Lokakuussa pelatut lentopallon EM-kisat jättivät ilmaan paljon kysymysmerkkejä. Suomen joukkueen 12. sija ei varmasti ollut se, mitä Italiasta ja Bulgariasta lähdettiin hakemaan.
Suora paikka tammikuun Berliinin karsintaturnauksesta Rioon vaatisi jättiyllätyksen – käytännössä neljä voittoa Euroopan kärkijoukkueista. Paikka jatkokarsintoihinkin on kovan työn takana, sillä kahdeksasta joukkueesta peräti kuusi on Suomen yläpuolella CEV:n rankingissa.
Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon kirves pysyy kuitenkin kaukana kaivosta.
– Euroopan taso on tällä hetkellä todella kova. Vaikeimmat hetket opettavat eniten, tappioista on vain otettava opiksi, Sammelvuo pohtii.
Sammelvuo on analysoinut tarkasti kaikki Suomen EM-ottelut, jotta olympiakarsinnoissa oltaisiin valmiita kohtaamaan jälleen Euroopan huiput.
– Olisi liian helppoa sanoa, että kaaduimme pommihypäreihin. Yleensä noista kovista syötöistä saimme ensimmäiset hyvin ylös ja ratkaisut olivat omissa käsissä.
Päävalmentaja pitää menestyksen kulmakivenä henkilökohtaisten taitojen kehittämistä.
– EM-kisat opettivat myös, miten tärkeää ovat pelaajan henkilökohtaiset taidot ja niissä kehittyminen. Oppimisen polun pitää olla ikuinen, niin valmentajalla kuin pelaajillakin. Pyrkimys koko ajan parempaan on hyvä lähtökohta.
Suurin osa työstä tehdään sarjakauden aikana seuroissa. Menestys on seurausta jokapäiväisestä tekemisestä.
– Tavoitteen pitää aina olla realistinen, mieluummin vähän korkeampi kuin edellinen saavutus. Se motivoi.
Iloa harmaaseen arkeen
Tuomas Sammelvuo näkee miesten maajoukkueen roolin myös kansan liikuttajana ja elämysten tarjoajana.
– Maailma on täynnä ikäviä uutisia. Haluamme tarjota ihmisille positiivisia kokemuksia ja tunteita. Yhteisöllisyys on samalla voimavara, Sammelvuo näkee.
Pienen syysloman jälkeen päävalmentaja palasi takaisin sorvin ääreen. Tammikuussa Saksassa pelattavan Euroopan olympiakarsintaturnauksen leiritys alkaa jo ennen joulua.
– Muun työn ohessa olen käynyt katsomassa jonkin verran Mestaruusliigan pelejä paikan päällä.
Parin viikon aikana on joukkue viritettävä huippuiskuun. Berliinissä olisi sijoituttava kolmen parhaan joukkoon.
– Leirijakso on lyhyt, mutta meillä on siitä jo hyvä kokemus. Teemme kaiken niin hyvin kuin ikinä osaamme, Sammelvuo toteaa.
Suurin kysymysmerkki Suomen joukkueessa on mykoplasmasta toipuvan Lelu Ojansivun pelikunto. Ehtiikö huippuhakkuri täyteen pelivireeseen olympiakarsintoihin mennessä?
– Kaikella on aina tarkoituksensa, Sammelvuo heittää arvoituksellisesti.
Slovenia hyvä esimerkki
Syksyn EM-kisojen suurin yllättäjä oli hopeamitalisti Slovenia. Suomen alapuolella CEV:n rankingissa majaileva 2 miljoonan asukkaan urheilukansa osoitti, että pienikin maa voi menestyä arvokisoissa.
Slovenian maajoukkueen sekä Mestarien liigassa pelaavan ACH Volley Ljubljanan apuvalmentajana toiminut Lauri Hakala näkee tähän useita eri syitä.
– Pelaajadraftaus on erinomainen. Pitkiä ja taitavia kavereita on useammassa ikäluokassa. Myös vuosien pitkäjänteinen työ maajoukkueessa sekä Slovenian suurimmassa seurassa ACH Ljubljanassa on isossa roolissa. Lähes jokainen maajoukkuepelaaja on joskus pelannut Mestareiden liigaa ACH:ssa. Kovien pelien osalta tunnit siis tulivat tässä mielessä täyteen, Hakala listaa.
Slovenian maajoukkueen päävalmentajana toimii italialainen pelaajalegenda Andrea Giani. Voittamisen kulttuuri on tarttunut pelaajiin.
– Itseluottamus huokuu nyt myös pelaajista eri tavalla kuin aikaisemmin, Hakala toteaa.
Tällä hetkellä kuopiolaisen LEKA Volleyn valmennuksesta vastaava Hakala uskoo, että Suomella on tulevaisuudessa mahdollisuudet Slovenian kaltaiseen menestykseen.
– Suomella on paljon kovia kansainvälisiä pelejä alla. Maailman huippuja vastaan tarvitaan kuitenkin kova suoritus oikeaan aikaan. Erot ovat pieniä – Suomi on yhtä hyvä joukkue kuin Slovenia.
Kuvat: FIVB