Suomen alamäkiluistelun ykkösnimi Miikka Jouhkimainen keskittyy kauden aikana pelkästään kilpailun harjoitteluun. Helsinkiläinen uskoo lajissa olevan potentiaalia jopa olympialaisiin asti.
Jouhkimainen kokeili alamäkiluistelua kaverin innoittamana ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Vuosi vuodelta uusi kiehtova laji alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän, kunnes lopulta piti tehdä valinta jääkiekkoilun ja alamäkiluistelun välillä.
– Kun pelaa ammattilaisena, niin ei mikään muukaan tällainen laji onnistuisi. Sain tarpeekseni jääkiekosta ja halusin kokeilla jotain muuta. Olin kokonaan pelaamatta jääkiekkoa lähes kolme vuotta, mutta tällä kaudella olen pelannut pari harrastesarjan peliä, Jouhkimainen valaisee päätöksen taustoja.
Jouhkimainen on ensimmäinen suomalainen, joka on vaihtanut ammattilaiskiekkoilijan uran alamäkiluisteluun. Hän kuitenkin uskoo, ettei todellakaan jää viimeiseksi.
– Tulevaisuudessa varmaan monet muutkin Liiga- ja Mestis-tason kiekkoilijat tulevat vaihtamaan pelkkään alamäkiluisteluun, että en varmasti jää ainoaksi. Silloin aluksi tilanne oli niin erilainen, kun ei ollut niin paljoa kisoja. Nyt kaikilla on parempi mahdollisuus päästä kokeilemaan. Laji kasvaa hurjaa vauhtia ja ammattilaispelaajia tulee varmasti tulevaisuudessa siirtymään alamäkiluisteluun
Vauhdikas, muttei vaarallinen laji
Alamäkiluistelussa neljä kilpailijaa laskee samaan aikaan jäistä rataa alas. Jokaisen erän kaksi nopeinta pääsee jatkoon, kunnes jäljellä on finaalinelikko, jonka nopein luonnollisesti voittaa kisan.
– Alamäkiluistelussa kaikkein haastavinta on ne kolme muuta kisailijaa. Rata kuin rata, niin mä luotan omiin taitoihini, mutta sitten kun pitää seurata radan lisäksi että mitä tapahtuu vaikka edessä tai vieressä, niin se on haastavaa.
– Pelottomuus onkin yksi alamäkiluistelijan tärkeimmistä ominaisuuksista. Pitää uskaltaa mennä täysillä niiden kolmen kilpailijan kanssa. Pitää olla myös hyvässä fyysisessä kunnossa, koska jotkut radat ovat yllättävän raskaita. Myös hyvä tasapaino on tärkeä ominaisuus.
Neljän kilpailijan taisteluissa ei törmäilyiltä voi luonnollisesti välttyä. Oman haasteensa tuo radalla olevat hyppyrit sekä tiukat mutkat. Alamäkiluistelussa suurin osa kilpailijoista käyttääkin täyttä jääkiekkovarustusta, vaikka osa tykkääkin hieman kevyemmästä varustuksesta. Jouhkimaiselle on sattunut urallaan pahojakin kaatumisia, mutta hän ei pidä lajia loukkaantumisherkkänä.
-Tosi vähän mulla on ollut loukkaantumisia, jos vertaa jääkiekkouraan. Alamäkiluistelu ei ole kuitenkaan kontaktilaji eikä siellä kukaan tahallaan tee mitään laittomuuksia. Tietenkin aina voi kaatua huonossa paikassa, mutta yleensä tosi vähän loukkaantumisia tapahtuu.
Maailmaa yhdessä kiertävä alamäkiluisteluporukka on Jouhkimaisen mukaan todella tiivis. Läppä lentää, kaikilla on hauskaa ja voittajaa juhlitaan yhdessä. Hyvästä hengestä huolimatta kisat otetaan tosissaan.
-Meillä on tosi tiivis porukka, mutta kyllä se hauskanpito loppuu viimeistään lähtöportilla. Se on pakkokin lopettaa ja ottaa kisa tosissaan, koska se voisi muuten olla vaarallista. Ei siinä enää vitsailla kun lähtötilanne lähenee.
Suurimmat yleisömäärät Pohjois-Amerikassa
Jouhkimainen keskittyy kisakauden aikana vain alamäkiluisteluun. Sesongin ulkopuolella aika kuluu puusepän opintojen parissa.
– Sponsorit mahdollistaa keskittymisen pelkästään kilpailuun. Se helpottaa lajiin panostamista todella paljon, kun pystyy treenaamaan täysipainoisesti. Ulkomailla vietetyn ajan takia koulunkäynti ei oikein onnistu samalla, niin panostan siihen sitten kisakauden ulkopuolella.
Kisoja on tällä kaudella Suomen lisäksi mm. Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Irlannissa. Reilun kolmen kuukauden mittaisen kisakauden aikana Jouhkimaisen ajasta noin kuusi viikkoa kuluu ulkomailla.
– Meillä on ollut valtavia yleisömääriä ulkomailla. Pari viikkoa sitten kauden avauksessa Saint Paulissa oli yli 140 000 katsojaa pelkästään yhden päivän kisassa. Olen kisannut Pohjois-Amerikassa kahdeksan kertaa ja joka kerta on ollut yli 100 000 katsojaa.
Alamäkiluistelu on lajina varsin tuore, mutta se on saavuttanut suuren suosion nopeasti. Vauhdikas ja vaarallinen laji vetoaa katsojiin, sillä radalla sattuu ja tapahtuu koko ajan. Jouhkimainen onkin todella luottavainen lajinsa tulevaisuuden suhteen.
-Mä olen nähnyt jotain kisoja katsomosta ja telkkaristakin, niin potentiaalia on tosi paljon. Nyt aletaan saada enemmän junnujakin mukaan. Olympialaisissa on jo mm. ski cross, niin mun mielestä alamäkiluistelussa on ehdottomasti potentiaalia jopa olympialajiksi tulevaisuudessa.
Kuvat: Niko Karumaa