Liigassa on tällä kaudella vaihdettu valmentajia paljon vähemmän aiempiin kausiin verrattuna. Kuluvalla kaudella vain Kai Suikkanen on saanut potkut, kun neljän edellisen kauden aikana on erotettu yhteensä 14 päävalmentajaa. Miten paljon valmentajan vaihtaminen on lopulta hyödyttänyt?
1,4,4,5 – siinä edellisten neljän kauden aikana vaihdettujen päävalmentajien määrä. HIFK, HPK, Ilves ja TPS ovat vaihtaneet valmentajaa kahdesti, kun taas Blues, Jokerit, JYP, KalPa, Lukko sekä Tappara kukin kertaalleen. Suosituimmat kuukaudet erottamiseen olivat loka-, tammi- ja helmikuu, jolloin kenkää sai kolme valmentajaa. Uusista päävalmentajista vain neljä jatkoi pestissään vielä seuraavallakin kaudella. Heistä Pasi Arvonen (HPK) sekä Tuomas Tuokkola (Ilves) ovat edelleen samassa joukkueessa päävalmentajina.
Kärpät, SaiPa, Pelicans ja Ässät eivät ole joutuneet erottamaan valmentajaansa kertaakaan neljän viime kauden aikana. SaiPan ja Ässien edellisistä valmentajien potkuista on aikaa peräti yli seitsemän vuotta.
14:sta uudesta päävalmentajasta peräti 10 tuli oman organisaation sisältä, kuten apuvalmentajan paikalta tai A-junioreiden päävalmentajan tontilta. Niin sanotuilta vapailta markkinoilta tulivat vain Raimo Summanen (HIFK 2012–13), Tuomas Tuokkola (Ilves 2012–13), Juha Pajuoja (TPS 2012–13) sekä Risto Dufva (Tappara 2011–12).
Menestys paranee yleensä hetkellisesti
Valmentajien potkut auttoivat hieman yli 70%:ssa tapauksista, sillä 10/14 uusista valmentajista valmensivat kauden loppuun paremmalla pistekeskiarvolla kuin edeltäjänsä. Puhtaasti tilastojen perusteella eniten pistekeskiarvoa nosti Risto Dufvan korvannut Jyrki Aho (JYP 2011–12), jonka johdolla JYP keräsi kauden lopuista otteluista pisteitä keskimäärin 1,86 ottelua kohden. Dufva sai tosin potkut jo ensimmäisen ja hävityn ottelun jälkeen, joten otanta on varsin heikko.
Kaikista heikoiten uudessa pestissä on mennyt TPS:n Miika Elomolla, jonka pistekeskiarvo ottelua kohden on peräti 0,76 pistettä huonompi kuin hänen edeltäjällään Suikkasella. Pistekeskiarvo laski myös Timo Lehkosen (HPK (2011–12), Mikko Saarisen (Tappara 2012–13) ja Anssi Laineen (KalPa 2013–14) valmennuspestien aikana. Saarinen ja Laine tosin valmensivat vain muutaman pelin kauden lopussa.
Valmentajan vaihdos raikastaa joukkueen ilmapiiriä ja tuo ainakin hetkellisesti virtaa pelaamiseen. 11 valmentajan kohdalla kymmenen ensimmäisen valmennetun ottelun pistekeskiarvo oli joko sama tai parempi kuin loppukauden keskiarvo. Vain Summanen (HIFK 2012–13), Tuokkola (Ilves 2012–13) ja Aho (JYP 2011–12) aloittivat heikommin, mutta paransivat jatkossa. Heistä varsinkin Tuokkolaa ja Ahoa voidaan kuitenkin pitää onnistuneimpina valmentajan vaihdoksina yhdessä Arvosen kanssa.
Päävalmentajan erottaminen on toisinaan lähes välttämätöntä. Mikäli valmentaja menettää pelaajiensa luottamuksen, niin juuri muutakaan ei ole tehtävissä. Valmentajan vaihtaminen ei ole juurikaan vaikuttanut joukkueiden menestymiseen. Aho johdatti JYPin heti mestaruuteen ja Arvonen hinasi HPK:n väkisin puolivälieriin saakka, mutta muuten päävalmentajan potkuista ei ole ollut kuin hetkellisesti apua.
Päävalmentajien potkut Liigassa neljän viime kauden ajalta:
2014-15
TPS: Kai Suikkanen -> Miika Elomo
2013-14
HIFK: Raimo Summanen -> Harri Rindell
KalPa: Jari Laukkanen -> Anssi Laine
Jokerit: Tomi Lämsä -> Tomek Valtonen
HPK: Kai Rautio -> Pasi Arvonen
2012-13
Blues: Lauri Marjamäki -> Mikko Saarinen
Ilves: Raimo Helminen -> Tuomas Tuokkola
HIFK: Pasi Sormunen -> Raimo Summanen
TPS: Pekka Virta -> Juha Pajuoja
2011-12
HPK: Harri Rindell -> Timo Lehkonen
Lukko: Rauli Urama -> Juha Vuori
Ilves: Juha Pajuoja -> Seppo Hiitelä
Tappara: Sami Hirvonen -> Risto Dufva
JYP: Risto Dufva -> Jyrki Aho