14. syyskuuta alkavalla Liiga-kaudella tullaan puhumaan monista vanhoista tutuista asioista, jotka ovat aiemminkin olleet tapetilla. Kauden aikana nähdään myös paljon uutta, kun esimerkiksi sarjan televisiointi siirtyi Sanomalta Telialle. Faneille.com kokosikin lukijoilleen kahdeksan pointtia, joista tulevalla kaudella riittää puhetta.
Sääntömuutokset
Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki kesällä sääntöihinsä muutoksia, joita tullaan noudattamaan myös Liigassa. IIHF:n uusissa säännöissä lukee muun muassa: tuomiota tehdessä painotetaan enemmän tekoa kuin seurausta eli loukkaantuminen ei tule olemaan määräävänä tekijänä, maalia ei hyväksytä, jos kiekko on ohjattu luistimella tarkoituksellisesti maaliin, rangaistuslaukauksen vetäjä ei tarvitse olla rikottu pelaaja ja maalialue pienenee.
Voit lukea sääntömuutoksista tarkemmin Suomen Jääkiekkoliiton verkkosivuilta.
Telia
Telia hankki Liigan tv-oikeudet kuusivuotisella sopimuksella, joista ensimmäinen vuosi pyörähti käyntiin elokuussa. Telian alku on ollut ongelmia täynnä, sillä se on muun muassa jättänyt parikin harjoitusottelua näyttämättä teknisten ongelmien vuoksi. Kuvaongelmien lisäksi on ilmennyt ääniongelmia ainakin yhdessä ottelussa, jossa selostus ei kuulunut reaaliajassa tv-katsojille. Parranpärinää aiheutti myös teknologian vanhanaikaisuus, josta Jatkoaika uutisoi elokuussa. Telian videosoitin on rakennettu Silverlight-suoratoistoliitännäisen päälle, mutta Silverlightin valmistaja Microsoft lopetti liitännäisen päivittämisen jo viisi vuotta sitten. Alkavalla kaudella onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon Telia kärsii teknisistä ongelmista. Mielenkiintoa herättää myös Telian uudistukset, jotka ovat yhtiön mukaan ”mullistavia”. Uudistuksia tulee ainakin sisällöntarjontaan.
Tilannehuone
Tilannehuone on monille kiekkofaneille tuttu NHL:stä, jossa sitä kutsutaan nimellä War Room. Liiga on rakentanut Helsinkiin niin sanotun tilannehuoneen, jossa otteluita seuraa useampi videotuomari. Jatkossa otteluiden tuomarit tulevat olemaan yhteydessä videotuomareihin muun muassa haastotilanteissa.
Voit lukea tilannehuoneesta tarkemmin Liigan sivuilta.
Pelikiellot
Pelikiellot ovat aina osa keskustelua, ja niistä riittää puheenaihetta. Tänä päivänä päähän kohdistuneista taklauksista saa ison kakun, ja hyvä niin. Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, kuinka hyvin Liigan kurinpitäjien linja pysyy. Aiemmin pelikieltojen pituudet ovat vaihdelleet isostikin. Toinen huomioitava asia on, kuinka kurinpitäjät puuttuvat muun muassa tuomarin koskemattomuuteen, joista on viime vuosina jaettu pelikieltoja. Ongelma on siinä, että pelikieltoja on jaettu myös täysin turhista tilanteista, joissa pelaaja on vahingossa törmännyt tuomariin.
Yleisömäärät
Liigan kärkijoukkueet pystyvät varmasti saamaan väkeä hallille, mutta häntäpään joukkueiden tilanne on toinen. Viime kaudella nähtiin, kuinka esimerkiksi Sportin, Jukurien ja KooKoon yleisömäärät kokivat kolauksia. Etenkin Mikkelissä nähtiin iso muutos, kun yleisökeskiarvo tippui noin 700 katsojalla. Jukureissa osattiin arvata keskiarvon tippuminen, mutta tällaiseen laskuun ei kukaan uskonut. Myös Vaasassa saadaan hävetä, sillä seuran yleisökeskiarvo painui alle 3000 katsojan rajan, mikä on surkea saavutus Liiga-joukkueelta.
Tulevalla kaudella voidaan kokonaisyleisömäärän odottaa kasvavan, sillä ensinnäkin Liiga alkaa nyt normaalisti syyskuun puolivälissä, ja toisekseen, tällä kaudella katsojilla ei ole mahdollisuutta nähdä otteluita televisiossa yhtä halvalla kuin viime kaudella. Viime kauden aikainen alkamisajankohta söi syksyn yleisömääriä, ja fanit saivat katsella kaikki kauden ottelut televisiosta 15 euron hintaan.
Keltanokkavalmentajat
Liigassa nähdään tulevalla kaudella monia kokemattomia valmentajia, mikä lisää mielenkiintoa. Pelicansin Ville Nieminen, JYPin Lauri Merikivi, Jukurien Pekka Kangasalusta ja Sportin Ari-Pekka Pajuluoma aloittavat ensimmäiset päävalmentajakautensa Liigassa. Myös Ässien Mikael Kotkaniemellä alkaa hänen valmennusuransa ensimmäinen kokonainen kausi päävalmentajana. Tämän viisikon tieltä poistui kokeneita pääluotseja, kun Liigasta lähtivät Petri Matikainen, Marko Virtanen, Risto Dufva, Tomek Valtonen ja Jyrki Aho. Näiden muutosten myötä onkin jännittävää nähdä, millaista kiekkoa joukkueissa tulevalla kaudella peluutetaan, kun vastuuseen ovat astuneet nuoret, nykyaikaista kiekkoa ymmärtävät valmentajat. Kokemattomien valmentajien iso määrä saattaa myös näkyä potkutilastoissa.
Nuoret tähdet
Liiga on tänä päivänä kasvattajasarja, jossa nähdään vuosittain monien nuorten pelaajien nousevan parrasvaloihin ja koko kansan tietoisuuteen. Viime vuosina lehtien palstoille ovat nousseet muun muassa Miro Heiskanen, Sebastian Aho, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi. Myös tällä kaudella Liigassa tullaan näkemään todellisia huipputalentteja. Seurantaan kannattaa ottaa ainakin TPS:n Kaapo Kakko, JYPin Anttoni Honka, Ässien Jesperi Kotkaniemi, Jukurit-kaksikko Mikko Kokkonen-Henri Nikkanen sekä Kärppien Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemi.
Kärkijoukkueiden pienet erot
Alkavan kauden lähtökohdat ovat huippumielenkiintoiset, sillä Liiga voidaan jakaa kolmeen kastiin, joiden sisällä erot ovat todella pieniä. Etenkin kärkipäässä riittää jännitystä, kun Tappara ja Kärpät eivät ole niin selkeitä suosikkeja, vaikka molemmat ovatkin vahvoilla. Niin HIFK, TPS kuin JYP ovat matkassa loistavilla ryhmillä, joten Liigan mestaruuskamppailusta on tulossa selvästi jännittävämpi kuin viime vuosina.
Kansikuva: All Over Press