Jalkapallomaailman kiistattoman seurajoukkueturnauksen finaali lähestyy. Mestarien liigan 2016-2017 -finaali pelataan meneillään olevan viikon lauantaina Cardiffissa, Walesissa. Ottelussa kohtaavat kaksi Euroopan todellista suurseuraa, espanjalainen Real Madrid ja italialainen Juventus.
Faneille.comin toimittaja Jaakko Tiira kirjoitti aiemmin, kuinka ottelu tullaan ratkaisemaan keskialueella, molempien joukkueiden keskikenttien toimesta. Tiira nosti esiin ennen kaikkea Realin keskikentän ja erityisesti yhden pelaajan, jota on syytä valottaa vielä hiukan enemmän.
Casemiro
São Paulossa, Brasiliassa vuonna 1992 syntynyt Carlos Henrique José Francisco Venâncio Casimiro, eli Casemiro, on noussut hiukan kömpelöstä ”pulskasta pojasta” yhdeksi Los Blancosin tärkeimmistä ankkureista.
Miksi?
Sen jälkeen, kun ranskalainen keskikentän pohjapelaaja Claude Makélélé nousi maailmanmaineeseen, on sanottu, että jokainen menestyvä joukkue vaatii oman makélélénsa. Siis sellaisen, joka suojaa puolustuslinjaa, raastaa, repii, rikkoo ja antaa oman joukkueen pelinrakentamisen ensiaskeleet rauhallisella syötöllä omille, pallonsaamisen jälkeen.
Ranskalainen voimaraketti teki juuri tämän, mutta nykyiset makélélét ovat paljon monipuolisempia kuin roolin esimerkki, siitä jalkapalloevoluutio on pitänyt huolen. Ja juuri sitä Casemiro on.
Brassijyrä on paljon muutakin kuin vain ”jyrä”. Hän on fiksu sijoittumaan, voimakas, mutta myös älykäs pallon kanssa ja hyvin pallollista peliä lukeva pelaaja. Sen lisäksi, että Casemiro kykenee antamaan sen pallonriiston jälkeisen varman karkin kanssapelaajalle, hän onnistuu yhtälailla itse rakentamaan peliä pystysuuntaan.
Oppirahat
Casemiro on joutunut maksamaan kovia oppirahoja siitä, kuinka hyvä keskikentän pohjan pelaaja toimii modernien standardien mukaisesti. Suuri loikka tapahtui lainapestillään portugalilaisessa FC Portossa, mutta vasta, kun Zinedine Zidane otti ohjat madridilaisseurassa, alkoi tapahtua todenteolla.
Tuntui kuin 25-vuotias rouhija olisi löytänyt pelillisen minä-kuvansa juuri sillä ratkaisevalla hetkellä ennen kuin hänen otsaansa olisi lyöty floppi-leima. Roolinsa löytäminen on henkistä kypsymistä ja oikeilta ihmisiltä saatavaa ohjausta. Siihen vaikuttaa seuran rakenteet ja ilmapiiri, missä pelaaja operoi. Unohtamatta kuitenkaan pelillisiä avuja.
Casemiro sujahti Zizoun 4–3–3 (Iscon mukaan tultua muodostelma on usein lähempänä 4–3–1–2) -ryhmitykseen kuin veitsi sulaan voihin, jopa niin mutkattomasti, että hänen tärkeytensä huomaamiseen kesti tovi. Tällä kaudella brassi on jatkanut siitä mihin viime kaudella ranskalaisen päävalmentajan opissa lopetti, dominoimaan omaa aluettaan ja auttamaan joukkuettaan omien roolillisten vahvuuksien kautta erinomaisella tasolla.
Vaikka Casemiro tekee vieläkin ajoittain omalaatuisia ratkaisuja, piilee niissäkin harkinnanvaraisuus. Esimerkiksi kaikki hänen pallon kanssa etenemiset eivät pääty hyvin ja aiheuttavat pahimmillaan hätää kanssapelaajilleen, mutta nekin kehittyneet ja onnistuvat huomattavasti paremmalla todennäköisyydellä kuin vaikkapa viime kaudella.
Pallonkuljetukset ovatkin jälleen oiva osoitus siitä, kuinka monipuolisesta pelaajasta on lopulta kyse. Toinen sydämentykytyksiä aiheuttava piirre Casemiron pelaamisessa ovat lyhytkestoiset pimahtamiset tai sulamiset. Tästä kertoo viime kaudella naaratut 12 keltaista korttia, kun mukaan lasketaan kaikki seurajoukkuekilpailut.
Ruma ankanpoikanen
Casemiron tärkeydestä tilantäyttäjänä ja roolipelaajana on kiistatonta näyttöä, mutta se suurin kauneus on hänen kehityksessään ja siinä tarinassa, jota hän elää ja hengittää täysin sielun ja ruumiinvoimin. Casemiro oli vielä pari vuotta sitten kuin se sadustakin tuttu ruma ankanpoikanen, jota katsottiin hiukan kieroon. Oli kirjoituksia hänen ruumiinrakenteestaan ja floppimaisuudestaan, mutta hyvin vähän itse pelistä.
Nyt, kun Zidane on ymmärtänyt hänen arvonsa joukkuepelissä, on brassista kehittynyt jopa esikuva, johon muita saman pelipaikan pelaajia verrataan.
Tulevaisuudessa menestyvät joukkueet eivät enää tarvitse omaa makéléléa, vaan oman casemironsa, joka taitaa puolustuslinjan edessä pelaamisen, mutta myös pallollisen älyn ja teknisen suorituskyvyn.
Kuva: Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images.