Liiga-ennakko 2017-18: HIFK:n farssi ei toistu, mutta menestys on monen mutkan takana

Ruutu LogoVoit seurata HIFK:n edesottamuksia tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Vaikka HIFK selviytyi viime kaudella aina välieriin asti, oli helsinkiäisten sesonki täynnä kuoppia. Nimekäs joukkue alisuoritti pahasti ja erityisesti maalinteon sekä ylivoiman kanssa oli suunnattoman isoja haasteita. Ei ollutkaan yllätys, että kesän aikana joukkue uudistui valtavasti. HIFK lähteekin kauteen tällä kertaa haastajan asemasta.

Viime kausi

HIFK:n leirissä oli vuosi sitten odotukset katossa. Olihan Antti Törmäsen suojatit selviytyneet kaudella 2015-16 aina loppuotteluihin asti ja joukkuetta oli vahvistettu Niklas Bäckströmin, Teemu Erosen ja Juhamatti Aaltosen kaltaisilla pelureilla. Talvesta muodostui HIFK:lle kuitenkin poikkeuksellisen synkkä.

Joukkue aloittikin kauden mainiosti. Ensimmäisestä viidestä ottelusta irtosi 12 pistettä ja helsinkiläiset olivat sarjataulukon kärkisijoilla. Meno muuttui kuitenkin nopeasti: HIFK voitti varsinaisella peliajalla vain kolme seuraavasta 16 ottelustaan. Keskustelupalstoilla vaadittiin jo potkuja Antti Törmäselle, mutta HIFK yllätti julkaisemalla joulukuussa päävalmentajan kauden mittaisen jatkosopimuksen.

HIFK piristyikin loppuvuodesta hieman, kunnes oli aika palata takaisin maanpinnalle alkuvuoden synkän jakson myötä. Ajoittain näytti, että helsinkiläisten tekee ylipäätänsä tiukkaa päästä pudotuspeleihin. Joukkue sijoittui lopulta yhdeksänneksi ja eroa viivan alapuolelle kertyi 11 pistettä.

Juhamatti Aaltonen kannatteli HIFK:ta syksyllä, mutta kausi päättyi pitkään maalittomaan putkeen. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kilpipaidat kohtasivat pudotuspelien avauskierroksella Kärpät. Niin ikään alavireisesti läpi runkosarjan esiintynyt kärppälauma taipui helsinkiläisille kaksi kertaa jatkoajalla, kun Teemu Eronen ja Jasse Ikonen nousivat vuoroillaan HIFK:n sankareiksi.

Puolivälierissä joukkue sai vastaansa TPS:n. Turkulaiset lähtivät ottelusarjaan suurena ennakkosuosikkina, olihan Ari-Pekka Selinin suojattien runkosarja ollut erinomainen. Ensimmäiset neljä kohtaamista menivät jotakuinkin käsikirjoituksen mukaan, kun molemmat joukkueet hoitivat kotiottelunsa ja sarja oli tasan 2-2.

Käännekohdaksi muodostui viides kamppailu. TPS johti avauserän jälkeen lukemin 2-0, mutta tämän jälkeen HIFK ryhdistäytyi. Helsinkiläiset takoivat sekä toisen että kolmannen erän alussa kaksi osumaa ja joukkue nappasi arvokkaan voiton. Kuudennen kohtaamisen ratkaisijaksi nousi Mika Partanen, joka viimeisteli voittomaalin heti jatkoerän alussa.

Välierissä HIFK sai vastaansa Tapparan, mutta hallitseva mestari oli helsinkiläisille auttamatta liian kova pala. Tamperelaiset etenivät finaaleihin lopulta voitoin 4-1. Pronssiottelussa JYP ja HIFK tarjosivat yleisölle viihdettä koko rahan edestä, mutta mitalit jäivät Keski-Suomeen lopulta maalein 6-5.

Välieriin pääsyä voi pitää HIFK:lle mainiona suorituksena runkosarjaan nähden, mutta joukkue lukeutui ennen kauden alkua suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Helsinkiläisten pelaaminen oli läpi kauden todella tahmeaa ja varsinkin maalinteko tuotti joukkueelle ajoittain suunnattomasti tuskaa. Tämä näkyi erityisesti ylivoimapelissä, mikä oli koko sarjan heikointa. Se on melkoinen suoritus yhdeltä sarjan kalleimmista joukkueista.

Joulukuussa jatkosopimuksen sorvannut Törmänen palkittiin lopulta potkuilla toukokuun alussa. Uudeksi käskijäksi tuli Ari-Pekka Selin, jonka johtamat joukot olivat pudonneet puolivälierissä HIFK:lle.

Siirrot

Sisään: 

  • Juhani Tyrväinen (Pelicans)
  • Patrik Carlsson (Frölunda HC, SHL)
  • Erik Thorell (TPS)
  • Jerry Ahtola (TPS)
  • Ville Varakas (Djurgårdens IF, SHL)
  • Juha-Pekka Haataja (KooKoo)
  • Teemu Laakso (Växjö Lakers HC, SHL)
  • Atte Engren (Leksands IF, SHL)

Ulos:

  • Miro-Pekka Saarelainen (Lukko)
  • Arttu Luttinen (Fehérvár AV19, EBEL)
  • Robert Leino (HPK)
  • Jasse Ikonen (Kärpät)
  • Corey Elkins (Grand Rapids Griffins, AHL)
  • Daniel Grillfors (Mora IK, SHL)
  • Kai Kantola (KalPa)
  • Juuso Puustinen (JYP)
  • Matt Generous (EC Salzburg, EBEL)
  • Jere Myllyniemi (Ketterä)
  • Juhamatti Aaltonen (Rögle BK, SHL)

Maalivahdit ja puolustus

HIFK:n piti lähteä kauteen samalla maalivahtikaksikolla kuin vuosi sitten. Kevin Lankinen kuitenkin loukkaantui elokuussa ja on arvioiden mukaan sivussa neljä kuukautta. Näin ollen helsinkiläiset vahvistivat maalivahtiosastoaan Atte Engrenillä, joka palaa Suomeen neljän kauden tauon jälkeen. Lukon kasvatti torjui viime kaudella kiekkoja SHL:ssä Leksandsin paidassa.

Maalivahdeista HIFK:n menestys ei tule jäämään kiinni. Lankisen ja Niklas Bäckströmin muodostama kaksikko oli jo viime kaudella Liigan eliittiä, vaikka Bäckströmin ottelut jäivätkin varsin vähiin loukkaantumisten myötä. Lankinen oli kuitenkin HIFK:n tasaisimpia suorittajia läpi kauden ja pelasti joukkueelleen lukuisia pisteitä lähestulkoon yksin. 22-vuotias veskari piti maalinsa puhtaana seitsemän kertaa, millä irtosi kyseisen tilaston kärkisija.

Mikäli HIFK:n maalivahtiosasto olisi flopannut viime kaudella, olisi tulos ollut todella synkkä. Engrenin hankkiminen kuitenkin takaa, että tämä osasto on HIFK:lla sarjan eliittiä. Helsinkiläisten onni oli, että Lankisen loukkaantuminen sattui niin hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Puolustajien suhteen HIFK:n muutokset ovat myös olleet maltillisia. Viime kauden puolustajista vain Daniel Grillfors sekä Matt Generous vaihtoivat maisemaa. Molemmat pelurit täyttivät ruutunsa, mutta paikkaaminen ei ole erityisen vaikeaa.

HIFK hankki tilalle kaksi paluumuuttajaa, kun Ville Varakas sekä Teemu Laakso palaavat Nordenskiöldinkadulle. Laakso kiekkoili HIFK:ssa edellisen kerran kymmenen vuotta sitten. Tämän jälkeen miehen vyölle on kertynyt muun muassa 17 ottelua NHL:ssä, 77 KHL:ssä sekä 70 SHL:ssä. Laakso on varma suorittaja, mutta hänen kohdallaan kysymysmerkkinä on terveystilanne. HIFK kärsi viime kaudella valtavasti loukkaantumisista, joten kannattajien mieltä ei välttämättä lämmitä, kun eräs joukkueen ykköspuolustajista on pelannut edellisen neljän kauden aikana yhteensä vain alle 100 ottelua.

Varakas on HIFK:n oma kasvatti ja palaa seuraan neljän SHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Kokenut puolustaja nousi viimeisillä liigakausillaan jopa sarjan kärkipuolustajien joukkoon, mutta Ruotsin valloitus ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan, vaikka palkintokaappi yhdellä mestaruudella täydentyikin. Varakas ei ole tullut tunnetuksi erityisenä maalitykkinä, mutta hän on kiekollisesti pätevä puolustaja. Näin ollen neljä täyosumaa neljän edellisen kauden aikana on vaatimaton lukema.

Helsinkiläisten puolustuksen runko pysyy samanlaisena kuin viime kaudella. Teemu Eronen ja Ryan O’Connor ovat tärkeässä roolissa erityisesti kiekollisen pelin suhteen. Kaksikolla on tosin huomattavasti varaa parantaa viime kauteen verrattuna, mutta vuoden takaisessa HIFK:ssa yksittäisten pelaajien oli todella haasteellista loistaa.

Liigan viihdyttävimmäksi pelaajaksi valittu Joe Finley oli yksi tasaisimmista suorittajista helsinkiläisten takalinjoilla. Fyysinen puolustaja keskittyi vain omiin vahvuuksiinsa eikä yrittänytkään ylimääräisiä hienouksia. Tällä tyylillä hän pelasi tiensä kannattajien sydämiin. Vaikka Finleystä jäi päällimmäisenä mieleen kovat ja osittain kyseenalaiset taklaukset, osaa hän silti työnsä omassa päässä erinomaisesti ja on laadukas puolustaja Liigaan.

Joe Finley ei kaihtanut koviakaan otteita debyyttikaudellaan Liigassa. Matti Raivio / All Over Press

Finley oli iso tekijä siihen, että Miro Heiskasen debyyttikausi pääsarjassa onnistui erinomaisesti. Finley ja Heiskanen muodostivat erittäin tasapainoisen puolustusparin, jossa roolit olivat selviä ja molempien vahvuudet pääsivät oikeuksiinsa.

Heiskasen tilanne onkin HIFK:n kannalta äärimmäisen kriittinen. Dallas Stars nappasi helsinkiläispuolustajan kesän draftin kolmannella vuorolla ja nuorukainen taistelee loppuun asti paikasta NHL:ssä. Mikäli Heiskanen ei onnistu murtautumaan Starsin kokoonpanoon, pelaa hän kauden Liigassa. Nuorelta lupaukselta jää todennäköisesti joka tapauksesssa alkukaudesta joitain pelejä välistä rapakon takana olevien leirityksien takia. Heiskanen olisi ensi kaudella todennäköisesti HIFK:n ykköspakki ja hänen lähteminen NHL:ään pakottaisi HIFK:n hankkimaan korvaajan.

Saku Salmela, Oliwer Kaski, Miihkali Teppo ja Juuso Salmi täydentävät helsinkiläisten puolustuksen. Viime kauden tapaan nelikolle on varmasti jälleen luvassa kelvollisesti peliaikaa, mutta roolit voivat jäädä maltillisiksi. Salmela tosin säväytti ennakkoluulottomilla otteillaan ja monipuolisuutensa vuoksi erityisesti hänellä olisi sauma napata isompi tontti HIFK:n takalinjoilta.

Hyökkäys

Hyökkäyskaluston suhteen HIFK:n palaset menivät kesällä lähes täysin uusiksi, sillä viime kauden joukkueesta vaihtui yli kolme ketjullista hyökkääjiä. On sanomattakin selvää, että Juhamatti Aaltosen, Corey Elkinsin, Roope Hintzin, Arttu Luttisen, Juuso Puustisen ja Jasse Ikosen kaltaisten nimien poistuminen jättää ison aukon.

HIFK on tehnyt kesän aikana täsmähankintoja. Varsinkin keskushyökkääjien osalta palikat menivät lähes täysin uusiksi.

Helsinkiläiset hankkivat uudeksi kärkisentterikseen Juhani Tyrväisen. Häikäisevän kauden Pelicansissa pelannut hyökkääjä on todella monipuolinen. Ennen viime kautta Kiekkoreippaan kasvatti oli profiloitunut enemmän puolustavaksi keskushyökkääjäksi, mutta osoitti että myös pisteiden tekeminen luonnistuu: tuloksena 43 tehopistettä 60 ottelussa. Nyt valot ovat kirkkaammat ja paineet suuremmat kuin Lahdessa.

Jerry Ahtola tekee niin ikään paluun Helsinkiin vajaan kuuden vuoden kierroksen jälkeen. Keväällä 2011 mestaruutta HIFK:n paidassa juhlineen sentterin viimeiset kaudet ovat sujuneet ailahtelevalla menestyksellä. Ahtolasta ei ole tullut aivan niin kovaa maalipyssyä, kuin vielä muutama vuosi sitten näytti. Kookas keskushyökkääjä takoi kaudella 2009-10 peräti 23 maalia. Sittemmin Ahtola on pystynyt vain kahdella kaudella tekemään edes saman verran pisteitä. 31-vuotias hyökkääjä on tosin tällä hetkellä monipuolisempi peluri kuin nuorempana.

Erik Thorell ja Juha-Pekka Haataja ovat vastaavasti täsmähakuja helsinkiläisten laituriosastolle. Kaksikon roolit tulevalle kaudelle ovat poikkeuksellisen selkeät: tehdä mahdollisimman paljon pisteitä. Sillä puolella duon vahvuudet ovatkin. Thorell takoi viime kaudella TPS:lle 44 pistettä, kun taas Haataja kannatteli häntäpäähän jumittunutta KooKoota 41 tehopisteen myötä. Pisteitä odotetaan myös Patrik Carlssonilta. Edelliset seitsemän kautta SHL:ssä kiekkoillut hyökkääjä on tosin edellä mainittua kaksikkoa monipuolisempi, joten onnistumista ei mitata yhtä suoraan tehopisteiden määrässä.

Erik Thorell tykitti viime kaudella 24 täysosumaa TPS:lle. Kuva: AOP

Valtaosa HIFK:n viime kauden parhaista pistemiehistä vaihtoi kesällä maisemaa, joten hyökkäyksen suhteen palaset menevät täysin uusiksi. Viime kauden pelureista erityisesti Jarkko Malisen rooli tulee kasvamaan. Siirtorajan lopussa Helsinkiin siirtyneen sentterin kevät meni vaisusti ja KalPan kasvatti jäi hieman statistin rooliin, mutta nyt täytettävänä on isot saappaat. Heikosta keväästä huolimatta Malinen on osoittanut viimeisten kausien aikana olevansa mainio pelaaja Liigaan.

Viime kauden laitureista katseet kohdistuvat erityisesti Mika Partaseen ja Lennart Petrelliin. Duon sesongit menivät pahasti penkin alle eikä kumpikaan päässyt aivan odotettuun liitoon. Potentiaalia olisi huomattavasti parempaankin ja ensi kaudella se pitää saada kaivettua esiin.

Joonas Raskin kausi meni jälleen hieman vinoon loukkaantumisten myötä. Tästä huolimatta energinen laituri oli helsinkiläisten pirteimpiä hahmoja hyökkäyspäässä. 27-vuotias Rask ei tunne välipäiviä, vaan jättää kaukaloon aina kaikkensa eikä hänen arvoaan mitata vain tehopisteissä. Erinomainen luistelija sopii mihin tahansa ketjuun ja saa energisyydellään luotua paljon paikkoja ketjukavereilleen. Rask muodosti Hintzin ja Puustisen kanssa erinomaisen vitjan, joka nousi keväällä HIFK:n tärkeimmäksi lenkiksi.

Valttikortit ja uhkakuvat

HIFK:n suhteen palaset ovat menneet täysin uusiksi viime kauteen nähden. Helsingin taivaan yllä on paljon isoja kysymysmerkkejä.

Joukkueen puolustuskalusto on laadukas, mutta materiaali on ohut. Mikäli kaikki pelaajat ovat ehjänä, niin puolustus on mainio, mutta jo yksittäiset loukkaantumiset vaikuttavat voimasuhteisiin paljon. Kuten harjoituskausi on osoittanut, niin loukkaantumisilta välttyminen on haasteellista. Takalinjoilta löytyy kiekollisia pelaajia, mutta tason on noustava viime kaudesta. Tässä kohtaa katseet kohdistuu erityisesti Teemu Eroseen ja Ryan O’Connoriin.

Myös hyökkäyskalusto on viime kauteen verrattuna vaatimattomampi. Se ei tosin vielä tarkoita mitään. Viime sesonki osoitti, että isot nimet eivät suoraan takaa maalijuhlia.

Varsinkin senttereiden suhteen materiaali on ohut. Juhani Tyrväisen ja Jarkko Malisen on pystyttävä kannattalemaan joukkuetta ja johdettava punapaitojen hyökkäyskalustoa. Corey Elkins, Roope Hintz ja Robert Leino vaihtoivat maisemaa, joten keskushyökkääjien tilanne meni poikkeuksellisen paljon uusiksi.

HIFK kärsi viime kaudella paljon loukkaantumisista ja kokoonpano eli lähestulkoon ottelusta toiseen. Viime kaudella runkopelaajien kirjo oli laajempi, mutta tästä huolimatta materiaalin rajat tulivat vastaan ja varsinkin maalinteon kanssa oli ajoittain suunnatonta tuskaa. Tällä kaudella yksittäisten pelureiden loukkaantumiset vaikuttavat helsinkiläisten nippuun rajummin.

HIFK:lla on kuitenkin talous kunnossa ja seuralla on varmasti resursseja reagoida muuttuviin tilanteisiin kauden aikana. Loukkaantumisten paikkaaminen on näin ollen helpompaa, kuten Engrenin hankinta osoittaa.

Maalivahtiosasto onkin HIFK:n vakain osa-alue. Tämä antaa joukkueelle mainiot lähtökohdat taistella ottelusta toiseen.

Uusi valmennus on aina pieni kysymysmerkki. Helsingissä janotaan menestystä, mutta menestys on pääosin karttanut Ari-Pekka Seliniä. 54-vuotias Selin on valmentanut useimmiten pienissä seuroissa ja onnistunut saamaan rajallisesta materiaalista paljon irti. Nyt paineet ovat kovemmat heti ensimmäisistä otteluista lähtien, sillä farssikauden jälkeen suurennuslasi on entistäkin tarkempi.

Ota seurantaan

Miro Heiskanen

Dallas Stars sykähdytti suomalaista kiekkokansaa nappaamalla huippulupaavan Miro Heiskasen varaustilaisuuden kolmannella numerolla. Puolustaja on jo käynyt leireillä Pohjois-Amerikassa ja tavoittelee yhä paikkaa NHL:ssä, joten häneltä jäänee ainakin Liigan ensimmäiset kierrokset väliin. 18-vuotias pelannee kuitenkin vielä ensi kauden HIFK:ssa, mutta se voi jäädä viimeiseksi hetkeen. Heiskanen lukeutui jo viime kaudella HIFK:n tasaisimpiin suorittajiin eikä otteiden perusteella puolustajaa olisi uskonut alaikäiseksi. Erittäin kypsästi pelaava puolustaja pelaa huimalla varmuudella eikä heikkoja iltoja käytännössä ollut. Tulevalla kaudella Heiskanen on helsinkiläisten ykköspuolustaja ja mahdollisuus nousta jopa koko sarjan kärkipakkien joukkoon.

Joonas Rask

Joonas Raskille käynnistyy jo neljäs kausi HIFK:ssa. SaPKon kasvatin rintaa komistaa tällä kaudella varakapteenin A-kirjain eikä syyttä. Mikäli loukkaantumiset eivät olisi olleet laiturin riesana, niin Rask pelaisi todennäköisemmin aivan muissa sarjoissa. Rask on esimerkillinen pelaaja, joka pelaa jokaisen tilanteen aivan loppuun asti. Pystyy hoitamaan minkä tahansa roolin, mutta miehen kiekolliset taidot ovat isossa kuvassa ehkä hieman aliarvostettuja. Rask laittaa kiekon verkkoon paikan saadessaan ja istuu erinomaisesti aivan joukkueen kärkiketjuihin.

Faneille.comin arvio: sija 5

HIFK:n viime kausi oli todella synkkä. Tällä kaudella ilonhetkiä on tiedossa enemmän, mutta mestarisuosikkien joukkoon helsinkiläiset eivät lukeudu. Tämä tosin sopinee Selinin suojateille. HIFK:lla on potentiaalinen joukkue, mutta korttitalon romahtaminen on pienistä asioista kiinni. Mikäli HIFK ei ajaudu viime kauden kaltaiseen loukkaantumissumaan, kamppailee joukkue kotiedusta puolivälieriin.

Faneille.comin ranking 2017-18

Kansikuva: All Over Press