Veikkausliigaennakko: Puolustava mestari IFK Mariehamn lähtee kauteen haastajana

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Kotimaisen jalkapallon ystävillä on taas juhla-aika, kun Suomen ykkössarja Veikkausliiga pyörähtää käyntiin huhtikuun alussa. Faneille.comin toimittajat löivät viisaat päänsä yhteen ja pistivät jokaisen joukkueen paremmuusjärjestykseen. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Veikkausliigan puolustava mestari IFK Mariehamn, joka aloittaa kautensa huhtikuun 8. päivänä isännöimällä kotikentällään nousijajoukkue JJK:ta

Viime kausi

IFK Mariehamnin pitkäjänteinen työ sai viime kaudella palkintonsa seuran juhlittua sensaatiomaisesti Veikkausliigan voittoa. Jos joskus voi sanoa joukkueella kaiken menneen nappiin kauden aikana, niin IFK:lla, sillä kaikki mahdolliset tähdet olivat joukkueen puolella. Avainpelaajat pysyivät kunnossa ja IFK pelaisi tasaisen varman kauden samaan aikaan kun muut ennakkosuosikit SJK:n ja HJK:n johdolla jäätyivät pahemman kerran.

IFK vaihtoi ennen viime kauden alkua päävalmentajaa, kun peräti neljätoistavuotta valkoviherpaitoja valmentanut Pekka Lyyski päätti ripustaa fläppitaulun naulakkoon. Lyyskin aikakaudella maarianhaminalaiset nousivat kakkosdivisionasta Veikkausliigaan ja juhlivat vuoden 2015 Suomen Cupin voittoa. Lyyskin korvaajaksi nimitettiin nuori, jo pitkään IFK:n apuvalmentajana toiminut Peter Lundberg, joka sai mentorikseen kokeneen ja kaiken nähneen Kari Virtasen. Virtasen roolia ei sovi väheksyä erityisesti taktisissa ratkaisuissa, mutta pelaajien keskuudessa erittäin pidetty Lundberg osoitti heti ensimmäisellä kaudellaan olevansa huippuvalmentaja Veikkausliigaan.

Saarelaisten viime kauden suurimmat onnistujat löytyivät todennäköisesti huoltojoukoista. Veikkausliiga on yksi maailman raskaimmista jalkapallosarjoista, sillä ottelutahti on hurjan kova ja joukkueiden kokoonpanot rajallisten taloudellisten resurssien myötä hyvin kapeat. Siinä missä HJK ja SJK kärsivät jälleen kerran ikävistä loukkaantumisista, pystyi IFK pelaamaan käytännössä koko kauden läpi liki identtisellä kokoonpanolla. Seura otti tietoisen riskin lähtiessään kauteen kapealla kokoonpanolla, mutta se kannatti. Avainpelaajat pysyivät kasassa, peli oli koko sarjan parhaiten organisoitua ja loppu onkin kotimaista jalkapallohistoriaa.

Siirrot

Sisään: Aapo Mäenpää (Haka), Lucky Mkosana (NY Cosmos, Yhdysvallat), Robbin Sellin (GIF Sundsvall, Ruotsi), Andreas Vaikla (IFK Norrköping, Ruotsi)

Ulos: Dever Orgill (Wolfsberger, Itävalta), Josef Ibrahim (Syrianska, Ruotsi), Walter Viitala (Viborg FF, Tanska), Diego Assis (Thai Honda FC, Thaimaa), Thomas Mäkinen (AC Renate, Italia)

Lähtökohdat

Veikkausliiga on kasvattajasarja ja joukkueiden pitkäjänteinen kehittäminen on äärimmäisen vaikeaa. Hyvän kauden jälkeen seurojen parhaat pelaajat herättävät usein kiinnostusta ulkomailta. Näin kävi myös IFK:lle, joka menetti talven aikana muutaman tärkeän avainpelaajansa kansainvälisille kentille. Ykköspyssy Dever Orgill siirtyi Itävallan liigaan ja erinomaisen kauden pelannut ja maajoukkueen mukaankin noussut ykkösmaalivahti Walter Viitala pakkasi kamppeensa ja suuntasi Tanskaan. Neljä kautta saarelaisia edustaneen brassiväkkärä Diego Assisin lähtö Thaimaahan on niin ikään kitkerä. Myös nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo, Italian kakkosdivariin siirtynyt monipuolinen Thomas Mäkinen on paha menetys.

Ei ole suuri vääryys väittää MIFK-kippari Jani Lyyskin johtamaa puolustuslinja sarjan parhaaksi. (AOP)

Taloudellisesti saarelaisten viime kausi oli nappionnistuminen, sillä se teki voittoa reippaasti yli 300 000 euroa. Fiksusti johdettu seura ei kuitenkaan lähtenyt tavoittelemaan pikavoittoja hankkimalla kokeneita kovapalkkaisia pelaajia, vaan se jatkoi omaa pelaajapolkuaan tuomalla sisään muutaman mielenkiintoisen nuoren pelaajan. Ruotsista siirtynyt, West Bromwichinkin akatemiassa pelannut parikymppinen Viron maajoukkuevahti Andreas Vaikla vaikuttaa todella potentiaaliselta pelaajalta. Nuori mies sai jo viime kaudella peliaikaa Ruotsin pääsarjassa ja harjoitusotteluissa hän on esiintynyt lupauksia herättävästi. Hakasta siirtynyt laitapuolustaja Aapo Mäenpää on myös potentiaalinen läpimurtopelaaja, sillä 19-vuotiaalla laitapakilla on kaikki ominaisuudet nousta jo ensi kaudella hyväksi liigapelaajaksi.

IFK päästi vähän maaleja viime kaudella. Positiivista on se, että joukkueen puolustus pysyi Mäkisen lähtöä lukuun ottamatta kasassa ja Lundberg voikin rakentaa joukkueen pelaamisen tälläkin kaudella tiiviin puolustuspelin varaan. Jani Lyyski ja Kristian Kojola muodostavat koko sarjan parhaan toppariparin ja Suomen maajoukkuerinkiin kuuluva Albin Grandlund on sarjan parhaita laitapuolustajia. Keskikentällä Robin Sellin on mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Ruotsin nuorten maajoukkueet läpikäynyt monipuolinen keskikenttäpelaaja ei oikein vielä ole onnistunut lunastamaan odotuksia, mutta hän voi olla kova vahvistus Gabriel Petrovicin tähdittämään keskikentän keskustaan tai vasempaan laitaan.

IFK myös teki vähän maaleja viime kaudella, sillä 40 maalia 33 otteluun on suorastaan hurjan pieni määrä mestarijoukkueelle. Itävaltaan siirtynyt Orgill oli viime kauden ylivoimaisesti tärkein hyökkäyspään pelaaja ja hänen 12 maalia ja 7 syöttöä on vaikeasti korvattavissa. Saarelaiset hankkivat aikaisessa vaiheessa talvea Orgillin korvaajaksi zimbabwelaisen Lucky Mkosanan, joka on viime vuodet palloillut ammatikseen Yhdysvalloissa. Mkosana vaikutti jo lähtökohtaisesti kyseenalaiselta hankinnalta, eikä hän myöskään ole vakuuttanut talven otteluissa, joten kuka IFK:n maalit tulee alkavalla kaudella tekemään? Aleksei Kangaskolkka on kärsinyt loukkaantumisista, eikä ole enää sama pelaaja kuin muutama vuosi sitten, mutta hänellä on tarjoilun pelatessa potentiaalia paukutella kaksinumeroiset maalimäärät liigapeleissä.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

Avainpelaajat

IFK:n on puolustettava hyvin, mikäli se meinaa kamppailla kärkisijoista alkavalla kaudella. Andreas Vaikla on erinomainen nuori maalivahti ja Mäenpää-Kojola-Lyyski-Granlund mahdollisesti koko liigan paras puolustuslinja. Keskikentällä Gabriel Petrovic jatkaa siitä mihin hän viime kaudella jäi ja hyökkäyksessä Aleksei Kangaskolkan on petrattava paljon viime kaudesta.

Uhkakuvat

Saarelaiset ovat parin viime vuoden aikana voittaneet käytännössä kaiken, mitä Suomessa voi voittaa, joten vieläkö pelaajilla riittää motivaatio kahlata läpi pitkiä vierasreissuja sata lasissa? Mestaruuskrapulan ohella joukkueen suurimmat kysymysmerkit liittyvät jo muutamaan otteeseen mainittuun hyökkäyspelaamiseen. Normaalitapauksessa sarjojen mestaruuksia ei voiteta 1,2 tehdyn maalin keskiarvolla, joten IFK:n on löydettävä keinot hyökkäyspelaamisensa parantamiselle.

Suomen cupissa MIFK pelasi liigaseuroja vastaan vähämaalisia otteluita ennen kuin HJK kävi murskaamassa saarelaiset heidän kotikentällään peräti 0–3. Huolestuttavaa on se, etteivät saarelaiset onnistuneet lohkovaiheessa tekemään maalia enempää ykkösessä tai liigasssa pelaavia Interiä, TPS:ää tai EIF:ä vastaan. Talvikauden perusteella kärkeen hankittu Lucky Mkosana vaikuttaa flopilta. Mies on nopea kuin mikä, mutta jalkapalloälykkyys ei ole huippuluokkaa, eikä hyvät haastot oikein tunnu realisoituvan konkreettisiin maalipaikkoihin. Mkosana pelaa kuitenkin ensimmäistä kauttaan Euroopassa ja Suomen talveen tottuminen vie varmasti aikaa, joten miehelle pitää antaa mahdollisuus, vaikka ennusmerkit eivät ole parhaat mahdolliset.

Kiinnitä katseesi

Albin Granlund teki viime kaudella läpimurtonsa Veikkausliigan tähtipelaajien joukkoon ja tällä kaudella saman tempun tulee tekemään nuori 19-vuotias Aapo Mäenpää. Hakan kasvatti on tasaisesti ottanut askeleita eteenpäin ja viime kaudella hän nousi Ykkösen avainpelaajaksi hyvässä joukkueessa. Maarianhamina on hyvä ympäristö nuorelle pelaajalle keskittyä jalkapalloon ja itsensä kehittämiseen. Mäenpää ei ole Suomen seksikkäimpiä lupauksia, joten hän saa pelata suuren mediahuomion ulkopuolella. Hänellä on kuitenkin kaikki modernin huippulaitapakin ominaisuudet ja uskon hänen siirtyvän toisen Hakan kasvattaman puolustajan Juho Pirttijoen tapaan muutaman lähivuoden aikana Veikkausliigaa kovemmille pelikentille.

Arvio

Veikkausliigakaudesta on jälleen kerran odotettavissa hyvin tasaista ja IFK kuuluu ennakkokaavailuissa siihen porukkaan, joka tulee kamppailemaan mitaleista ja paikoista ensi vuoden europeleihin. Mestaruuden uusiminen olisi valtavan kova pommi ja realistisesti ajatellen saarelaiset tulevat kamppailemaan KuPS:n, VPS:n, Ilveksen ja Interin kanssa sijoista 3-7. IFK:lla on sen verran paljon pelillisiä kysymysmerkkejä, että arvioimme joukkueen sijoittuvan liigassa sijalle kuusi. Kaikki on kuitenkin mahdollista ja 1-2 avainpelaajan loukkaantumiset saattavat kääntää tämän porukan marssijärjestyksen päälaelleen.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking

Kansikuva: All Over Press