Yleisesti tiedetään joukkueiden menestyvän paremmin kotiyleisönsä edessä, kuin vieraspeleissä. Kuinka suuri kotiedun merkitys lopulta on? Tarkastelun alle jäi Valioliiga, sen nykyisen ja edellisen kauden osalta. Tuhdista tilastopaketista selviää muun muassa se kuinka paljon enemmän joukkueet saalistavat pisteitä kotiotteluissaan verrattuna reissupeleihin. Näihinkin tilastoihin mahtuu omat tilastokummajaisensa.
Kotietu – mistä se koostuu?
Jalkapallo-ottelu kestää 90 minuuttia ja siinä pelaa vastakkain kaksi joukkuetta, joilla kummallakin on kerrallaan 11 pelaajaa kentällä. Jokaisessa ottelussa on neljä erotuomaria, jotka noudattavat samaa sääntökirjaa ja pyrkivät palvelemaan tasapuolisesti molempia joukkueita. Nämä seikat eivät tee eroa koti- ja vierasotteluiden välille, mutta seuraavat asiat suosivat kotijoukkuetta ja vaikeuttavat vierailijoiden taakkaa.
Kotiyleisön läsnäolo on iso henkinen tuki kotijoukkueelle ja usein sitä kutsutaankin kahdenneksitoista kenttäpelaajaksi isäntien hyväksi. Kotistadion on kaikkine yksityiskohtineen pelaajille tuttu ja pelkästään pelikentän mitat voivat heittää kymmenellä metrillä sekä pituudessa, että leveydessä. Otteluihin valmistautuminen on aina kotijoukkueella helpompaa, kun voi reissaamisen sijaan keskittyä normaaleihin hyväksi havaittuihin päivärutiineihin.
Tarkastelussa on viime kausi (edellinen kokonainen kausi) ja tukea sille antaa meneillään oleva kausi, joka lähestyy jo loppusuoraa. Valioliigakausi pitää sisällään 380 ottelua, joiden aikana kaikki 20 joukkuetta pelaavat vastakkain kotona ja vieraissa. Jokaisella joukkueella on siis 19 koti- ja vierasottelua.
Kausi 2014-15 – kotijoukkueiden juhlaa
Kaudella 2014-15 Valioliiga-joukkueet keräsivät kaikista kotiotteluista pisteitä yhteensä 609, vieraissa lukema on 438. Kaikkiaan 380 ottelun aikana päädyttiin kotijoukkueen voittoon ja samalla vierasjoukkueen tappioon 172 kertaa, tasapelejä kertyi 93 kappaletta ja vierasjoukkueet juhlivat voittoa 115 kertaa. Kotijoukkueet tekivät, ja samalla vierasjoukkueet päästivät, yhteensä 560 maalia, vieraskentillä maaleja kotijoukkueiden verkkoon iskettiin 415. Maaliero kotijoukkueilla yhteensä oli siis 145 ja vierailla vastaavasti saman verran pakkasen puolella. Isketään seuraavaksi tarkemmin kiinni muutaman joukkueen tilastoihin.
Chelsea voitti viime kauden mestaruuden keräten eniten pisteitä kotona ja vieraissa, silti pesäeroa koti- ja vierasotteluiden tilastoihin syntyi suuresti. Kotiotteluissa Chelsea keräsi 49 pistettä voittamalla 15 ottelua, pelaten tasan neljä ja häviämättä yhtäkään, maaliero kotiotteluista oli 36–9 (+27). Vieraissa pisteitä kertyi 38, joka piti sisällään 11 voittoa, viisi tasapeliä ja kolme tappiota, maalieron ollessa 37–23 (+14). Manchester United pysyi kotiotteluissaan melko hyvin mestaruuden voittaneen Chelsean kintereillä, mutta vieraspeleissä se ei pärjännyt kilpailussa alkuunkaan. Kotipisteitä laariin tarttui 44, mutta vieraissa vain 26, maaliero kotona 41–15 (+26) ja vieraissa 21–22 (-1). Kuten tilastot osoittavat, ovat vierasottelut omiaan erottamaan jyvät akanoista, kun mestaria etsitään.
Viime kauden räikeimmän esimerkin koti- ja vierasotteluiden kontrastista tarjosi kauden päätteeksi pudonnut QPR. Ärrät keräsivät kotonaan pisteitä paremmin kuin useampi sarjapaikkansa säilynyt joukkue, mutta vieraissa tekeminen oli niin heikkoa, että sarjaporras vaihtui kauden päätteeksi. Kotiotteluista kertyi 23 pistettä maalierolla 23–24 (-1), mutta kaikissa vieraspeleissä pistepotti kasvoi yhteensä vain ja ainoastaan seitsemällä pisteellä, maalieron ollessa surkea 19–49 (-30).
Yksi tilastokummajainen mahtui viime kauteen, kun Crystal Palace oli sarjan ainoa joukkue joka saalisti vieraista enemmän pisteitä kun kotoaan. Kotiotteluiden saldo kuusi voittoa, kolme tasapeliä ja kymmenen tappiota toivat Kotkille 21 pistettä. Vieraspeleistä tarttui 27 pistettä statistiikalla 7-6-6. Maaliero oli kotiotteluissa kuusi pykälää pakkasella ja vieraissa kaksi plussan puolella.
Kausi 2015-16 – vierailijat laittavat kampoihin
Kaudella 2015-16 on pelattu nyt 303 ottelua ja niissä voittoa on juhlinut kotijoukkue 120 kertaa, tasapeliin on päädytty 82 kertaa ja vierailijoiden voittoja on nähty 101 kertaa. Pisteitä kotiotteluista on kertynyt yhteensä 442 ja vierailijoiden laariin puolestaan 385. Toistaiseksi meineillään olevalla kaudella ei ole nähty yhtä ylivoimaisia kotiotteita, kuin mitä viime kaudella nähtiin, mutta siitä huolimatta kotietu on nähtävissä tilastoissa. Nykytahdin jatkuessa kotipisteiden yhteismääräksi kasvaisi 554, mikä on merkittävästi vähemmän kuin viime kauden 609 pistettä.
Hämmentävää kyllä, mutta Crystal Palace on jälleen kerännyt enemmän pisteitä vieraista kuin kotikentältään. 16 kotiottelua on kerryttänyt pistepottia vain 14 pisteen verran, vieraissa 14 peliä on tuonut mukavan 19 pisteen saldon. Ero on selkeä ja varsinkin kun huomio vieraissa olevan pelattu vieläpä kaksi ottelua vähemmän kuin kotona. Tällä kaudella on löytynyt myös toinen paremmin vieraspeleissä menestyvä joukkue ja Kotkat saavatkin seuraa Evertonista. Toffeesin 16 kotiottelua on parantanut pistesaldoa 16 pisteellä. Vierasotteluita on Everton on pelannut vasta 13, mutta silti pisteitä on kertynyt jo 22. Kolmen ”rästipelin” jälkeen voi vierassaldo olla todella paljon näyttävämpi kuin kotipistepotti. Kotiotteillaan Crystal Palace ja Everton olisivat tukevasti mukana putoamistaistelussa, mutta hyvien vierasesitysten turvin molemmilla on hajurakoa putoamisviivaan.
Vaikka tämä kausi on ollut melko tasainen koti- ja vierasotteluiden saralla, voi kotiedun silti turvallisin mielin sanoa olevan vahva. Etenkin viime kauden selkeä ero oli hyvä osoitus kotiyleisön kannatuksen voimasta ja rakkaiden kotistadioneiden mahdista. Tämän kauden tasaisuus lienee itsessään pieni tilastokummajainen, mutta sitähän tämä koko kausi on muutenkin ollut – katsokaa vaikka sarjataulukon piikkipaikkaa.
Kansikuva: Getty