Kaikkien aikojen karsinnoiksi nimetyt Ranskan vuoden 2016 EM-lopputurnaukseen johtavat pelit alkavat toden teolla tulevana lauantaina. Karsinnat voitolla aloittanut Mixu Paatelaisen Huuhkaja-ryhmä saa vastaansa rutinoituneen arvokisakävijän Kreikan. Jos sinulla ei ole vielä lippua tähän kotiavaukseen niin tsekkaa linkki tämän ennakon lopusta ja lähde mukaan.
Kreikka on selvinnyt sensaatiomaisen vuoden 2004 EM-kultansa jälkeen jokaisiin jalkapallon arvokisoihin, mutta italialaisen Claudio Ranierin valmentama ”Ethniki” aloitti karsintansa yllättävällä kotitappiolla Romaniaa vastaan. Joukkue lähtee siis tulevaan otteluun selkä seinää vasten lähes pakkovoitto edessään.
Kreikan jalkapallohistoria on pitkä, mutta menestyksetön
Kreikka on perinteinen, erittäin intohimoinen palloilumaa ja jalkapallo on sen selkeästi suosituin sekä suurin yksittäinen urheilulaji. Kreikan jalkapallohistorian alkuvuodet olivat kuitenkin yleisön suuresta innostuksesta huolimatta varsin vaisuja, sillä maa selvisi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin vasta vuonna 1980, jossa se erinomaisista otteista huolimatta jäi alkulohkoon. Alkulohkossa se pelasi mm. lopulta koko kisat voittanutta Länsi-Saksaa vastaan. Seuraavaa kisapaikkaa saatiin odottaa 14 vuotta, mutta lopulta Kreikka mursi kirouksensa ja selvisi ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisoihin vuonna 1994.
Hyvin menneiden karsintojen jälkeen odotukset Kreikassa olivat kovat, mutta lopputurnauksessa kuolemanlohkoon arvottu maa hävisi kaikki kolme kamppailuaan ja lähti kotimatkalle tekemättä lopulta kisoissa maaliakaan. Omiin meni kolmessa ottelussa peräti kymmenen häkkiä, joten kisoja voitiin pitää täydellisenä pannukakkuna. Tämän jälkeen seurasi pitkä epäonnistuneiden karsintojen putki, johon tuli muutos vuonna 2001, jolloin saksalainen valmentajavelho Otto Rehhagel nimitettiin Kreikan uudeksi päävalmentajaksi. Rehhagelin ensimmäinen virallinen ottelu Kreikan peräsimessä oli monella tapaa ikimuistoinen, sillä Antti Muurisen valmentama Suomen kultainen sukupolvi pelasi yhden historiansa parhaista otteluista ja murskasi 27000 katsojan edessä Kreikan peräti 5-1. Ottelusta on kulunut jo 13 vuotta, mutta yksi asia ei ole muuttunut. Jo vuonna 2001 Suomen keskikentän pohjalla peliä rakensi muuan Teemu Tainio, joka taistelee tosissaan avauksen paikasta myös lauantaina pelattavaan otteluun.
Vuosi 2004 muutoksen toi
Suomelle koetun murskatappion jälkeen Rehhagel uudisti lähes koko joukkueen ja alkoi ajamaan sisään lopulta legendaariseksi muodostunutta ultrapuolustavaa pelitapaansa. Vuoden 2004 EM-karsinnoissa Kreikka arvottiin samaan lohkoon mm. Espanjan ja Ukrainan kanssa ja kukaan ei uskonut Kreikan jatkoonpääsymahdollisuuksiin. Lopulta Kreikka yllätti kaikki ja eteni lohkovoittajana Portugalissa pelattuun EM-lopputurnaukseen.
Myöskään ennen lopputurnausta Kreikan mahdollisuuksiin ei juurikaan luotettu, sillä se rankattiin yleisesti kisojen toiseksi huonoimmaksi joukkueeksi heti yllättäjä Latvian jälkeen. Kreikka arvottiin kisojen ylivoimaisesti kovimpaan alkulohkoon, jonka se aloitti heti megapaukulla kukistamalla kisojen isäntämaan lukemin 2-1. Espanjaa vastaan pelattu 1-1 tasapeli varmisti joukkueen jatkoonpääsyn, ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan asettui Zinedine Zidanen tähdittämä kaiken voittanut Ranska. Kreikan joukkuepeli oli kuitenkin liikaa ja Ranska joutui nöyrtymään lukemin 1-0. Välierissä vastaan asettui huikean Pavel Nedvedin johdolla kisojen viihdyttävintä jalkapalloa pelannut Tsekki, joka koki yllätysyllätys 1-0 tappion kolossaalisen topparin Traianos Dellasin jatkoajalla syntyneellä maalilla.
Finaalissa draaman kaari oli selvä. Vastakkain olivat jo alkulohkovaiheesta tutut Kreikka ja Portugali. Portugali lähti otteluun valtavana suosikkina maan kultaisen sukupolven hakiessa sitä todellista kruunua komealle uralleen. Portugalin nimilista oli käsittämättömän kova. Kentällä nähtiin Luis Figon, Decon, Rui Costan, Cristiano Ronaldon ja Pauletan tasoisia legendoja, mutta kotiyleisön paineet olivat lopulta liikaa ja joukkue joutui Cristano Ronaldon johdolla poistumaan kentältä kyynelien saattelemana 1-0 tappion jälkeen. Finaalin voittomaalin iski kisoissa loistanut nuori Angelos Charisteas, joka ei useista yrityksistä huolimatta onnistunut koskaan seurajoukkueissaan läheskään samalla tavalla kuin maajoukkueen mukana.
Vuoden 2004 menestys käänsi koko maan jalkapallon kurssin, sillä kisojen jälkeen Kreikka on selvittänyt jokaiset karsintansa ja edennyt aina kisojen lopputurnaukseen asti. Menestys lopputurnauksessa ei ole ollut hääviä, mutta huuhkajat kohtaa rutinoituneen joukkueen, joka tietää satavarmasti miten karsinnat selvitetään kunnialla.
Puolustava Kreikka ja italialainen valmentaja- match made in heaven?
Vielä viime kesän MM-kisoissa Kreikkaa valmensi Portugalin nykyinen päävalmentaja Fernando Santos, jonka johdolla Kreikka eteni alkulohkostaan jatkoon. Kisoissa Kreikalla oli mahdollisuudet vaikka mihin, mutta kisojen suuryllättäjä Costa Rica tiputti dramaattisten vaiheiden jälkeen Kreikan pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Santosin sopimus loppui kisoihin ja Kreikka nimitti heti kisojen jälkeen miehen korvaajaksi kokeneen italialaisen Claudio Ranierin, joka on valmentajaurallaan valmentanut useita eurooppalaisia suurseuroja, kuten Chelseaa, Atletico Madridia, Juventusta ja Monacoa. Ranieri on hyvän taktikon maineessa, vaikka hän ei valmennusurallaan ole käytännössä voittanut yhtään merkittävää pokaalia. Ranieri on erinomainen henkilöjohtaja ja selviytynyt mainiosti monessa vaikeassa maineessa olevasta valmennuspestistä.
Hänen roolikseen onkin tullut projektien alkuunpaneminen, jonka jälkeen hieman osaavammat miehet ovat tulleet poimimaan Ranierin työn hedelmät. Näin kävi aikoinaan Chelseassa, jossa Jose Mourinho tuli, näki ja voitti lähes kaiken korvattuaan Ranierin seuran päävalmentajan pallilta. Myös Monacossa Ranieri oli nostamassa uusrikastunutta seuraa nykyiseen gloriaansa, mutta edes Ranskan liigan toinen sija ei riittänyt seurajohdolle ja Ranieri sai potkut onnistuneen kauden jälkeen. Ranieri on siitä harvinainen italialainen jalkapallovalmentaja, että hän tykkää peluutta joukkuettaan varsin hyökkäävällä pelitavalla. Ranieri on valmentanut joukkueitaan pääsääntöisesti 4-2-3-1 formaatiossa, mutta mies on tullut tunnetuksi läpi valmennusuransa kyvystään tehdä radikaaleja taktisia muutoksia pelien sisällä.
Romaniaa vastaan Kreikka ei vakuuttanut
Ranierin toistaiseksi ainoa kilpailullinen ottelu oli karsintojen kotiavaus Romaniaa vastaan, josta vierasjoukkue haki hieman yllättäen 1-0 vierasvoiton Teemu Pukin entisen seurakaverin Cirprian Marican rangaistuspotkumaalilla. Romania riisui Kreikan täysin aseista luovuttamalla kotijoukkueelle pallonhallinnan ja keskittymällä iskemään nopeita vastaiskuja ja tukkimaan Kreikan syöttösuuntia. Vaikka Ranieri on hyökkäävän jalkapallon apostoli, on kreikkalaiseen jalkapallo-DNA:han juurtunut syvästi puolustusvoittoinen jalkapallo. Joukkue vaikutti täysin aseettomalta, kun se ei saanut hyökätä vahvuuksiensa mukaisesti vastaiskuilla ja Kreikka ei onnistunut luomaan koko ottelussa kuin käytännössä yhden todellisen maalipaikan. Kreikka esiintyi Romaniaa vastaan tutulla 4-2-3-1 formaatiolla, jossa joukkueen maalia vartioi Udinesessa erinomaisen alkukauden pelannut 29-vuotias Orestis Karnezis. Romaniaa vastaan Karnezis ei juurikaan joutunut torjuntatöihin, sillä Romania iski rangaistuspotkumaalinsa aivan ottelun alussa ja keskittyi sen jälkeen lähinnä puolustamaan tiiviissä muotissa. Udinesessa mies on ollut alkukaudella itse varmuus ja hänen virheisiinsä Kreikka tuskin tulee kaatumaan.
Maan puolustusta johtaa täksi kaudeksi Italian suurseura AS Romaan siirtynyt 23-vuotias Kostas Manolas, joka on ollut alkukauden ajan yksi Serie A:n parhaimmista, ellei paras puolustaja. Manolasin pelistä on vaikea löytää suurempia heikkouksia, sillä mies on äärimmäisen nopea ja erinomainen pelin avaaja. Hänen toppariparinaan esiintynee Borussia Dortmundin nimihirviö Sokratis Papastathopoulos, joka on niin ikään erinomainen kansainvälisen tason huippupuolustaja. Kreikan puolustuslinjan suurin kysymysmerkki on vasen laitapuolustaja, sillä vakioavaaja José Holebas loukkaantui seurajoukkueensa Roman edellisessä ottelussa ja joutuu jättämään Suomi-ottelun väliin. Holebasin todennäköinen korvaaja on Fulhamin kansainvälisissä otteluissa äärimmäisen kokematon 20-vuotias Kostas Stayfylidis. Stafylidis on esiintynyt kelvollisesti Fulhamin riveissä Englannin divarissa, mutta hän ei pysty täyttämään varsinkaan Holebasin roolia hyökkäyspäässä. Holebas antoi Romaniaa vastaan lähes jokaisen Kreikan erikoistilanteen ja oli muutenkin melkeinpä koko heikosti pelanneen joukkueen näkyvin yksittäinen pelaaja.
Keskikentällä loukkaantumishuolia
Puolustus on Kreikan suurin yksittäinen vahvuus, kun taas keskikentällä piilee Suomen paikat iskeä. Romaniaa vastaan Ranieri peluutti keskikentän pohjalla kaksikkoa Andrea Samaris–Panagiotis Tachtsidis. Kaksikko on isokokoinen, melko taitava, mutta jalalla äärimmäisen hidas ja haavoittuva. Samaris on esiintynyt kovissa kansainvälisissä peleissä Benfican riveissä, mutta ei ole missään vaiheessa varsinaisesti vakuuttanut. Miehellä on ollut suuria vaikeuksia kovatempoisissa otteluissa, jossa miehen huono like tulee selkeästi esille. Samat sanat pätevät Hellas Veronassa ammatiksekseen pelaavaan Panagiotis Tachtsidisiin, joka muistetaan ehkä parhaiten Romasta, jossa hänellä oli Zdenek Zemanin aikakaudella iso rooli keskikentän pelinrakentajana eli registana. Tachtsidis on erinomainen syöttelijä, mutta hidas ja kankea ja mies kääntyy kuin rahtilaiva. Tilaa saadessaan hän löytää varmasti aukkoja vastustajan selustasta, mutta kovalla ja organisoidulla prässipelillä miehen saa pelattua pelin ulkopuolelle.
Hyökkäyspäässä Kreikka on kahden kokeneen yksilön varassa. Vasempana laiturina melko vapaassa roolissa pelaava Georgios Samaras on erinomainen kohdepelaaja ja loistava pallonsuojaaja. Mies siirtyi Skottiliigan Celticissä enemmän ja enemmän vasemmalle laidalle, josta hän leikkaa usein sisään hankkien vetopaikkoja vaaralliselle oikealle jalalleen. Samarasin vastuu Valioliigan West Bromissa on jäänyt tällä kaudella todella vähäiseksi, joten miehen iskukyky ja pelikunto on pienoinen arvoitus. Kreikalla on pienoisia ongelmia hyökkäävien keskikenttäpelaajien osastolla, kun Udinesen erinomainen Panagiotis Kone ja Hellas Veronan Lazaros Christodoulopoulos joutuvat jättämään ottelun välistä loukkaantumisten vuoksi. Varsinkin Konen jääminen pois joukkueesta on iso heikennys Kreikalle, sillä hänen todennäköinen korvaajansa Petros Mantalos ei ole läheskään saman tason pelaaja. Hyökkäyksen herra ja hidalgo on Fulhamissa floppaamassa käynyt kolossaalinen Konstantinos Mitroglou, jonka kanssa Suomen topparit saavat olla äärimmäisen tarkkana. Mitroglou on monipuolinen pelaaja, joka pystyy viimeistelemään läheltä, kaukaa, päällä ja molemmilla jaloillaan. Mies on kärsinyt loukkaantumisista, mutta hän on esiintynyt seurajoukkueensa Olympiakosin viime otteluissa avauksessa ja lienee ainakin lähes täydessä kunnossa tulevana lauantaina Suomea vastaan.
Kreikan todennäköinen avauskokoonpano:
Mitkä ovat Suomen iskun paikat?
Romania näytti, että kurinalaisella puolustuspelillä Kreikan pystyy riisumaan aseista. Kreikka tulee Suomeen vaikeassa tilanteessa, sillä toinen tappio lohkon päävastustajalle tekisi aseman tasaisessa lohkossa erittäin vaikeaksi. Näin ollen mitä pidempään peli pysyy tasalukemissa, sitä enemmän Kreikan on haettava johtomaalia vaikka pienoisten riskien avulla. Romaniaa vastaan Kreikka näytti täysin avuttomalta, kun sen piti hallita palloa ja hyökätä hitain hyökkäyksin. Joukkue keskittyi alibisyöttelemään keskiympyrässä, sillä Romanian tiiviin puolustusmuotin läpäisemiseksi ei yksinkertaisesti löytynyt syöttövaihtoehtoja. Mixu Paatelainen on varmasti katsonut Kreikka-Romania ottelun tarkasti läpi ja mikään yllätys ei olisi, jos Suomi luovuttaisi pallonhallinnan suosiolla Kreikalle. Vaikka Paatelaisen aikakaudella Huuhkajien pelaaminen on monipuolistunut, sopii silti Suomen pelaajamateriaali parhaiten vastaiskupeliin, jossa Teemu Pukin ja Kasper Hämäläisen kaltaiset pelaajat ovat parhaimmillaan.
Mielenkiintoinen taisto tullaan näkemään keskikentällä, jossa juoksukone Perparim Hetemaj:lla ja erinomaiseen iskuun Saksassa äityneellä Alexander Ringillä on iso rooli. Kreikan keskikentän pohjamiesten vahvuudet ovat syöttöpelissä, mutta isokokoisina ja kankeina pelaajina pallonmenetykset ovat heidän suurin yksittäinen ongelmansa. Hetemaj ja Ring ovat pelaajatyyppejä, jotka pystyvät tarvittaessa tekemään vastustajien olon todella vaikeaksi. Jos ja kun Suomi iskee Kreikan keskikenttää vastaan kovaa, korostuu myös yläoksan pelaajien merkitys prässivaiheessa. Kasper Hämäläinen on tunnollinen joukkuepelaaja, joka jaksaa ja osaa entisenä keskikentän pohjapelaajana myös puolustaa.
Kreikka on isokokoinen joukkue ja Romaniaa vastaan joukkueen pelikirja tuntui lopulta olevan se, että pallo pelattiin laidalle nousseelle laitapakille, joka keskitti jatkuvasti keskityksiä boksiin nousseille Samarasille ja Mitrogloulle. Suomen laitapuolustajien pitää olla erittäin tarkkana ja varsinkin Kari Arkivuolle on tiedossa hikinen iltapuhde Samarasin kaitsijana. Fäärsaaria vastaan Suomen laitapuolustajat eivät sanalla sanoen vakuuttaaneet, joten nyt Arkivuolla ja Jere Urosella on tasonnoston paikka. Kummankin pelaajan vahvuudet ovat erityisesti hyökkäyspäässä, mutta Kreikan kaltaista joukkuetta vastaan myös puolustuspelin pitää onnistua. Toisaalta esimerkiksi Samaras ei ole tullut tunnetuksi varsinaisena joukkuepelaajana, ja miehen puolustusinto on mitä on, joten varsinkin Arkivuolle varmasti tarjoutuu tilaisuuksia nousta Suomen hyökkäyksen tueksi omalta laidaltaan. Jos Kreikka pääsee keskittämään vapaasti palloja Mitroglulle ja Samarasille, on Suomi ongelmissa, sillä Huuhkajien toppariparin vahvuudet eivät ole pääpelissä. Suomen on oltava myös tarkkana erikoistilanteissa, joissa Kreikka on tunnetusti todella vaarallinen. José Holebasin puuttuminen helpottaa Suomen urakkaa, mutta Kreikalla on silti huomattavasti Suomea isompi joukkue, joka on edellisissä karsinnoissa iskenyt kovalla prosentilla maaleja kulmapotkuista ja sivuvapareista.
Fäärsaaria vastaan Huuhkajien hyökkäyspelaaminen toimi kelvollisesti, mutta Kreikkaa vastaan Suomella ei ole varaa hukata vastaavaa määrää maalipaikkoja ja paikoista on yksinkertaisesti iskettävä maaleja. Ensimmäistä kertaa vuosiin Suomella on suorastaan positiivinen ongelma hyökkäyspään pelaajien suhteen, sillä kaikki kovassa vireessä olevat pelaajat eivät mahtuneet edes joukkueeseen mukaan. Joel Pohjanpalo on ollut kovassa iskussa Saksassa, mutta aloittanee silti Kreikkaa vastaan penkiltä. Tilanne on mainio, sillä Paatelaisella on monipuolisia ja erityylisiä hyökkäyspään vaihtoehtoja penkillä Eero Markkasen, Jollen ja Riku Riskin myötä. Lisää Suomesta myös toisessa artikkelissamme.
Suomen todennäköinen avauskokoonpano:
Vedonlyönti
Vaikka Kreikka on kova joukkue ja etukäteen lohkon suurin ennakkosuosikki etenemään Ranskan vuoden 2016 EM-kisoihin, lähtee Suomi ainakin omissa papereissani suosikkina kotiotteluun. Vedonlyöntiyhtiöt kuitenkin vähättelevät Huuhkajien kotietua ja ennätyskokoista Pohjoiskaarretta rankkaamalla Kreikan ottelun pienoiseksi suosikiksi. Näin ollen Suomen voitolle tarjottavat noin kolmen kertoimet ovat ehdottomasti pelattavissa, sillä varamiehinen Kreikka ei ole hyvä, kuin vedonlyöntiyhtiöt luulevat. Varman päälle pelaaville myös Suomen voiton pelaaminen maalin tasoituksella (Suomi+1) yli 1.5 kertoimella toimii hyvin, sillä Kreikka ei perinteisesti tee montaa maalia, varsinkaan vierasotteluissa. Tsekkaa Betssonin tarjonta kohteeseen tästä.
Voita liput kotiavaukseen:
Onko sinulla jo liput lauantaiseen matsiin taskussa? Me laitoimme 26 lippua Huuhkajien kotiavaukseen jakoon. Tsekkaa lisätietoja linkin takaa.