Urheiluihmisten kenties suosituin ja ainakin kätevin sosiaalisen median kanava on Twitter, sillä tieto ja mielipiteet liikkuvat nopeasti. Tiistainen Twitter-kohu jääkiekkoliiton linjauksista kuitenkin osoitti, myös Twitterin sisältävän ongelmia.
Kohu alkoi, kun Yhdysvaltoihin siirtynyt kiekkolupaus Ruben Rafkin ilmaisi maajoukkueleirin olevan ohi uusien säännösten mukaan. Kohun pääarkkitehti oli kuitenkin Aleksi Valavuori, joka veti Hikipanta.com -sivustollaan mutkia suoraksi. Omien sanojensa mukaan useita huolestuneita yhteydenottoja saanut urheilupersoona jotakuinkin lyttäsi koko jääkiekkoliiton ja miehelle ominaiseen tyyliin, pönkitti itseään siinä sivussa.
Someraivoon yhtyi tunnettuja kiekkopersoonia Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläisestä Liiga-jyrä Jonne Virtaseen. Jokaisessa twiitissä liiton linjausta ihmeteltiin kovaan ääneen, vaikka jääkiekkoliitto ei kyseisestä linjauksesta ollut edes tiedottanut.
National Camp over. new rules made no more players to National team If you don’t play in Finland…so I am out and ready to take over USA
— Ruben Rafkin (@rubenrafkin8) 9. toukokuuta 2017
@monsterimonni @gamentalist @TommiKerttula @zwangi55 @TomekValtonen @Jykaaho @TSalmelainen @teemuramstedt @MaxKolu @TampereenPoika Toivottavasti seuraavana ei ole päätös, jonka mukaan ei ole enää asiaa Suomeen jos sieltä on kerran lähtenyt… #pelottavaa
— Jarmo Kekalainen (@jkekalainen) 9. toukokuuta 2017
Onko meillä varaa tähän? Onko tää se tie millä pidetään lahjakkaat pelaajat suomes vai PITÄISKÖ KATTOA PEILIIN!!!! https://t.co/1DE7QejDWk
— Jonne Virtanen (@monsterimonni) 9. toukokuuta 2017
Tuli seuraava päivä ja liiton alainen Leijonat.fi -sivusto jututti jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajana toimivaa Rauli Uramaa. Loppu viimein kohuttu linjaus koskee yhtä ikäluokkaa (2002-syntyneitä), jonka funktiona oli tuoda seuroja ja seuravalmentajia lähemmäs maajoukkuetoimintaa.
Paljon kohua herättänyt ulkomailla pelaavien tilanne muuttuu siinä määrin, ettei heitä lennätetä muutamaan kauden aikana pelattavaan turnaukseen, mutta esimerkiksi kesäleireille nämä pelaajat kutsutaan. Heille myös tarjotaan Vierumäen kautta tukipalvelua kauden ajaksi.
Toisin sanoen Valavuori ja kumppanit nostattivat myrskyn pahasti puutteellisilla tiedoilla ja antoivat ymmärtää kiekkoliiton sulkevan Suomen rajojen ulkopuolella kiekkoilevat lupaukset kokonaan maajoukkuetoiminnan ulkopuolelle, vaikka todellisuudessa yksi pelaaja tulee missaamaan muutaman ottelun.
Tässä kohtaa täytyy nostaa hattua jääkiekkoliitolle, jonka toimitusjohtaja Matti Nurminen totesi Twitterissä asiallisesti liiton palaavan asiaan myöhemmin, koska somekeskustelussa kaikki faktat eivät olleet kunnossa, eikä 140 merkkiä riitä niiden oikomiseen.
@PekkaJalonen @nummeha Nyt ei ole ihan kaikki faktat some-keskustelussa mukana, avaamme kokonaisuutta huomenna lisää. Siihen ei 140 merkkiä riitä.
— Matti Nurminen (@nurminen9) 9. toukokuuta 2017
Valeuutiset ja disinformaatio ovat nykypäivänä keskeisiä käsitteitä, etenkin politiikan toimituksessa. Oikean tiedon saamiseksi ja mielipiteen muodostaakseen täytyy olla lähdekriittinen ja analysoida lukemaansa. Kaikkea ei siis saa, eikä kannata ottaa annettuna, tietoa pitää pureskella ja arvioida.
Urheilujournalismin kentällä tilanne on hieman erilainen. Ottelut, kisat ja yleisesti ottaen suoritukset ovat yleensä kaikkien nähtävillä ja ennen kaikkea kvantitatiivisesti mitattavissa. Näin ollen urheilussa disinformaation vaara ei ole niin suuri, joskin esimerkiksi tilastoihin perustuvat analyysit voivat olla toisinaan harhaanjohtavia, koska myös tilastoja täytyy osata tulkita.
Tiistainen kohu oli oiva osoitus siitä, että myös urheilun kentällä täytyy olla lähdekriittinen. Julistamaan ei kannata lähteä ennen kuin faktat ovat pöydässä, ei ainakaan kun puhutaan linjauksista. Ymmärrän tietysti Valavuorta, jonka status perustuu hyvin pitkälti pinnalla olemiseen ja tämän kaltaiset paskamyrskyt ovat omiaan pönkittämään miehen imagoa. Kohtuuttomilta tuntuvien epäkohtien kritisoiminen kovaan ääneen tarjoaa helppoja irtopisteitä.
Ollaan kuitenkin hyvin vaarallisilla vesillä, jos isoja johtopäätöksiä lähdetään tekemään puutteellisilla tiedoilla. Onhan se toki ikävää Ruben Rafkinin kannalta, että muutamat maaottelut jäävät välistä, mutta loppu viimein linjaus on varsin kosminen. Se, että liitto panostaa valmennukseen on kuitenkin positiivista. Maajoukkue yleensä tarjoaa mittareita niin seuroille kuin pelaajillekin, eikä tiiviimpi yhteistyö ainakaan heikennä pelaajapolun laadukkuutta.
Lisäksi kannattaa huomioida, että kyseessä on kauden kestävä kokeilu ja kuten edellä mainittiin, yhteen ikäluokkaan. Ylimitoitettu somekohu kertoo sosiaalisen median voimasta, josta on toki positiivisiakin esimerkkejä.
Salibandyliigan pudotuspeleissä nähtiin absurdi farssi, kun yleisesti sarjan parhaana parina pidetty tuomaripari Lasse Vuola & Tero Fordell hyllytettiin kesken välierien ja vähintäänkin mystisin perustein. Vuola kirjoitti salibandyn erikoissivusto Pääkalloon blogitekstin ja asiasta nousi lajiväen keskuudessa mittava somekohu. Loppuviimein hyllytys kumottiin väärin perustein tehtynä. Keskeistä tapauksessa oli kuitenkin se, ettei kaksikko nostattanut kohua väärin tiedoin.
Parhaimmillaan sosiaalinen media nostattaa keskustelua, joka taas tuottaa ja avaa erilaisia näkökulmia. Some on myös kätevä kanava mielenkiintoisten kannanottojen levittämiseksi. Pahimmillaan some toimii, kuten se tiistaina toimi: nostattaa ylimitoitetun kohun pahasti puutteellisin tiedoin.
Joten, faktat ovat faktoja ja huhut huhuja. Mielipiteisiin on jokaisella oikeus, mutta jos niitä muodostetaan huhujen perusteella, ollaan pahasti metsän puolella, kuten Valavuoren tapauksessa.
Tarinan opetus: olkaa kriittisiä myös urheilua koskevassa tiedossa!
Kansikuva: Oli Scarff/Getty Images