Kesän siirtospekulaatioihin saatiin kertaheitolla dramatiikkaa, kun espanjalaislehti Marca uutisoi supertähti Cristiano Ronaldon halukkuudesta jättää Espanja ja sitä myöten Real Madrid. Huhut liittyvät olennaisesti Ronaldon kohtaamiin veropetossyytteisiin, joiden mukaan portugalilaista syytetään peräti 14 miljoonan euron veronkierrosta.
Brittilehti Telegraphin mukaan Ronaldon verosotkut johtuvat varojen piilottamisesta veroparatiisiin Caymansaarille, joka sijaitsee Karibialla. Tilanne on siinäkin määrin mielenkiintoinen, että toinen yli-ihmiseksi jalkapallokentillä todettu futaaja, Ronaldon nemesis Lionel Messi sai vuosi sitten 21 kuukauden vankilatuomion noin neljän miljoonan euron veronkierrosta. Espanjassa alle kahden vuoden tuomioita ei panna täytäntöön, joten argentiinalainen ei joutunut lukemaan tiilenpäitä.
Ronaldoon kohdistetut veropetossyytökset ovat kuitenkin lähes nelinkertaiset Messin vastaaviin verrattuna. Näin ollen olisi vaikea kuvitella lusitaanin selviävän alle 24 kuukauden tuomiolla, Messin saatua 21 kuukautta. Ronaldon leiri on julistanut syyttömyyttään ja myös La Liga -pomo Javier Tebas on vakuuttunut supertähden syyttömyydestä. Lusikkansa soppaan heitti brittien pahimpana roskalehtenä pidetty The Sun, jonka mukaan Real Madrid olisi valmis maksamaan Ronaldon verot, jotta tähti jäisi Espanjan pääkaupunkiin.
Kaiken kaikkiaan kuvio vaikuttaa erittäin sekavalta ja on lähinnä pelkkien huhujen varassa, joten sen suurempia johtopäätöksiä joukkueensa Mestarien liigan voittoon johdattaneen Ronaldon tilanteesta ei kannata veroasioiden osalta tehdä.
Näin ollen myös huhuihin Ronaldon halusta lähteä Espanjasta kannattaa suhtautua skeptisesti. 32-vuotias tähti ja hänen lähipiirinsä tuskin ovat niin tyhmiä, että olisivat ryntäämässä pois Espanjasta, sillä se jos joku saisi Ronaldon näyttämään syylliseltä veronkiertoon.
Muutenkin Ronaldon siirto näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Supertähden uudeksi osoitteeksi on leivottu miehen vanhaa seuraa Manchester Unitedia, joka on kuitenkin turhan helppo kohde huhuista kesäisin elävälle medialle. Esimerkiksi viime kesänä ManU yhdistettiin jotakuinkin sataan huippupelaajaan ja vaikka kovan profiilin tulijoita Unelmien teatterissa nähtiin, on Man United seura, jonka avulla etenkin brittimedia mässäilee.
Tämä johtuu etenkin kahdesta seikasta. Ensinnäkin ManU:n peli ei ole kulkenut Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen ja näin ollen uusille miehille on ollut jatkuvasti tarvetta. Toisekseen, ManU on ottanut uutta strategiaa haltuun ja panostanut isoihin nimiin, jotka myyvät pelipaitoja ja houkuttelevat turisteja Manchesteriin. CR7 olisi luonnollisesti täydellinen hankinta tähän tarkoitukseen.
Ronaldon hankkiminen ei kuitenkaan tulisi halvaksi. Portugalilaisen ulosostohinta on miljardi euroa. Ihan noin hävytöntä summaa miehestä ei kuitenkaan tarvitsisi maksaa, mutta uusi maailmanennätys takuuvarmasti. Valistunut arvioni Ronaldon hintalapuksi olisi noin 150 miljoonaa euroa.
Luultavasti edes ManU:a suuryrityksen tavoin johtava Ed Woodward ei ole niin sekaisin, että upottaisi tuollaisen summan helmikuussa 33 vuotta täyttävään pelaajaan. Eikä Ronaldon kohdalla puhuta pelkästään isosta hintalapusta, myös supertähden palkka tulisi olemaan vähintään puoli miljoonaa euroa viikossa, lähes tuplat Paul Pogban tienesteihin.
Ronaldo toki on edelleen poikkeuksellinen pelaaja, kuten päättynyt kausi jälleen osoitti. Nuorempana huippuluokan haasto-ominaisuuksista tunnettu laituri on mukautunut iän myötä ja muuttanut pelityylinsä lähes kokonaan. Nykyään Ronaldo on vähemmän pallossa, eikä osallistu juurikaan joukkueen peliin, mutta kun osallistuu, löytyy pallo yleensä vastustajan maalista.
Näin ollen Ronaldo vaatii hyvän joukkueen ympärilleen. Lusitaani ei enää luo itse itselleen maalipaikkoja, vaan niitä täytyy hänelle tarjota. Hyvin organisoidussa Realissa palvelu luonnollisesti pelaa, mutta esimerkiksi Man Unitedin hyökkäyspeli lepäsi lähinnä yksilöiden luovuuden varassa, eikä Jose Mourinho ole koskaan kuulunut planeetan eliittiin hyökkäyspään organisoinnissa.
ManU:n ohella Ronaldon uudeksi seuraksi on väläytelty PSG:tä, mutta Ranskan liiga tuskin kiinnostaa vielä muutaman vuoden huipulla pelaavaa Ronaldoa. Ja rehellisyyden nimissä Ronaldo olisi ikä ja palkka huomioiden täysin järjetön sijoitus keneltä tahansa eurooppalaisjoukkueelta. Siirtyessään aikanaan Realiin maailmanennätyssummalla vuonna 2009, Ronaldo oli 24-vuotias, saman ikäinen kuin ennätyksen rikkonut Gareth Bale vuonna 2013. Viime elokuussa ennätyksen omiin nimiinsä ottanut Pogba taas oli 23-vuotias, joten poskettomat summat on maksettu pelaajista, joilla on ollut jotakuinkin 10 huippuvuotta jäljellä, ei kahta tai kolmea kuten Ronaldon tapauksessa.
Yksi vaihtoehto on tietysti siirto Kiinaan, josta on huhujen mukaan tullut Ronaldon leiriin tähtitieteellinen tarjous. On kuitenkin vaikea nähdä, että lusitaanin kunnianhimolla varustettu urheilija hukkaisi viimeiset vuotensa huipulla pelaamalla Kiina Superliigassa.
Toisaalta Ronaldon siirto ei aivan täysin kannata sulkea pois. Jalkapallo alkaa olla niin sanotusti ”läpi pelattu” Valkopaitojen riveissä. Real Madrid on kuitenkin tällä hetkellä maailman kiistatta paras seurajoukkue, joka mahdollistaa Ronaldon pysymisen valokeilassa maksimaalisella tavalla. Täysosumista elävää lusitaania tuskin harmittaa maalien valossa heikoin kausi kahdeksaan vuoteen, kun Kuninkaalliset pääsivät juhlimaan tuplamestaruutta.
Joten, Ronaldon siirtohuhujen suhteen kannattaa laittaa jäitä hattuun. Verosotku tarjosi toimittajille otollisen sauma lietsoa siirtohuhuja, mutta kun asiaa puntaroi tarkemmin, ovat potentiaaliset kohteet kortille ja niille harvoille sijoitus olisi pidemmällä tähtäimellä järjen vastainen.
Lähteet: The Telegraph, ESPN, Marca, Bleacher report
Kansikuva: David Ramos/Getty Images