Hallitseva Mestis-mestari, KooKoo, ei ole tämän tarinan roisto vaan syyttävät sormet voi osoittaa Liigan norsunluutorniin, jonka päätöksistä kärsii koko Suomi-kiekko.
Miksi Liiga laajenee laajenemistaan? Nykyinen neljäntoista joukkueen sarja on jo liian iso Suomen kokoisessa maassa. KooKoo tulee viidentenätoista joukkueena ensi kaudella mukaan ja kuudestoista seura on vain ajan kysymys.
Tämän vuoksi myös Liigan taso tippuu, koska pääsarjaamme ei löydy tarpeeksi laadukkaita pelaajia. Tämä puolestaan vaikuttaa kaikkeen: sarjassa tulee pelaamaan enemmän junioreita ja enemmän ”Mestis-tason” pelaajia kuin aiemmin.
Liigan heikompi taso ei ainakaan auta pelaajien kehitystä – päinvastoin: pitkässä juoksussa suomalaispelaajien taso laskee yksilöpuolella. Liigassa on nykyisessä muodossaankin liikaa joukkueita, mikä on vuosien saatossa vaikuttanut sarjan tasoon radikaalisti.
Aikoinaan Suomessa pelattiin Euroopan laadukkainta kiekkoa, mutta näin ei ole enää – Tähän on toki monia syitä, mutta Liigan joukkuemäärä on yksi. Suomen kokoisessa valtiossa ei voi olla kuudentoista joukkueen pääsarjaa. Katsokaa esimerkiksi Euroopan johtavia sarjoja Sveitsin NLA:ta ja Ruotsin SHL:ää. Molemmissa sarjoissa pelaa 12 joukkuetta ja molemmissa maissa on omat laadukkaat ”mestiksensä”.
Monissa Keski-Euroopan pikkusarjoissa on vähän joukkueita – Miksi? Jotta maitten pääsarjojen pelit olisivat mahdollisimman kovalaatuisia.
Ihannemaailmassa Liiga ja Mestis olisivat kymmenen joukkueen sarjoja. Näin saisimme todella laadukkaan pääsarjan ja kymmenen kertaa laadukkaamman Mestiksen, joka tuntuu olevan tällä hetkellä kuoleman porteilla.
Kymmenen joukkueen sarjat vaikuttaisivat moneen yksittäiseen asiaan, kuten juniorityöhön: kovempi kilpailu pelipaikoista pakottaisi monet pelaajat pelaamaan junioreissa – Juniorisarjojen tasot kasvaisivat, mikä taatusti auttaisi suomalaispelaajia.
Esimerkiksi Kärppien superlupaus Jesse Puljujärvi on jo Liiga-tasoa, eli liian hyvä A-junioreihin, mutta missä hän pelaa nyt? No, A-junioreissa tietenkin. Kymmenen joukkueen sarjat tarjoaisivat Puljujärven kaltaisille pelimiehille laadukkaampia otteluita myös junioreissa, jotka ovat tänä päivänä tässä maassa harvinaisuus.
Utopistinen kymmenen joukkueen Liiga (Esimerkiksi)
- Kärpät
- Tappara
- Lukko
- HIFK
- TPS
- JYP
- SaiPa
- Blues
- Ässät
- Ilves
Utopistinen kymmenen joukkueen Mestis (Esimerkiksi)
- HPK
- KalPa
- Pelicans
- Sport
- KooKoo
- Jukurit
- TUTO
- Hokki
- LeKi
- JYP-Akatemia
Tällainen tilanne olisi täydellinen, koska urheilullisuus nousisi kerrankin esille. Sanotaan, että utopistisestä Liigasta yltäisi kahdeksan parasta pudotuspeleihin ja kaksi huonointa jatkaisi tietään karsintasarjaan.
Mestiksen runkosarjan neljä parasta joukkuetta yltäisivät kyseiseen karsintasarjaan ja nämä kuusi joukkuetta muodostaisivat kaksinkertaisen sarjan, jonka kaksi parasta jatkaisi ensi kaudella Liigassa. Jokainen karsintajoukkue pelaisi kymmenen karsintaottelua ja vaihtuvuutta sarjojen välillä tapahtuisi vuosittain.
Uusitun Mestiksen suosio kasvaisi kerta heitolla eri sfääreihin: median kiinnostus, yleisön kiinnostus, sponsorien kiinnostus ja niin edelleen. Mestis-seurat olisivat taloudellisesti varakkaampia ja organisaatioissa panostettaisiin joukkueisiin ennennäkemättömällä tavalla, koska nousumahdollisuudet eläisivät joka kevät.
Meillä olisi Suomessa tällöin sama tilanne kuin länsinaapurissamme, missä asiat ovat enemmän kuin hyvin. Mennäänkö tällä hetkellä oikeaan suuntaan?