Kommentti: Suomalaiset vain gloryhunttereita!

Näiden olympialaisten käynnissä ollessa on jälleen tullut esille suomalaisen urheilun ja urheilun seuraajien todellinen tila. Suomalaisten menestyessä ollaan suuria faneja ja selkään taputtelijoita, mutta kun sitä menestystä ei sitten tulekaan, on suomalainen urheilija kisaturisti, jota ei olisi pitänyt laittaa koko kisoihin.

Silloin, kun suomalaisurheilija ei menesty, ei hän ole mitään suomalaiselle urheiluyleisölle. Miksi? Emmekö me voisi kannustaa suomalaisia myös silloinkin, kun ei sitä parasta mahdollista tulosta tule ja tukea heitä heikoillakin hetkillä. Urheilu on alamäkiä ja ylämäkiä, kovaa työntekoa. Ei se urheilija lähde sinne kisoihin pelleilemään, vaan kyllä urheilija hakee sieltä sitä parasta mahdollista tulosta.

Joskus se ei vaan kulje ja voi olla monta tekijää, jotka vaikuttavat suoritukseen. Se tekijä voi olla myös ulkoinen paine, joka Suomessa on aivan valtava. Suomalaisten urheilufanien menestysodotukset ovat nousseet aivan uskomattomiin sfääreihin ja heti, jos ei mene odotusten mukaan, tulee puukkoa selkään.

Hyviä esimerkkejä edellä mainituista on tältäkin vuodelta. EM-kisoissa Tero Pitkämäen keihäs ei lentänyt siten, että olisi finaaliin asti päässyt. Puukot ja pilkkakirveet lentelivät Pitkämäen suuntaan, että minkä takia piti lähteä sinne kisoihin nolaamaan itsensä, kun ei keihäs kulje. Nyt taas uusi esimerkki tuli olympialaisista, kun Sanni Utriainen jäi karsinnan viimeiselle sijalle.

Utriainen itsekin totesi, että pelko pilkkahuudoista vaikutti suorittamiseen. En ihmettele yhtään, jos näin on. Vika ei tosin ole yksinomaan suomalaisten urheilufanien, vaan myös liiton puolelta pitäisi tukea antaa henkisen valmentamisen muodossa, jotta tuollaiset peikot saadaan pois korvien välistä. Silti myös suomalaiset urheilufanit voivat katsoa peiliin!

Tähän mennessä emme ole olleet urheilukansaa, vaan menestyskansaa. Nyt voisimme tehdä asiaan muutoksen ja annetaan tukea myös silloin, kun urheilijamme eivät menesty. Silloin myös urheilijoittemme suoritus vapautuu ja sitä kautta tulee myös parempia suorituksia. Lähdetään siitä, että seuraavissa arvokisoissa voimme puhua itsestämme urheilukansana eikä menestyskansana!

Kansikuva: Shaun Botterill / Getty Images