Onko Los Galácticos jäänyt historiaan? Real Madrid on kasvattamassa, ei ostamassa dynastiaa

Viaplay LogoUusiiko Real Madrid Mestarien liigan tai La Ligan voiton? Kumpaakin voit seurata Viaplay-palvelusta.

Luís Figo, Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo, Kaká, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, James Rodríguez ja lista jatkuu. Real Madrid -identiteetti on ollut tiiviisti sidoksissa hulppeisiin Galáctico-hankintoihin, joista espanjalaisseura on maksanut tähtitieteellisiä summia. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että maailman tämän hetken paras seurajoukkue on muuttanut strategiaansa.

Mies megasiirtojen taustalla on futismaailman tunnetuimpiin seurapomoihin kuuluva Florentino Pérez. Los Blancosin presidentin valta-aseman huhuttiin olevan niin vahva, että hän olisi jopa vaikuttanut Real Madridin avauskokoonpanovalintoihin. Zidanen tulo edustusjoukkueen peräsimeen näyttää kuitenkin muuttaneen toimintatapoja, ja Realin kannalta nimenomaan positiiviseen suuntaan.

Toissa kauden Mestarien liigan voiton kannalta olennainen muutos oli pudottaa James Rodriguez penkille ja istuttaa Casemiro keskikentän pohjalle. Loppu on kliseisesti historiaa. Tänä keväänä nähtiin lähes saumaton kollektiivi, joka ei jättänyt Juventukselle mitään saumoja Mestarien liigan finaalissa.

Espanjan kahden suuren välinen dynamiikka on kääntynyt Zidanen myötä päälaelleen. Real Madridista on tullut joukkueena pelaamisen perikuva, kun taas Barcelona etsii itseään ja kärjistetysti ilmaistuna pysyy pinnalla lähinnä huippuyksilöiden avulla. Kahdeksalla edustusjoukkueen omalla kasvatilla Los Blancos on kirinyt Blaugranan rinnalle myös tällä saralla.

Myös katsaus Los Blancosin siirtohistoriaan kuvastaa tätä muutosta. Real on yhdistetty vahvasti teinisensaatio Kylian Mbappéen sekä vuosia seuran himoitsemaan David De Geaan, mutta ainakaan toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut. Voi myös hyvin olla, ettei seura ole sen kummemmin kiinnostunut kummastakaan, mutta vanha maine yhdistää suurseuran planeetan kuumimpiin pelaajiin.

Toistaiseksi ainoa tulija on Atlético Madridista ostettu Theo Hernández, 20-vuotias laitapuolustaja. Hintaa Alavésissa viime kauden pelanneelle Hernándezille tuli toki 30 miljoonaa euroa, mutta minkään sortin Galáctico-hankinnasta nuoren ranskalaisen kohdalla ei voida puhua. Hernándezin kaupassa iso tekijä oli nuorukaisen halu siirtyä juuri Realiin, joka maksoi nuorukaisen sopimuksessa olleen ulososto-hinnan.

Hernándezin ohella seura esitteli kaksi vuotta sitten viidellä miljoonalla eurolla ostamansa topparin, niin ikään 20-vuotiaan Jesús Vallejon, joka pelasi pari viime kautta lainalla. Uusimmaksi Real-peluriksi uumoillaan Vallejon tavoin alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa loistanutta parikymppistä Dani Ceballosia, jolle tulee espanjalaismedian mukaan hintaa sopimuksen ulososto-summa eli 15 miljoonan euron verran.

Etenkin Ceballosin käytännössä varma siirto Real Betisistä on iso imagovoitto Los Blancosille. Nimittäin Barcelona aktivoi nuoren keskikenttäpelaajan ulososto-pykälän, mutta Betis-kasvatti valitsi Madridin kuninkaalliset.

Viime kesän ainoa uusi tulija oli takaisinosto-optiolla Madridiin palannut Álvaro Morata.

Kesällä 2015 Valkoisiin liittyivät 31 miljoonaa maksaneet Danilo ja Mateo Kovacic, kuudella miljoonalla tullut Kiko Casilla sekä yhteensä viisi miljoonaa euroa maksaneet Lucas Vázquez ja Marco Asensio.

Pelkästään Zidanen ajanjakson aikana, eli tammikuusta 2016 lähtien Realin nettokulutus on vain 8,5 miljoonaa euroa miinuksella. Se, mitä Zizou on selvästi tuonut Bernabeulle, on tasaisuus ja linjakkuus. Ranskalaislegenda on myös antanut saumoja Asension kaltaisille nuorille tai jopa Nachon tapaisille, ei edes niin nuorille omille kasvateille. Tämä on varmasti omiaan lisäämään nuorten pelaajien kuten Ceballosin tai Hernandezin mielenkiintoa siirtyä Real Madridiin.

3,5 miljoonaa euroa maksanut Marco Asensio kuvastaa osuvasti Real Madridin siirtopolitiikassa tapahtunutta muutosta. (Denis Doyle/Getty Images)

Jos nuorten pelaajien tie oli aiemmin tukossa, on se Zidanen myötä selkeästi auennut. Eikä Zidane ole pelkästään luottanut nuoriin, vaan esimerkiksi avauskokoonpano on huomattavasti stabiilimmalla pohjalla. Aiemmin Realissa on ostettu pelaajia lähestulkoon ostamisen ilosta ja maineen ylläpitämiseksi, tuntuu Zizou selkeästi luottavan nykyiseen ryhmäänsä.

Tästä voisikin vetää johtopäätöksen, että Madridissa ollaan vihdoin ymmärretty, jatkuvuuden olevan hyvä asia myös pelaajiston suhteen. Mestarien liiga finaalin Milanossa avanneista pelaajista yhdeksän oli avauksessa Cardiffin illassa. 2016 finaalissa penkiltä sisään tullut Isco ja loukkaantumisista kärsinyt Gareth Bale vaihtoivat osia tämän kauden kliimaksissa. Reilu vuosi sitten finaalin loukkaantumisen takia missannut Raphaël Varane taas oli tänä vuonna loukkaantuneena olleen Pepen tilalla. Toisin sanoen muutokset mestarijoukkueiden välillä olivat minimaalisia.

Joukkueen vahvistaminen on aina suotavaa, mutta hyvin yhteen pelaavaan kollektiiviin on vaikea murtautua. Tällä hetkellä on vaikea kuvitella Mbappén tai De Gean ohella yhtäkään mahdollisesti liikutettavissa olevaa pelaajaa, joka vahvistaisi Realin avauskokoonpanoa.

Voi toki olla, että Real pistää tänä kesänä maailmanennätyslukemat uuteen uskoon esimerkiksi Mbappén myötä, koska ranskalainen megalupaus on helpompi ostaa Monacosta kuin jostain toisesta absoluuttisesta huippuseurasta. Polttihan seura 45 miljoonaa euroa 16-vuotiaaseen Vinícius Júnioriin, joka siirtyy Espanjaan ensi kesänä. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että suuri ja mahtava Real Madrid on muuttanut tapaansa toimia siirtomarkkinoilla.

Seuran toimintatavat tuntevat nuoret on helpompi ja halvempi kasvattaa runkomiehiksi, kuin ostaa joka kesä uusi supertähti. Kyseinen malli lienee kestävämpi myös ryhmädynamiikan kannalta. Näin ollen Real Madrid on yksi kesän siirtoikkunan mielenkiintoisimpia joukkueita, mutta ei totutuista syistä.

Lähteet: Transfermarkt, The Guardian, ESPN

Kansikuva: David Ramos/Getty Images