Voit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta
Veikkausliiga starttaa tulevana viikonloppuna pitkän harjoituskauden jälkeen. Kauden alkua on odotettu, mutta sitä varjostaa keskustelu otteluiden siirroista ja epäselvyydet pelipaikoista. Ongelman voi jatkossa korjata ainakin yhdellä keinolla: lisäämällä tekonurmia.
Päättymäisillään oleva talvi on ollut pisin ja lumisin moneen vuoteen. Hiihtäjille tämä on ollut mukavaa vaihtelua, jalkapalloseuroille ei niinkään. Pitkittynyt talvi on tarkoittanut sitä, etteivät kaikki luonnonnurmilla varustetut kentät ole pelikuntoisia kauden alussa.
Nousijajoukkue TPS:n kannattajat saavat matkata odotettuun kotiavaukseen lähes 150 kilometriä, sillä 15.4. pelattava TPS-SJK mitellään Valkeakosken perinteikkäällä Tehtaan kentällä. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, ettei Veritas Stadionin nurmi ole pelikelpoinen, eikä Turusta löydy mitat täyttävää varakenttää. Jopa 21.4. pelattava kauden ensimmäinen Turun derby on vaarassa siirtyä vanhasta pääkaupungista nykyiseen, mikäli nurmea ei saada kuntoon.
Onnistuneen kausikorttihaasteen tehnyt PS Kemi tiedotti jo hyvissä ajoin pelaavansa huhtikuun kotipelinsä Rovaniemellä ja toukokuun ottelut Oulussa. Tämä johtuu kentän remontista, sillä nurmi vaihtuu tekonurmeksi, joten jos Kemi sarjassa säilyy, pääsee se avaamaan tulevan kauden Perämeren kotoisissa maisemissa.
Saman ongelman kourissa on myös Tampereen Ilves, joka avasi viime kautensa kolkossa Ratinassa. Tämän kauden alkuun Huuhkajienkin kotina toiminutta stadionia ei saatu pelikuntoon Ilveksen 15.4. pelattavaan kotiavaukseen, vaan keltapaidat isännöivät KuPS:ia Helsingissä. Vielä ei ole varmuutta, missä 18.4. pelattava Ilves–IFK Mariehamn pelataan.
Pelialustat nousivat keskusteluun jo viime keväänä. Etenkin Jyväskylässä nurmi oli karmivassa kunnossa ja muistutti enemmän perunapeltoa, kuin jalkapalloviheriötä. Järin samettisessa kunnossa ei ollut Lahden Hiihtostadionin tai Turun Veritas stadionin nurmet.
Kunnon jalkapalloromantikko toki liputtaa luonnonnurmien puolesta, eikä syyttä. Hyväkuntoinen luonnonnurmi pesee tekonurmen mennen tullen ja palatessa. Ongelma on kuitenkin se, että luonnonnurmet ovat hyvässä kunnossa lyhyen aikaa. Huippukunnossa nurmi on heinä-elokuun, hyvässä kunnossa kesäkuun sekä syyskuun. Esimerkiksi voi ottaa Ilveksen kotikenttänä toimivan ja futisromantiikkaa huokuvan Tammelan stadionin.
Ilveksen viime kauden ensimmäisessä Tammelan pelissä toukokuun puolivälissä syötöt pomppivat huonokuntoisella nurmella. Vastaavasti loppusyksystä nurmi alkoi olla jo niin huonosti juurtunutta, että kenttä oli todella liukas ja sitä kautta esimerkiksi yksi vastaan yksi haastot lähes mahdottomia. Eräs Ilves-pelaaja kuvaili liukkauden tuntuneen jäällä pelaamiselta.
Seuran sivujen mukaan tämän kauden ensimmäinen Tammelan peli pitäisi pelata 29. huhtikuuta. Jos kenttämestari saa tällä hetkellä lumen peitossa olevan nurmen pelikuntoon vappuun mennessä, voi hän lähteä etsimään vastaavia hommia Euroopan isoista seuroista.
Tulevan kauden jälkeen Tammela menee täysremonttiin ja kaudeksi 2021 aukeavalle stadionille tulee lämmitettävä tekonurmi.
Tekonurmien määrä on onneksi ollut kasvamaan päin. Helsingistä, Vaasasta, Seinäjoelta, Rovaniemeltä, Kuopiosta ja viimeisimpänä Lahdesta löytyy tekonurmi. Kausi startataan juuri näillä paikkakunnilla.
Yksi keino nostaa kovasti parjatun kotimaisen jalkapallon ja sen pääsarjan tasoa, on olosuhteisiin panostaminen. Seinäjoen upea OmaSP stadion on keihäänkärki, mutta laajoja remontteja on tehty myös Vaasassa, Rovaniemellä ja viimeisimpänä Lahden kisapuistossa, johon Mustat kuhnurit palaavat täksi kaudeksi. Tampereella remontti alkaa tänä syksynä ja mitä ilmeisemmin myös Espoossa päästään jollain aikavälillä metalliputkien keskeltä oikealle jalkapallostadionille.
Ei kuitenkaan riitä, että katsomokokemus on mukava, vaan myös pelialustan pitää olla kunnossa, eikä ole sattumaa, että jokaiselta tällä vuosikymmenellä remontoidulta stadionilta löytyy tekonurmi. Kentän kunto, kun näkyy suoraan pelin tasossa. Juuri tästä syystä SJK:n mesenaatti Raimo Sarajärvi valitsi pyhättönsä alustaksi tekonurmen.
Maantieteelliset ja taloudelliset realiteetit täytyy hyväksyä. Suomen kesä on lyhyt, eikä seuroilla tai kaupungeilla ole resursseja pitää luonnonnurmia huippukunnossa. Ei riitä, että nurmi vihertää muutaman kuukauden, vaan sen pitäisi olla kunnossa huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja valitettavasti lämmitettävä tekonurmi on nykytilanteessa ainoa kestävä ratkaisu.
Jokaiselle liigastadionille pitäisikin asentaa tekonurmi. Sillä saisi paitsi nostettua pelien tasoa alku- ja loppukauden osalta, myös välttyisi nähdyn kaltaiselta epävarmuudelta ja sekoilulta, joka saa touhun näyttämään pahemman luokan puuhastelulta.
EDIT: Lisätty tieto Ilves–KuPS-ottelun pelipaikasta. 6.4.2018 klo 15.26.
EDIT: Korjattu Kemin osiota. Remontti on kenttäremontti, ei katsomoremontti, kuten jutussa alunperin kerrottiin. 7.4.2018 klo 00.20.
Kansikuva: Kimmo Brandt / All Over Press