Puolivälierät edessä koripallon MM-kisoissa

Koripallon MM-kisoissa on seuloutunut kahdeksan parasta joukkuetta ja puolivälierät alkavat tiistaina. Joukossa on pari erittäin mielenkiintoista otteluparia.

Turkki-Liettua

Turkki eteni Suomen alkulohkosta jatkoon ja voitti dramaattisten vaiheiden jälkeen neljännesvälierissä Australian pisteellä. Liettua sen sijaan kaatoi Suomen voittaneen Uuden-Seelannin viidellä pisteellä.

Turkki ja Liettua ovat historian saatossa kohdanneet kahdesti MM-tasolla ja molemmat ottelut pelattiin vuonna 2006 ja ne pelit vei nimiinsä Turkki. Nyt ennakkoasetelmat ovat kuitenkin erilaiset, sillä Liettua lähtee otteluun ennakkosuosikkina.

Liettualla on monipuolisempi isojen miesten osasto, jota johtaa Jonas Valanciunas. Turkin korinaluspelaaminen lepää hyvin pitkälti pelkästään Ömer Asikin harteilla. Takakentältä Turkilla löytyy vahvoja pelaajia, kuten taitava Sinar Gülen sekä Australian viime hetken kolmosellaan pudottanut Emir Preldzic. Liettuan tärkein takamies on Renaldas Seibutis, joka pyörittää joukkueen peliä.

Liettua tykkää pelata palloa korin alle isoille miehilleen Valanciunasille, Donatas Motiejunasille sekä Darjus Lavrinovicille ja Paulius Jankunasille. Lavrinovic osaa sentteriksi heittää myös kolmosia ja on upottanut ne yli 50 prosentin tarkkuudella. Liettua ei ole kuitenkaan aktiivisimpia kaaren takaa heittäjiä, mutta tarvittaessa sitäkin löytyy erityisesti Adas Juskeviciusin muodossa.

Turkilta löytyy kolme peluria joilta heitto lähtee paljoa kyselemättä kaaren takaa: Preldzic, Suomen upottanut Cenk Akyol sekä Ender Arslan. Heillä onkin oltava hyvä heittopäivä, mikäli Turkki mielii jatkoon.

Liettua on joukkueena monipuolisempi ja vahvempi, joka tekee siitä ottelun ennakkosuosikin. Turkki on kuitenkin monesti osoittanut tässä turnauksessa jo venymisen merkkejä, joten siinä mielessä se ei ole täysin vailla mahdollisuuksia.

USA-Slovenia

USA voitti oman alkulohkonsa ja raivasi neljännesvälierissä tieltään Meksikon. Slovenia sen sijaan sijoittui omassa lohkossaan toiseksi ja kaatoi neljännesvälierissä Dominikaanisen tasavallan. Tässä ottelussa ei ole kuin yksi ennakkosuosikki ja se on luonnollisesti USA. Slovenialle jää tässä tapauksessa ainoastaan kiusaajan rooli.

USA ei ole joutunut vielä pistämään vitosvaihdetta silmään näissä kisoissa eikä se joudu tekemään sitä Sloveniaakaan vastaan. Aivan puolivaloilla USA ei Sloveniaa kuitenkaan voita.

Joukkueet kohtasivat kauden alla pelatussa harjoitusottelussa, joten Slovenian pelaajien jännityksen rippeet rapisivat pois siinä ottelussa. Slovenian peli lepää lähes täysin Dragicin veljesten Goranin ja Zoranin harteilla. Slovenia elää heitoistaan ja Dragicien lisäksi Domen Lorbek, Jaka Blazic, Jaka Klobucar ja Edo Muric pystyvät ratkaisuihin. Kaikki pystyvät myös ajamaan vahvasti korille. Sen heikkous tulee esiin kuitenkin korin alla, jossa USA jyrää sen. Alen Omic on noussut joukkueen ykkössentteriksi, mutta on aivan liian köykäinen haastamaan USA:n atleettiset jättiläiset korin alla. Sama pätee myös Uros Slokariin ja Miha Zupaniin.

USA on peluuttanut miehistöään tasaisesti läpi kisojen. Joukkueen jatkon kannalta hyvä uutinen oli, että Stephen Curry sai heittopelinsä auki viime ottelussa USA:ta vastaan. Yksi joukkueen yllättäjistä ja väriläiskistä on ollut Kenneth Faried, joka on energiallaan ollut viihdyttävää seurattavaa kentän molemmissa päissä. Derrick Rose on saanut myös peli peliltä karstoja enemmän pois koneesta, Anthony Davis dominoi korin alla ja Kyrie Irvingin pallotaituruus pitää vastustajan takamiehet kiireisinä.

Tässä ottelussa ei ole kahta sanaa siitä kumpi ottelun vie nimiinsä.

Serbia-Brasilia

Tässä ottelussa iskevät yhteen kaksi erittäin isokokoista joukkuetta ja luvassa onkin kovaa vääntöä. Serbia oli omassa kovassa lohkossaan neljäs ja Brasilia samassa lohkossa toinen. Brasilia voitti joukkueiden alkulohkon kohtaamisen 81-73. Neljännesvälierissä Serbia otti selvän voiton Kreikasta ja Brasilia Argentiinasta.

Molemmissa joukkueissa koko jyllää. Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica ja Nenad Krstic pistävät kovan haasteen Brasilian kolmikolle: Nene-Anderson Varejao-Tiago Splitter. Korin alla ei tulla antamaan eikä pyytämään armoa.

Joukkueilta löytyy osaamista myös takakentältä. Brasilian joukkueessa katseet kääntyvät usein Marcelinho Huertaan, mutta erityisesti Argentiinaa vastaan Raulzinho Neto oli häikäisevä. Leandrinho Barbosa on tarkkakätinen heittäjä ja Marquinhos Viera pystyy myös ajamaan korille. Viera ja Barbosa ottavat valtaosan joukkueen kolmosista ja vauhtiin päästessään heitä on vaikea pysäyttää.

Serbian takamiehistä Milos Teodosic pystyy ratkaisemaan kovalla prosentilla kolmosista ja on samalla joukkueen hyökkäyspelin kapellimestari. Bogdan Bogdanovic pääsi vauhtiin Kreikkaa vastaan ja häneltä voidaan odottaa vahvaa panosta.

Ottelu on lähtökohtaisesti ympäripyöreä ja siinä voi käydä miten tahansa. Paljon luonnollisesti riippuu siitä, kumpi vie korinalustaistelun. Brasilia on hieman atleettisempi joukkue, joten Serbian puolustuksen on keksittävä lääkkeet sen liikkeen ja energian pysäyttämiseksi. Brasilia on ehkä hienoinen ennakkosuosikki, mutta lopulta ottelu voi kääntyä kummalle tahansa.

Espanja-Ranska

Viime vuoden EM-finaalin uusinnassa kohtaavat kisaisäntä Espanja sekä Ranska. Espanja jyräsi alkulohkonsa voittoon ja kaatoi myös jatkopeleissä Senegalin. Ranska kukisti sen sijaan Kroatian. Joukkueet kohtasivat myös alkulohkossa ja siinä ottelussa Espanja pyyhkäisi Ranskalla pöytää.

Espanja on ollut tähän mennessä kisojen paras joukkue. Sillä ei ole ollut mitään hädän päivää ja se on onnistunut laajalla rintamalla. Pau Gasol on ollut aivan liekeissä eikä hänen veljensä Marc ole juuri jäänyt isoveljensä varjoon. Serge Ibaka tuo puolustuspäähän sellaisen pelotteen mitä muilla joukkueilla ei ole.

Takamiesosastolta Ricky Rubio jakaa syötöt, David Navarro, Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez, Jose Calderon ja Sergio Llull ottavat heitot kaaren takaa. Espanjan joukkueesta on hyvin vaikea löytää heikkoja lenkkejä tällä hetkellä eikä sellaisia ole.

Ranskan joukkue on eri kuin viime vuonna, sillä joukkueesta puuttuvat Tony Parker ja Nando De Colo. Kaksikon poissaolo on liian iso aukko paikattavaksi Espanjan tasoista joukkuetta vastaan, vaikka Nicolas Batum, Boris Diaw, Mickael Gelabale, Joffrey Lauvergne, Thomas Heurtel, Antoine Diot ja Florent Pietrus parastaan pistävätkin. Ranska häviää Espanjalle kaikissa vertailuissa.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Espanjan 24 pisteen voittoon eikä olisi mikään yllätys, jos keskiviikkona nähtäisiin vastaavanlaiset lukemat taululla.