Veikkausliigaennakko: FC Inter palauttaa uskottavuutensa sarjan kovimmalla kärkiparilla – kärjessä kaksi ruutitynnyriä

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Täpärästi viime kaudella sarjapaikkansa säilyttänyt FC Inter oli Veikkausliigan ylivoimaisesti suurin floppi. Kasvojensa pesun Inter aloittaa 12. huhtikuuta, kun se isännöi Rovaniemen Palloseuraa. Vahvasti organisaatioonsa tähän kauteen satsannut turkulaisryhmä jatkaa Shefki Kuqin valmennuksessa. Rankingistamme Inter löytyy tasaisesta keskikastista ja sijalta 5.

Viime kausi

Sinimustien kausi 2016 Veikkausliigassa oli todellinen farssi, ja Inter säilytti sarjapaikkansa vasta liigakarsinnassa paikalliskilpailija TPS:aa vastaan. Kausi oli turkulaisille sangen raskas ja se on varmasti haluttu pyyhkäistä muistoista jo kuukausia sitten. Interiä valmensi viime kaudella kolme eri päävalmentajaa, joka sotki soppaa. Job Dragtsma veti kevään pelit, mutta päätti erota, kun tulokset olivat koviin odotuksiin nähden sangen heikkoja. Joukkueen kakkosvalmentaja Jami Wallenius nousi hollantilaisen Dragtsman tilalle päävalmentajaksi, mutta tuo pesti päättyi jo elokuussa, kun PK-35 Vantaasta vapautunut Kuqi palkattiin tekemään syksyksi tulosta joukkueen peräsimeen.

Tuloksenteosta voidaan olla montaa mieltä, sillä Kuqin hankkima pistetahti ei juurikaan eronnut Dragtsman keväisestä, vaikka Kuqi sai heti kättelyyn joukkueeseen muutaman vahvistuksen, kun muun muassa Lucas Garcia, Njazi Kuqi ja Erfan Zeneli pukivat raitapaidan päälleen.
Joukkueen otteet olivat läpi kauden melkoista tervanjuontia ja seuran ympärille kasvoi negatiivinen sädekehä. Yksilötasolla ainoa pelaaja, joka nousi esiin oli toppari Faith Friday Obilor. Jylhä atleetti piti Interin puolustuslinjan jossain määrin kasassa ja kauden 2015 Veikkausliigan parhaaksi puolustajaksi valitun nigerialaisen otteet poikivat siirron HJK:hon.

Siirrot

Sisään: Julian Faubert (Kilmarnock FC, Skotlanti), Alan Henrique (Umm Salal, Qatar), Timo Furuholm (Hallescher FC, Saksa), Jere Koponen (SJK), Niko Markkula (JJK), Elias Mastokangas (KaaPo), Kevin Mombilo (PK-35 Vantaa), Mika Mäkitalo (RoPS).

Ulos: Joni Aho (lopetti), Egzon Belica (Riga FC, Latvia), Solomon Duah (KuPS), Alban Ferati (?), Jukka Lehtovaara (lopetti), David Monsalve (Husqvarna FF, Ruotsi), Bajram Nebihi (Ubon UMT United, Thaimaa), Faith Friday Obilor (HJK), Juho Salminen (KaaPo), Pape Habib Sow (?), Adama Tamboura (?), Kennedy Nwanganga (Dinamo Batumi, Georgia), Erfan Zeneli (?).

Lähtökohdat

Inter on vahvistunut sekä organisaationsa että pelaajiston puolesta. Taustatiimiin on hankittu kovia tekijöitä, kun esimerkiksi italialainen valmentaja Fabrizio Piccareta saapui seuraan. Genovasta kotoisin olevan Piccaretan CV puhuu puolestaan, sillä hän on toiminut apuvalmentajana englantilaisessa Swindon Townissa vuosina 2011-2013 ja portugalilaisessa Olhanensessa vuonna 2015. Lisäksi hän on työskennellyt Valioliigassa Sunderlandin valmennusryhmässä. Nuorten tasolla mies on valmentanut muun muassa Internazionalessa. Piccaretan kädenjälki tulee varmasti näkymään Interin pelitavassa, joten Turussa tullaan näkemään erilaista jalkapalloa kuin viime vuosina Dragtsman alaisuudessa, jolloin pelistä puuttui täysin yllätyksellisyys.

Inter hankki myös NBA- ja NHL-tason osaamista, kun Marko Yrjövuori palkattiin edustusjoukkueen fysiikkavalmentajaksi. Yrjövuori on työskennellyt uransa aikana muun muassa NHL-seura LA Kingsin ja NBA-seura Los Angeles Lakersin fyysisenä valmentajana.

”Shefkin sirkus” nähtiin viime vuonna Vantaalla ja Turussa, joko tämä kausi menisi rauhallisemmin? (AOP)

Pelaajistossa kaksi isointa hankintaa ovat Timo Furuholm ja Julian Faubert. Furuholm on varmasti tuttu nimi jokaiselle Veikkausliigan ystävälle. Maaliahne hyökkääjä nimettiin joukkueen kapteeniksi, mikä kertoo kaiken oleellisen hankinnan merkityksestä, sillä hänen edeltäjänä toiminut kapteenien kapteeni Henri Lehtonen pelasi nauha kädessä viimeiset kymmenen kautta. Faubert puolestaan on luonut komean kansainvälisen uran pelattuaan muun muassa West Hamin ja Real Madridin miehistöissä.

Suomen Cupissa Inter näytti positiivisemmalta joukkueelta kuin viime kaudella. Joukkue eteni lohkovaiheesta puolivälieriin, mutta putosi SJK:lle pelin päätyttyä lukemiin 3–2 Seinäjoella. Kuqi on peluuttanut miehistöään perinteisellä 4–4–2-formaatiolla, mutta on oletettavissa, että varsinkin hyökkäyspään muodostelma tulee elämään pitkin kautta. Piccareta tuo joukkueeseen italialaisen vivahteen, ja mikäli kapteeni Furuholmin puheita on uskominen, joukkue tulee yllättämään pelitavallisesti.

Inter tulee tällä kaudella olemaan raikkaampi kuin vuosiin. Vaihtuvuus joukkueen sisällä on ollut sopivaa ja joukkueessa on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia sopivassa suhteessa. Jokainen ulkomaalaispelaaja on tällä hetkellä joukkueelle selkeä vahvistus, ja ainakaan vielä seuran päällä ei tummia pilviä ole näkyvissä. Kuqi pääsee ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan keskittymään pelkkiin valmennushommiin, kun hänen ei tarvitse taistella seuran konkursseja sun muita huolia vastaan.

Avainpelaajat

Furuholm tulee olemaan kaikin puolin joukkueen tärkein pelaaja. Hän on se tekijä, joka tuo uskonsa menettäneet kannattajat takaisin seuran pariin. Viisi vuotta sitten ”Furkka” takoi Veikkausliigassa 22 maalia. Ihan niin montaa osumaa mieheltä tuskin tällä kaudella nähdään, mutta se on varmaa, että Furuholmia ei kannata unohtaa, kun lyö vetolappua maalipörssin voittajasta sisään. Hyökkääjä tuo joukkueeseen aimo annoksen asennetta, eikä päästä pelikavereitaan helpolla. Täysin Furkan varassa Interin hyökkäys ei kuitenkaan ole, sillä viime kaudella maalikuninkuudesta taistellut Njazi Kuqi on edelleen kova tekijä Veikkausliiga-tasolle.

Interin toinen kova paluumuuttaja Mika Mäkitalo tulee olemaan keskikentän tärkein pelaaja. Mäkitalo tuo joukkueen pelinrakenteluun sen elementin, mikä puuttui Sinimustien pelistä viime kaudella täysin. Nyt keskikentällä on selkeä rytmittäjä, eikä pelintekovastuu jää topparien pitkien avausten varaan toisin kuin viime kaudella.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Kuqin valmennettavaan joukkueeseen syntyisi kuppikuntia. Interissä tälle on myös suuri mahdollisuus, sillä seurassa on niin monta omistaja Stefan Håkansin silmään koskematonta pelaajaa, joilla on erikoisasema joukkueessa. Furuholm, Lehtonen, Ari Nyman ja Mäkitalo ovat tällaisia pelaajia. Heitä ei ole oikeus penkittää ainakaan ottelusta toiseen, koska he ovat Håkansille kuin omia poikia. Harmonia on Turussa nyt kaiken A ja O. Joukkueesta löytyy tarvittava määrä taitoa menestymiseen. Enää tarvitsee löytää vain toimiva pelitapa, johon nojata kauden ajan.

Kuqin pitää löytää joukkueelleen toimiva sapluuna, jotta viime syksyn kaltaista kokoonpano-lottoa ei nähtäisi. Tuolloin ryhmitys vaihtui pelistä toiseen ja moni pelaaja pelasi sellaisilla paikoilla, joilla heitä ei oltu koskaan aiemmin nähty. Interin toppariosasto on joukkueen suurin kysymysmerkki. Se ei kestä liiemmin loukkaantumisia.

Ota seurantaan

Benjamin Källman. Kesäkuussa 19 vuotta täyttävän hyökkääjän piti tehdä jo viime kaudella suuri läpimurto Veikkausliigassa, mutta se jäi sekasortoisessa Interissä piippuun. Romuluinen nuorukainen ei mahtunut enää Kuqin syksyn miehistöön, vaan haki vauhtia Ykkösen EIF:stä. Viime kauden alussa Källmanin harteille asetettiin ehkä turhan isot paineet. Hänen piti olla se joukkueen ykköspyssy, mutta tuohon nuorukainen ei yksinkertaisesti ollut vielä valmis. Tällä kaudella tilanne on täysin eri. Källman pääsee pelaamaan alusta asti täysin paineitta ja saa jättää isoimman tulosvastuun Kuqin ja Furuholmin harteille. Ei olisi ihme, mikäli lupaava hyökkääjä tekisi lähemmäs kymmenen maalia.

Arvio

Veikkausliigan keskikasti (sijat 3. – 7.) tulee olemaan todella tasainen ja piste-erot jäävät pieniksi. Interin on tärkeä saada kaudelleen hyvä alku, jotta se pääsee heti mitalijunan matkustajaksi. Nappisuorituksella Kuqi voi palauttaa Interin takaisin mitalikantaan, mutta surkeaan viime kauteen peilaten sijoitus kuuden joukossa on jo torjuntavoitto.

Joukkueen hyökkäys on kuitenkin sitä tasoa, että Interillä on täysi potentiaali taistella vähintään pronssista. Samainen hyökkäys voi kuitenkin ajaa joukkueensa tuhoon. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Njazi Kuqi rikkoisi joukkueen harmonian. Samasta peliajasta kilpailee joukkueen kapteeni Furuholm, joka ei koskaan jää sanattomaksi. Heidän pitää löytää yhteinen sävel tai muuten Interissä perkelöityy. Kaiken mennessä nappiin kyseinen kärkipari voi olla sarjan tulivoimaisin. Kummallakin pelaajalla on potentiaalia 15 maalin kauteen. HJK:n ja SJK:n jälkeen kolmanneksi isoimmalla pelaajabudjetilla operoiva Inter näytti viime syksynä, että se pystyy reagoimaan sarjatilanteeseen hankkimalla lisää pelaajia. En yllättyisi yhtään, mikäli Håkans satsaisi elokuussa Mika Ojalan kaltaiseen täsmähankintaan, jos joukkue on vielä mitalitaistelussa mukana.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking:

Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press