Olli Kuoksa: ”Haluamme kantaa vastuuta suomalaisen lentopallon kehittämisestä”

Rajoitus ulkomaalaispelaajien määrästä lentopallon Mestaruusliigassa poistettiin reilu vuosi sitten. Tämä ei ole juurikaan muuttanut vierastyöläisten määrää. Tällä hetkellä miesten liigassa heitä on 27, naisissa 25. Urheilun Oikeusturvalautakunnassa sen sijaan lentopallojuttuja ei ole tänä vuonna käsitelty.

Miesten Mestaruusliigassa täysin kotimaisin voimin pelaavat vain kuopiolainen LEKA Volley sekä Lentopallopalloseura Etta Oulusta. Eniten vierastyöläisiä on Kokkolan Tiikereillä (6) sekä Team Lakkapäällä (5). Miehissä ulkomaalainen päävalmentaja on vain Raision Loimulla.

Naisissa Kuortaneen valmennuskeskus pelaa luonnollisesti ilman ulkomaan apuja – muissa joukkueissa heitä on vähintään kaksi per joukkue. Pölkky Kuusamolla ja Pieksämäki Volleylla ulkomaalaispelaajia on tällä hetkellä neljä. Naisten liigassa kolmella joukkueella on ulkomaalainen päävalmentaja.

polkky_lml

Pölkky Kuusamo (kuva: Jouni Ronkainen)

Miksi ulkomaalainen tai miksi ei?

Ulkomaalaispelaajien hankkimiseen tai vastaavasti pelkästään kotimaisin voimin pelaamiseen on seuroilla omat syynsä. Usein vedotaan laadukkaiden kotimaisten pelaajien vähyyteen tai kalliiseen hintaan.

– Kuusamossa on menty tarpeen mukaan. Esimerkiksi viime kaudella etsimme pitkään kotimaista keskipelaajaa, mutta lopulta oli pakko siirtää katseet ulkomaille, kun kotimaista ei löytynyt, toteaa Pölkyn päävalmentaja Tuomas Alatalo.

Muitakin syitä joukkueen kokoamiseen löytyy. Lentopalloseura Etta perustaa päätöksensä seuran arvoihin.

– Meidän toiminnan yksi arvoista on paikallisuus. Ei kotimaisuus ole itseisarvo, mutta tällä hetkellä haluamme kehittää suomalaisia pelaajia kohti Suomen ja Euroopan huippua. Haluamme kantaa vastuuta suomalaisen lentopallon kehittämisestä, sanoo Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa.

hurrikaanietta2_jr

Riskit minimoitava ennen sopimusta

Ulkomaisia pelaajia on paljon tarjolla ja heistä on hyvin saatavilla pelimateriaalia sekä muita taustatietoja. Suurimmat ongelmat tulevatkin esille vasta kauden edetessä. Niistä yleisimmät ovat kielen ymmärtäminen, kulttuurierot sekä kotiutuminen talvella kylmään ja pimeään Suomeen.

– Toki ulkomaalaispelaajiin liittyy aina riskejä, vaikka taustatyö tehtäisiin kuinka huolellisesti. Kotouttaminen on yksi haaste, mutta siinä joukkue toimii hyvänä apuvälineenä – seuran resurssit ovat tähän usein hyvin rajalliset, Raision Loimun toiminnanjohtaja Jani Nieminen kertoo.

loimuhurrikaani_jr

Lisämaustetta joukkueeseen

Kokkolan Tiikerien riveistä löytyy tällä kaudella peräti kuusi ulkomaalaispelaaja. Tuore päävalmentaja Jukka Mäkihannu näkee monikulttuurisuudessa myös positiivisia ja joukkuetta yhdistäviä asioita.

– Kyllähän se tuo oman haasteen päivittäiseen tekemiseen, kun porukkaa on eri kulttuureista. Myös aina pelin ymmärtämisessä on eroja, vaikka kaikki olisivat kotimaisia pelaajia. Itse kuitenkin näen asian positiivisen puolen. Jokainen pelaaja tuo joukkueeseen oman mausteensa. Kun se saadaan toimimaan, olemme varmasti vahvempia kuin siinä tapauksessa, että kaikki olisivat samasta puusta veistettyjä, Mäkihannu kertoi Faneille.comin haastattelussa pari viikkoa sitten.

Mestaruusliigan joukkueilla on mahdollisuus täydentää kokoonpanojaan tammikuun loppuun saakka.

Myöskään CEV:n Eurocupeissa ei ulkomaalaispelaajien määrää ole rajoitettu. Tämä antaa Mestaruusliigan joukkueille pienen etulyöntiaseman, sillä joissakin Euroopan sarjoissa rajoitus EU:n ulkopuolelta tulevien pelaajien määrässä on edelleen voimassa.

kunnariesko_jr

VeikkausTV näyttää 6. joulukuuta käynnistyvän CEV Cupin suomalaisjoukkueiden kotiottelut suorina nettilähetyksinä.

Mestaruusliigan ulkomaalaiset (tilanne 30.11.2016)

Miehet

– 27 ulkomaalaispelaajaa
– keskiarvo 2,45 pelaajaa / joukkue
– 1 ulkomaalainen valmentaja
– eniten: Kokkolan Tiikerit (6)
– vähiten: LEKA Volley ja Etta (0)
– P- ja E-Amerikka 14, muu Eurooppa 5, Australia 5, Afrikka 3
– roolit: KT 10, P 7, YP 5, H 4, L 1

Naiset

– 25 ulkomaalaispelaajaa
– keskiarvo 2,78 pelaajaa / joukkue (Kuortane ei mukana)
– 3 ulkomaalaista valmentajaa
– eniten: Pölkky Kuusamo ja Pieksämäki Volley (4)
– vähiten: HPK, LP-Vampula, OrPo ja WoVo (2)
– P- ja E-Amerikka 12, muu Eurooppa 12, Afrikka 1
– roolit: YP 9, KT 7, H 4, P 4, L 1

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: Juuso Riponiemi