Näkökulma: Karmeasta alusta huolimatta Schalkella on kaikki eväät menestyksekkääseen kauteen

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on alkanut ryminällä. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa!

Bundesliigan toisen ottelukierroksen päättänyt sunnuntai-alkuillan ottelu Schalken ja Hertha Berlinin välillä oli tapahtumarikas, vaikkakin odotetun vähämaalinen. Intohimoinen ja äänekäs kotiyleisö loi hienot puitteet Kuninkaansinisten kotiavaukseen Veltins Arenalla.

Alku näytti isäntien kannalta lupaavalta. Schalke otti kontrollin ja Hertha oli pakotettu ensimmäiseen pelaajavaihtoonsa jo viiden minuutin pelin jälkeen, kun tärkeä puolustaja Karim Rekik loukkasi jalkaansa. Kymmentä minuuttia myöhemmin Schalkelle tuomittiin VAR:in avustuksella käsivirheen seurauksena rangaistuspotku.

Siitä eteenpäin asiat lähtivät rullaamaan tavalla, jota ei Gelsenkirchenissä oltu etukäteen suunniteltu tapahtuvaksi. Daniel Caligiuri ei käyttänyt tilaisuuttaan viedä joukkueensa johtoon, vaan ampui pallon maalin ohi. Reilua minuuttia myöhemmin Herthan Ondrej Duda tykitti hienon vastahyökkäyksen jälkeen pallon maaliin ja vieraat johtoon.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Schalken pelaamisessa on näkynyt ilmiselviä puutteita. Se näytti tappioasemassa hampaattomalta ja mitä pidemmälle peli eteni, jopa täysin kykenemättömältä murtamaan berliiniläisten puolustusta. Schalke-yhteisö on tunnettu intohimoisuudestaan ja impulsiivisuudestaan, joten on selvää, että kaivoskaupungissa hätäisimmät seuran kannattajat paukuttavat jo kämmenet punaisina paniikkinappulaa.

Huoli on kuitenkin turhaa ja vähintäänkin ennenaikaista. Vaikka Schalken ympärillä on totuttu aiempina vuosina näkemään jos jonkinnäköistä saippuaoopperaa, nyt tilanne on erilainen, sillä seuran tärkeimmiltä tonteilta löytyy tekijämiehet. He ovat valmentaja Domenico Tedesco ja urheilujohtaja Christian Heidel, jotka osaavat pitää päänsä kylmänä, vaikka jalkapallosta elävät kaupungin asukkaat lyövät jo löylyä surkean alun jälkeen.

Maajoukkuetauko tulee Schalken ja Domenico Tedescon kannalta oivaan paikkaan. (AOP)

Viime kaudella Schalke ylsi sarjakakkoseksi, mutta loistotuloksesta huolimatta sen peliesitykset eivät läheskään aina keränneet kiitosta. Tedescon varovainen, puolustuspelin ehdoilla toiminut pelistrategia johti siihen, että Schalke teki Bundesliigan kuudesta kärkijoukkueesta kaikkein vähiten maaleja. Toisaalta Kuninkaansinisillä oli koko sarjan kolmanneksi tiivein puolustus. Tedesco sai luotua vahvan perustan joukkueeseen, Markus Weinzierlin ja toissakauden katastrofaalisen kymmenennen sijan jälkeen.

Tulos ennen tyylikkyyttä kelpasi kaikille vielä vuosi sitten, mutta miten lienee tällä kaudella? Bundesliigan avauskierroksella Wolfsburgia vastaan Schalkella oli vaikea saada keskikentän hallintaa itselleen. Heidel reagoi nopeasti ja hänen onnistui kaapata Sebastian Rudyn Bayern Münchenista Gelsenkircheniin. Maajoukkuepelaajan kiinnittäminen neljäksi vuodeksi oli paitsi pelillisesti erinomainen siirto, mutta ennenkaikkea ensiluokkaista bisnestä. Schalke sai riveihinsä luotettavan keskikentän pohjapelaajan 16 miljoonalla eurolla, joka on nykymarkkinoilla mitätön summa. Herthaa vastaan Rudyn esitys oli vielä vaisu ja hän pelasikin vain 51 minuuttia. Häntä ei valittu Saksan maajoukkueeseen, mitä voi pitää tässä tilanteessa jopa siunauksena. Nyt alkavalla maajoukkuetauolla Rudy pääsee syventymään Tedescon ajatusmaailmaan sekä seuran fasiliteetteihin ja muihin kentän ulkopuolisiin asioihin rauhassa. Ja kun 28-vuotias saksalainen on päässyt joukkueeseen kunnolla sisään, noussee hän nopeasti yhdeksi Schalken keskeisimmistä pelaajista.

Hyökkäyksessä uusina miehinä löytyy Hoffenheimista saapunut Mark Uth sekä Union Berlinin viime kauden maaliseppo Steven Skrzybski, joilta on lupa odottaa paljon tehoja. Alun perusteella yhteisen sävelen löytämisessä saattaa tosin mennä vielä tovi. Sama pätee viime kaudella Hannoverissa loistaneeseen Salif Saneen, joka hakee vielä askelmerkkejään eikä ole ollut yhtä dominantti omassa päässä. Yhteispeli kokeneen Naldon kanssa löytynee kuitenkin varmasti.

Schalken ongelma tämän kauden kahdessa pelissä – ja ajoittain myös viime kaudella – on ollut se, että kun joukkue joutuu tappiolle, se ei osaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Se joutuu avaamaan sapluunaansa ja pelistä tulee herkästi väkinäistä puskemista. Kyse on pienistä marginaaleista. Jos Caligiuri olisi osunut rankkaristaan olisi Schalke päässyt päässyt kuskin paikalle eikä sitä myöten myöskään Herthan minuuttia myöhemmin iskemää maalia olisi päässyt tapahtumaan.

Mutta vaikka kaksi tappiota yhtä monesta pelistä on herättänyt huolta kannattajien keskuudessa, ei uumoiltua vaatimattomampi startti muuta isoa kuvaa Gelsenkirchenissä. Schalken ensisijainen tavoite kun ei ole parantaa viime kauden kakkostilaansa, vaan sementoida paikkaansa yhtenä Bundesliigan top-4 joukkueista ja sitä myöten myös Mestarien liiga-joukkueena. Ja siihen sillä on kaikki eväät edelleen.

Vihdoin ja viimein Schalke toimii vihdoin pitkäjänteisesti ja sen tuo lopulta myös tulosta.

Artikkelikuva: Getty Images