FC Bayern München on kiistatta saksalaisen seurajalkapalloilun keulakuva ja lippulaiva. Sen ennätykselliset 28 liigamestaruutta on kolminkertaisesti enemmän kuin maan toiseksi menestyneimmällä seuralla. Pääsarjaan takaisin nousseella Nürnbergilla on titteleitä kertynyt yhdeksän. Kun münchenilaisten meriittilistalle lisätään vielä 18 DFB-Pokal (Saksan cup) voittoa ja kahdeksan pokaalia Euroopan kentiltä, ymmärtää Bayernin ylivertaisuuden Saksassa.
Viimeisten 20 vuoden aikana FC Bayern on rohmunnut jopa 14 Bundesliiga-mestaruutta, joista kuusi viimeisintä ovat tulleet kuuden edelliskauden aikana. Yleinen mielipide on tuntunut jo hyvän aikaa olleen se, ettei Bayernille löydy uskottavia haastajia. Vaikka taistelu muista sijoista – kuten europaikoista tai putoamista vastaan – käykin kiivaana kaudesta toiseen, se ei kuitenkaan ole poistanut sitä tosiseikkaa, että Bayernin pudottaminen kukkulan huipulta on koettu ylivoimaiseksi. Tämä pätee niin kotisohvalla olevaan Pertti Peruskatsojaan, kuin myös Bayernin kannattajiinkin. Asian ymmärtävät myös seurapomot Uli Hoeness ja Karl-Heinz Rummenigge ja loppuviimein myös pelaajat itse, joista on huokunut vakaa, paikoin jopa ylimielinen, luotto omaan kuolemattomuuteensa.
Loistava kauden aloitus on enää pelkkä muisto
Nyt kun asioita puntaroi uudelleen, tajuaa varoitusmerkkien näkyneen jo kesällä Venäjällä MM-kisoissa. Hallitseva maailmanmestari Saksa lähti saapui kisoihin vaillinaisesti valmistautuneina ja mentaalipuolen fokuksen harhaillessa – ja tuli yllätetyksi housut kintuissa. Esitykset kolmessa alkusarjan ottelussa olivat sanalla sanoen säälittäviä, Die Mannschaftin jäädessä ansaitusti lohkonsa jumboksi, nälkäisempien maiden tallomaksi. Maajoukkueen kantavina voimina olivat juurikin Bayernin johtavat pelaajat, jotka olivat tottuneet ylivoimaisuuteen seurajoukkuetasolla.
Ihmeellistä MM-kisakatastrofin likapyykin pesemisessä oli se, että Thomas Müller, Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Jerome Boateng ja Mats Hummels säästyivät tulisimmalta kritiikiltä. Kenties sama mentaliteetti on valloillaan myös Bayern Münchenissa. Ennen maajoukkuetaukoa Bayern hävisi kotonaan Borussia Mönchengladbachille rumasti 3-0, joka sai valmentaja Niko Kovacin kielenkannat teräviksi.
– Kyllä me yritimme, mutta tällä hetkellä emme yritä yhdessä joukkueena. Meidän pitäisi toimia yhtenä yksikkönä, eikä yksilöinä. Teemme liikaa henkilökohtaisia virheitä, joka on johtanut epävarmuuteen joukkueessa, Kovac avautui Sky Sportsin mukaan.
Hälytyskellot ovat alkaneet soida suurseuran ympärillä, sillä on täysin poikkeuksellista, että Bayern München on pelannut kaikki kilpailut huomioiden nyt jopa neljä peräkkäistä ottelua ilman voittoa. Maaleja on syntynyt vain kaksi, vaikka kolme näistä ovat vieläpä olleet kotipelejä. Tuloksellinen tasonlasku on ollut nopea.
Kun uusi kausi alkoi elokuussa, asiat näyttivät vielä päinvastaisilta. Kovac aloitti taipaleensa Bayernin väreissä lyömällä entisen seuransa Eintracht Frankfurtin Supercupin finaalissa tylysti 5-0. Tätä seurasivat vakuuttavat voitot Hoffenheimista, Leverkusenista ja Schalkesta. Suurimmat haastajat kotimaan sarjassa näyttivät kaatuvat ilman, että Bayernin pelaajille olisi tullut edes kunnon hiki. Lisäksi Mestarien liigassa saksalaiset kävivät hakemassa vakuuttavan vierasvoiton Benficasta. Ei siis ihme, että Bayern näytti taas kerran pysäyttämättömältä, sen pyyhkiessä vastustajan toisensa jälkeen tieltään.
Tästä kolme viikkoa eteenpäin ja kaikki on kääntynyt päälaelleen.
Bayern München ei ole Eintracht Frankfurt
Syyttävä sormi on osoittanut vähemmän yllättäen juuri Kovaciin. Entisenä Bayernin pelaajana hänen uskottiin olevan paras vaihtoehto Jupp Heynckesiltä vapautuneeseen virkaan. Kovac tunsi seuran hengen ja arvot, samoin kuin sen kannattajat ja heidän odotukset. Lisäksi hänen upea työnsä Frankfurtissa oli tehnyt vaikutuksen. Carlo Ancelottin ja väliaikaisratkaisuna toimineen Heynckesin jälkeen saksankielinen Kovac vaikutti oivalta ratkaisulta. Berliinissä syntynyt ja kasvanut kroaatti tietäisi mistä seurassa ja maassa on kyse ja sen odotettiin olevan tarpeeksi jatkamaan ylivoimaa.
Olettamus on saattanut osoittautua vääräksi.
Vaikka Kovac menestyikin Frankfurtissa, Bayern München on silti täysin eri kaliiberin seura. Bayernissa Bundesliigan voitto on vain vähimmäisvaatimus, Frankfurtin Commerzbank Arenalla moisesta ei edes haaveiltu. Viime kevään Cup-voitto oli pilvenpiirtäjäkaupungin joukkueelle ensimmäinen pokaali 30 vuoteen. Eintrachtissa puhallettiin yhteen hiileen ja joukkueen etu meni aina yksilön edelle. Bayernissa Kovac on joutunut tulemaan toimeen tähtipelaajien keskellä isojen egojen ristipaineessa.
Tähtipelaajien lisäksi myös seurajohdon ja valtavan kannattajapohjan odotuksiin olisi pystyttävä vastaamaan. Bayernin odotetaan dominoivan jokaikistä otteluaan, mutta tämä on jotain johon Kovac ei ole aiemmin tottunut. Frankfurtissa hänen joukkueensa toteutti hyvin kurinalaista puolustuksen ehdoilla toimivaa pelitapaa. Saksalainen Bild-lehti julkaisi aiemmin syksyllä huhun, jonka mukaan Kovacin taktista osaamista oltaisiin jo ehditty kyseenalaistamaan Bayernin sisäpiirissä.
Missä vahvistukset?
Oliko kyseessä sitten seurajohdon ylimielisyyttä vai harkittu strateginen veto, mutta poikkeuksellista viime kesässä oli sekin, että Bayern ei vahvistanut pelaajistoaan käytännössä mitenkään. Tason uskottiin olevan riittävä, vaikka seurasta poistui Arturo Vidal, Sebastian Rudy ja Juan Bernat. Lisäksi Douglas Costa siirtyi lainavuotensa jälkeen pysyvästi Juventukseen. Heidän lisäkseen Corentin Tolisso, Kingsley Coman ja Rafinha ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa vahvuudesta.
Schalkesta ilmaiseksi saapunut Leon Goretzka on Bayernin merkittävin siirto tälle kaudelle. Boatengin lähdön kanssa palloteltiin elokuun viime metreille saakka, mutta pahasti hidastunut toppari jäi lopulta punapaitoihin. Puolustuslinjasta puuttuu syvyyttä, jonka lisäksi laitapelaajina häärivät – edelleen – veteraani-ikäiset Franck Ribery ja Arjen Robben. Swanseasta lainapestiltään palanneelta Renato Sanchesilta odotetaan nyt toisella Bayern-visiitillään paljon. Nuoren portugalilaisen olisi pystyttävä ottamaan iso rooli hyökkäävänä keskikenttämiehenä Allianz Arenalla. Kovacin urakka Münchenissa on iso, eikä sitä ole helpottanut tippaakaan Hoenessin ja kumppaneiden päätös olla vahvistamatta kokoonpanoa viime kauden jälkeen.
Voi olla, että Kovacin palkkaminen tulee jäämään Bayernin historiaan hutikutina. Voi olla myös, että uransa kovimmassa paikassa tällä hetkellä oleva valmentaja saa kurssin käännettyä. Bayernin tiedettiin tarkkailleen jo pidemmän aikaa Hoffenheimia luotsaavaa Julian Nagelsmannia, mutta tämä ehti tehdä sopimuksen RB Leipizigin kanssa, joka astuu voimaan ensi kaudesta lähtien. Jos on Kovacin taktista osaamista kyseenalaistettu Etelä-Saksassa, Nagelsmann on puolestaan mielletty juuri taktiseksi neroksi.
Nyt maajoukkuetauon jälkeen Bayernin pelin on parannuttava merkittävästi, sillä sarjataulukon tämän hetkinen kuudes tila on seuralle pöyristyttävä sijoitus. Voittojen lisäksi myös peliesitysten on kohennuttava, jotta paine Kovacin ympärillä hellittäisi. Määrätietoinen ja kunnianhimoinen valmentaja ei varmasti jätä kiveäkään kääntämättä, mutta totuus on, että tällä hetkellä hän on kuin rintamalle ilman aseistusta työnnetty sotilas. Ja silti hänen odotetaan voittavan taistelut.
Artikkelikuva: Getty Images