Suomi ei pääse lentopallon MM-kisojen kuuden parhaan joukkoon. Asia varmistui eilen, kun Kanada voitti Suomen 3-0. Kahdessa viimeisessä ottelussa Suomi pelaa toki muustakin kuin kunniastaan. MM-kisojen sijoituksilla on merkittävä vaikutus siihen, mistä asetelmista Suomi lähtee karsimaan paikasta Rio de Janeiron olympialaisiin.
Suomella on mahdollisuus vielä päästä jatkolohkossaan viidenneksi. Suomi lähtee lauantain otteluunsa Kiinaa vastaan suosikkina, ja tuon ottelun voittamalla tällä hetkellä kolmen pisteen päässä oleva Bulgaria olisi edelleen kiinniotettavissa. Bulgaria pelaa lauantaina Kuubaa vastaan, eikä ole lainkaan mahdotonta, että Kuuba nipistäisi Bulgarialta pisteen tai useammankin. Tämä auttaisi Suomea reilusti, sillä Bulgaria on tällä hetkellä Suomen edellä kolmella pisteellä. Molemmat ottelut voittamalla Suomella on siis mahdollisuudet ottaa Bulgaria kiinni ja mennä ohi.
Sijoituksilla on väliä
Tämä juontaa juurensa olympiakarsintajärjestelmästä. Rion kisoihin karsittaessa Euroopassa järjestetään vain yksi kahdeksan joukkueen turnaus. Tähän turnaukseen kelpuutetaan isäntäjoukkue ja seitsemän Euroopan rankingin parasta maata. Todennäköistä on, että isäntämaa on rankingin kahdeksan parhaan joukossa, eli silloin kahdeksanneksi rankattu maa pääsisi mukaan. Ranking-pisteet lasketaan meneillään olevista MM-kisoista sekä ensi kesän Maailmanliigasta ja syksyn 2015 EM-kisoista. Tällä hetkellä Suomi on Euroopan rankingissa juuri kahdeksas. Lohkon viides sija ja siis jaettu yhdeksäs MM-sija antaisi jaettua 11:ttä sijaa enemmän pisteitä.
Toinen– ja ajallisesti itse asiassa ensimmäinen – mahdollisuus olympiapaikan saavuttamiseen olisi EM-kisojen menestyksen perusteella Maailmancupiin pääseminen ja siellä kolmen parhaan joukkoon pääseminen. Kolmas mahdollisuus tulee vielä maailmanlohkossa. Siihen pääsemiseksi olisi Suomen maailman rankingin oltava jotakuinkin 20. Tällä hetkellä se on 26. Mikäli maailmancupista menee jatkoon eurooppalaisia joukkueita, eivät ne luonnollisestikaan osallistu enää edellä käsiteltyyn Euroopan karsintalohkoon. Tällöin mukaan otettaisiin järjestyksessä rankingissa seuraava(t) maa(t). Tämän varaan ei kuitenkaan pidä laskea, vaan Euroopan karsintalohkon paikka on syytä varmistaa ennemminkin omilla esityksillä.
Kiina kaatuu
Kiina on kovan hakkurinsa Zhi Yuanin johtama joukkue. Hän ei kuitenkaan ole läheskään Saksan György Grozerin, Venäjän Nikolai Pavlovin tai Kanadan Gavin Schmittin tasoinen lyöjä, joten Suomella ei omaan peliin pystyessään pitäisi olla ongelmia voittaa Kiina. Suurin ongelma tuntuu Kanada-pelin lopun perusteella olevan itseluottamuksen ja henkisen voiman taso. Venäjä-löylytys ja kaksi Kanadalle jatkopalloilla hävittyä erää tuntuivat lannistaneen Suomen Kanada-ottelun päätöserässä niin, ettei kolmanteen enää tarvittavaa taistelutahtoa ja uskoa voittoon tuntunut löytyvän. Tässä suhteessa perjantaina vietettävä välipäivä toimii Suomelle eduksi.
Bulgaria on viime vuosina ollut kovaa eurooppalaista tasoa edustava maa. Sitä voidaan pitää hienoisena ennakkosuosikkina. Kahdessa viimeisessä ottelussaan Saksaa ja Brasiliaa vastaan se on kaatunut lukuisiin omiin virheisiinsä, eikä sen syöttö- ja torjuntapelaaminen ole ollut kunnossa. Suomen on päätösottelussaankin pidettävä tiukasti kiinni omasta peli-identiteetistään, eikä poiketa omalta polultaan. Bulgariankaan kanssa ei ole syytä lähteä lyömään kilpaa, vaan tämäkin vastustaja on kaadettavissa kovan syötön ja tiukan torjunta-puolustus –pelin kautta.
Viimeiset ottelut: Suomi-Kiina lauantaina klo 17.30 ja Suomi-Bulgaria sunnuntaina klo 17.30.