Kiinassa sekoitetaan taas tammikuun siirtoikkunaa

Monet Euroopan kentillä loistaneet kansainväliset tähdet ovat lähteneet peliuransa ehtoopuolella isojen rahojen perässä esimerkiksi Aasiaan pelaamaan. Xavín ja Didier Drogban kaltaiset isot tähdet eivät tasollisesti saa näistä harvinaisemmista liigoista irti enää mitään, mutta usein öljyrahalla rikastuneet seurat pystyvät maksamaan vielä hyvän eläkerahan. Toki myös aurinko Qatarissa houkuttaa enemmän kuin esimerkiksi Britannian sadekelit.

Kiinan Superliigassa on alettu todenteolla naarata Euroopan sarjoista huippupelaajia. Tavoite ei ole enää ostaa pelaajia, jotka tuovat vain näkyvyyttä ja lisää faneja seuralle. Tähtipelaajien toivotaan nostavan liigan ja samalla Kiinan maajoukkueen tasoa. Kiinan isoilla seuroilla on rahaa millä mällätä ja sitä todellakin halutaan käyttää.

Guangzhou Evergrande Taobao ja Shanghai SIPG ovat olleet erityisen aktiivisia ostamaan tähtipelaajia Euroopan suursarjoista. Ostetut pelaajat eivät ole enää reilusti yli 30 vuotiaita, vaan nyt ostetaan mitä halutaan. SIPG hankki Oscarin Chelseasta 51 miljoonalla punnalla. Vaikka brasilialaisen näytönpaikat jäivät Antonio Conten alaisuudessa vähiin, on vaikea uskoa, että 25-vuotias keskikenttäpelaaja ei olisi mahtunut mihinkään Eurooppalaiseen suurseuraan.

Nuorelle pelaajalle Kiinassa tarjottu huippupalkka on suuri houkutin.

Erityisesti brasilialaisia pelaajia on siirtynyt viime vuosien aikana Kiinan kentille. Moni heistä on käynyt Euroopassa kokeilemassa, mutta ei ole saanut haluamaansa roolia tai yksinkertaisesti kyvyt eivät ole riittäneet. Euroopassa lähes jokainen isompi sarja on kehittynyt ja pelaajien taitotaso on noussut. Etelä-Amerikasta ei tulla enää niin helposti pyörittämään Stoke Cityn vasenta puolustajaa.

Hulk ja Oscar ovat tätä nykyä myös seurakavereita. Vetääkö Kiina lisää brassitähtiä puoleensa? Kuva: Getty

Palkat ovat nousseet korkeiksi ja kovin monella joukkueella ei ole varaa kilpailla suurseurojen kanssa. Kun mukaan otetaan vielä nopeasti rikkaiden omistajien avulla vaurastuneet seurat, on jo syytä miettiä pitäisikö jalkapalloon kehittää jonkinlainen palkkakatto.

Faneille.comissa on jo aikaisemmin otettu näkökulmaa Kiinan siirtoikkuna-aktiivisuuteen.

Aihe on syytä nostaa taas tapetille, kun tammikuun siirtoikkuna aukeaa. Toki tähtiluokan pelaajat tähyävät Mestareiden liigassa oleviin joukkueisiin, mutta monen keskikastin joukkueen johdon kannattaa jo ainakin avata keskustelu niiden pelaajien kanssa, jotka haluavat pitää. Sopimuksien täytyy houkutella, jotta pelaajat pysyvät Euroopassa.

Kiinassa ei pelätä yrittää ostaa isoimpiakin tähtiä ja muun muassa Crystal Palacen Christian Benteke on kieltäytynyt siirtymästä Superliigaan, vaikka hänestä on esitetty 40 miljoonan punnan tarjous. Belgialainen saisi varmasti myös mukavan tilipussin.

Toinen belgialainen Axel Witsel taas lähtee Tianjin Quanjianin riveihin, vaikka myös Juventus oli kiinnostunut.

Witsel sanoo puntaroineensa pitkään Torinon suurseuraan siirtymistä, mutta sanoo Kiinan olevan hieno mahdollisuus hänelle ja perheelleen. Voi olla, että Zenitissä tärkeimpien pelaajien joukkoon noussut keskikenttämies on rehellinen. Belgialainen tarvitsee kuitenkin nyt myös suuremman lompakon.

Iso rahapussi ja varma peliaika tulevat lisäämään tähtipelaajien siirtoja Aasiaan ja todennäköisesti kohta myös muihin pienempiin sarjoihin. Nuori pelaaja ei välttämättä halua valita vaikeaa tietä suurseuran hierarkiassa ylöspäin vaan valitsee nopean rikastumisen mahdollisuuden.

Eurooppalaisten seurojen tulee pystyä kilpailemaan nykyään myös palkoissa, mutta samaan aikaan talouden pitää pysyä kunnossa. Vielä tammikuussa ei tulla näkemään isoja siirtoja, mutta kesän siirtoikkunan aikaan tilanne voi olla toinen.

Kansikuva: Getty