Veikkausliigaennakko: 2. KuPS – Savolaisten mestaruushaaveet eivät ole utopiaa

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Leimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin!

Kuopiossa tuuletettiin paikkoja ennen viime kautta, mikä poiki lopulta hopeamitalin. Tällä hetkellä ilmassa ei ole mitään viitteitä, miksi Jani Honkavaaran luotsaama joukkue jäisi ilman mitalia, sillä ryhmä on vain vahvistunut. Kuopion Palloseura lähtee kauteen HJK:n suurimpana haastajana.

Viime kausi

KuPS uudistui isolla kädellä ennen viime kautta, kun HIFK:ssa kannuksensa hankkinut Honkavaara palkattiin joukkueen peräsimeen. Marko Rajamäen alaisuudessa KuPS oli tullut tunnetuksi keskikastin harmaana muukalaislegioonana, joten muutos tuli tarpeeseen. Honsu sai vastuuta joukkueen rakentamisessa, pyrkimyksenään kotimaistaa keltamustia. Kausi lähtikin mainiosti käyntiin ja KuPS majaili toukokuun lopussa kärkikolmikossa.

Kesäkuussa alkoivat kuitenkin vaikeudet, kun tähtipelaaja Urho Nissilä loukkaantui ja ykköskärki Gbolahan Salami sai neljän ottelun pelikiellon tuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta. Siipirikko KuPS taapersi kuusi peliä ilman voittoa ja uhkasi pudota mitalitaistosta.

Tilanne kuitenkin parani heinäkuussa, kun oma kasvatti Petteri Pennanen palasi seuraan ja sairastupa alkoi tyhjentyä. Loppukausi oli vahva, sillä KuPS voitti syys-lokakuun yhdeksästä ottelustaan kuusi ja nousi hopealle. Päätöspelissä kuopiolaiset voittivat PS Kemin, jonka päävalmentaja Jari Åhman totesi KuPS:n olleen selkeästi paras joukkue HJK:n takana. Eroa suvereeniin mestariin jäi kuitenkin peräti 20 pistettä ja esimerkiksi yhdeksänneksi sijoittunut Inter oli lähempänä KuPS:ia, kuin kuopiolaiset Klubia.

Yksi Banzai-porukan tunnusmerkeistä viime kaudella oli periksiantamattomuus. KuPS nousi ottelun voittoon viimeisen vartin aikana peräti kahdeksan kertaa. Vastaavasti tappioasemasta tasoihin se kipusi kahdesti, joten viimeisen vartin maaleille kuopiolaiset napsivat reilusti päälle 20 pistettä.

Siirrot

Sisään: Tabi Manga (Levadia, Viro), Stiwar Garcia (Pereira, Kolumbia), Luis Carlos Murillo (-), Henri Toivomäki (Sarsborg, Norja), Lum Rexhepi (Go Ahead Eagles, Hollanti), Deivydas Matulevicius (Hibernian, Skotlanti), Jere Hiltunen (KuPS A), Joona Hiltunen (KuPS A), Nuutti Tykkyläinen (KuPS A)

Ulos: Gbolahan Salami (Irtysh, Kazakstan), Nikko Boxall (Viborg, Tanska), Tuomas Rannankari (Ilves), Sebastian Sorsa (Lopetti), Solomon Duah (Levanger, Norja), Joonas Nissinen (KPV), Reetu Räsänen (Haka), Patrik Alaharjula (JJK), Felix Feryahan (FC Honka), Antti-Ville Räsänen (AC Kajaani), Igor Cheminava (?)

Lähtökohdat

Keltamustat vakuuttivat Suomen cupin kovassa pohjois-lohkossa, jossa oli heidän lisäkseen kaksi muuta liigajoukkuetta, kaksi Ykkösen ryhmää ja yksi joukkue Kakkosesta. Lohkovaiheen KuPS selvitti puhtaalla pelillä, mutta arpa heitti sen pahimpaan mahdolliseen paikkaan, HJK:n vieraaksi Helsinkiin. Vaikka puolivälierä päättyi Klubin voittoon, pisti KuPS ennakkosuosikin tiukille ja loi useita laadukkaita maalipaikkoja.

Kuopiossa on nähty pelaajapuolella pientä vaihtuvuutta. Eniten joukkuetta kirpaisevat ykköstoppari Nikko Boxallin lähtö Tanskaan sekä ykköskärki Gbolahan Salamin häipyminen Kazakstanin pääsarjaan. Myös hyvän kauden pelannut Sebastian Sorsa olisi pidetty mielellään Savossa, mutta HJK-ikoni ripusti nappulat naulaan.

Vaikka Kuopiosta lähti nimekkäitä pelaajia, pitäisi tulopuolen olla lähtökohtaisesti kovempi. Lum Rexhepi saapui kauden kynnyksellä Hollannista ja korvaa Boxallin. Henri Toivomäki taas on puolustuksen laadukas monitoimimies. Viime kauden läpimurtopelaaja Rasmus Karjalainen taas tuo rutkasti lisää maalintekovoimaa.

KuPS:n vasemmassa laidassa nähdään erittäin mielenkiintoinen duo, kun kolumbialaiset Luis Carlos Murillo ja Stiwar Garcia pääsevät irti. Kummallakin on kokemusta kovana futismaana tunnetun Kolumbian pääsarjasta ja etenkin Murillo on kerännyt suitsutusta. Salamin korvaava liettualaishyökkääjä Deividas Matulevicius on niin ikään mielenkiintoinen näky, sillä isokokoisella target-kärjellä on kokemusta muun muassa Puolan ja Skotlannin pääsarjoista.

Honkavaaralla oli jo viime kaudella käytössään laaja ja laadukas pelaajapakka, joka monipuolistunut ja laajentunut entisestään. Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle pelipaikalle ja pelaajatyyppejä moneen lähtöön. Esimerkiksi hyökkäyksessä kookas Matulevicius ja edelleen sähäkkä Ats Purje tarjoavat erilaiset vaihtoehdot. Keskikentän hyökkääville paikoille riittää myös tarjontaa, kun nuoret KuPS-kasvatit kuten Ilmari Niskanen tai Saku Savolainen kyttäävät läpimurtoa Nissilän ja Pennasen takana.

KuPS:n vahvuus viimeisellä vartilla ei ole sattumaa. Se perustuu pitkälti laajaan materiaaliin, jossa penkiltäkin löytyy ratkaisuvoimaa. Honkavaaran pelitavan leimallisin piirre on aggressiivinen prässi, jonka alla vastustaja kuin vastustaja on helisemässä. Opettajataustaisen Honkavaaran suurimmat vahvuudet ovat kuitenkin henkisellä puolella. KuPS teki jo viime kaudella paljon ryhmäytymisharjoituksia, jotka kantoivat hedelmää etenkin loppukaudesta. Nyt hyvin yhdessä pysynyt ryhmä tuntee toisensa ja pelitapakin on joukkueelle tuttu.

KuPS:n osalta lähtökohdat ovatkin erittäin lupaavat. Joukkue on todella laadukas ja monipuolinen, mikä tarkoittaa sen taipuvan erilaisiin variaatioihin. Viime kausi meni 4–2–3–1-formaatiossa, mutta Suomen Cupissa Honkavaara on ajanut sisään Manchester Citynkin käyttämää 4–1–4–1-ryhmitystä, jossa Pennanen ja Nissilä pelaavat valekasien rooleissa. Ryhmitys on haavoittuvaisempi kuin kahden pohjapelaajan systeemi, mutta mahdollistaa tehokkaamman prässäämisen ja mikä tärkeintä, saa joukkueen pelin sielut keskikaistalle. Honkavaara tulee kuitenkin varioimaan keskikentän koostumustaan vastustajan ja terveystilanteen mukaan.

Avainpelaajat

TPS-kasvatti Otso Virtanen oli yksi viime kauden monista onnistujista. Hibernianista Suomeen palannut maalivahti lienee tällä hetkellä koko sarjan paras torjuja. Virtanen on isokokoisena maalivahtina ulottuva ja rauhallinen torjuja, johon kuopiolaisten uudistunut puolustuslinja voi luottaa. Mikäli hiljattain 24 vuotta täyttänyt torjuja jatkaa viime kauden tasollaan, on siirto ulkomaille vain ajan kysymys.

KuPS:n tärkein yksittäinen pelaaja on nigerialainen Reuben Gabriel, jonka jääminen Savoon oli pienoinen yllätys. Järkälemäisessä varressa on mittaa 195-senttiä, mutta Gabriel on siitä huolimatta yllättävän teräväliikkeinen. Nigeriaa vuoden 2014 MM-kisoissa edustanut pohjapelaaja on tärkeässä roolissa tasapainottavana keskikenttäpelaajana ja mahdollistaa sitä kautta Nissilän ja Pennasen peluuttamisen valekasien rooleissa. Gabrielin haasteena on löytää tasaisuutta otteisiinsa, sillä parhaimmillaan hän on täysin epäreilu pelaaja Veikkausliigakentille, mutta huonona päivänä erittäin virheherkkä.

KuPS:in hyökkäysosastolta löytyy laajuutta ja erilaisia pelaajatyyppejä, mutta katseet kohdistuvat ennen kaikkea Urho Nissilään, 22, ja Petteri Pennaseen, 27. Kymppipaikalla viihtyvien pelaajien saman aikaista käyttöä on arvuuteltu, mutta he ovat sen verran erityyppisiä, ettei tämän pitäisi olla ongelma. Pennanen on enemmän peliä tekevä syöttelijä, kun taas sulavasti askeltava Nissilä viihtyy enemmän linjojen välissä ja on erinomainen tilanteiden päättäjä. Kaksikko kuuluu ehdottomasti koko liigan kirkkaimpaan tähtikaartiin ja jos Honkavaara saa mitattua seuran omien kasvattien potentiaalin, voi KuPS haastaa jopa HJK:n.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–1–4–1)

Uhkakuvat

Miten ryhmä kestää Honkavaaran kuluttavaa pelitapaa? Materiaali on laaja, mutta viime kauden loukkaantumissuma ajoi KuPS:n ongelmiin. Aggressiivinen prässi on maltillisempia pelitapoja kuluttavampi ja pistää pelaajat koville. Veikkausliigan ottelutahti on tiivis ja nyt KuPS pelaa myös Eurooppa-liigan karsintoja. Avainpelaajien, ennen muuta Gabrielin pitäisi pysyä kunnossa, mikäli Banzai-porukka meinaa viime kaudesta parantaa.

KuPS lähtee kauteen niin hyvistä asetelmista, että sitä täytyy peilata ennemmin Klubiin kuin vaikkapa Interiin. Keskikentällä savolaiset eivät Klubille häviä, mutta ratkaisijaosasto kalpenee selvästi. Joukkueessa on useita potentiaalisia 5-10 maalin miehiä, mutta lähtökohtaisesti selkeä ykköspyssy puuttuu. Vaikeina hetkinä pelejä kääntävästä talismaanista olisi apua.

Ota seurantaan

Jiri Nissinen. Kuopio on jalkapallokaupunki, jossa junnumylly tuottaa. Edustusjoukkueessa on toistakymmentä omaa kasvattia, joista yksi on viime kaudella läpilyönyt Jiri Nissinen. 20-vuotias laitapuolustaja on ennen kaikkea älykäs pelaaja, joka lukee tilanteita erinomaisesti ja valitsee oikeat ratkaisut. Juuri siitä syystä oikeajalkainen Nissinen pystyy pelaamaan luontevasti kummallakin laidalla. Nuorukaisella ei ole superominaisuuksia, eikä hän varsinaisesti hyppää silmille, mutta laadukas perustekeminen vie pitkälle, eikä KuPS:n tarvinnut lähteä katsastamaan Sorsalle korvaajaa.

Arvio

Nyt Kuopiossa on sadonkorjuun aika. Hyvin valmennetusta joukkueesta löytyy runsaasti laatua ja variaatioita, eivätkä puheet mestaruudesta ole utopiaa. Viime kaudella HJK jäi kuitenkin 20 pisteen päähän, joten kultajuhlat vaatisivat nappikautta, eikä loukkaantumissuomia ja niiden myötä suvantovaiheita saa tulla. Viihdyttävää futista pelaavan KuPS:n jääminen ulos mitaleilta olisi huomattavasti kovempi paukku, kuin Klubin ohittaminen.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press