Kiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!
Yleensä, kun aikamme huippupelaaja iskeytyy valmennusmaailman terävimmälle huipulle, on ennakkospekulointi valtavaa. Tuleeko hän menestymään? Onko hän jälleen yksi pelaajasuuruus, joka ei koskaan puhjennut huippuvalkuksi? Zinédine Zidanen kohdalla käytiin sama verbaalinen myllerrys, kun hän alkuvuodesta 2016 asettui megalomaanisen Real Madridin päävalmentajaksi.
Zizou menestyi ja on yhä menestynyt. Tässä tapauksessa yllättyneistä todellakin saisi parijonon.
Muminakulttuurin katkaisija
Ranskassa, Marseillessa syntynyt Zinédine Yazid Zidane on nähnyt elämän karun puolen, löytänyt olemukseensa samanaikaisesti sekä nöyryyden että röyhkeyden. Hän on pelaajien kunnioittama, mutta myös kunnioittaa pelaajia. Zizou on ammattilainen, se näkyy hänen kaikessa käytöksessä. Poisluettuna yksi kesäinen ilta vuonna 2006. Mutta sen tarinan kaikki jo tuntevatkin.
Zidane ei mumise joutavuuksia hyvästä peli-ilmeestä, terävistä jaloista tai siitä, kuinka toinen joukkue halusi voittoa enemmän. Kyllä, toinen joukkue on voinut olla latautuneempi, taistelevampi, organisoidumpi, kollektiivisesti parempi, mutta Zizoun Real haluaa aina voittaa. Hän ei ole vain hengenluoja tai sen nostattaja, hän iskeytyy niihin pelillisiin seikkoihin, joissa joukkueen pitää parantaa pelaamistaan.
Kauden 2016-17 Mestarien liigan finaali on tästä malliesimerkki. Nettinappulassa oleva video karismaattisen Zidanen puoliaikapuheesta on kaiken yhteen nitova. Hän ei huuda videolla, ei mesoa tai tanssi sadetansseja. Hän kertoo faktat siitä, millä mentaliteetilla Realin pitää toinen 45-minuuttinen pelata ja mitä taktisia elementtejä on syytä parantaa, tehdä oikein.
Mullistus
Yksi Zinédine Zidanen taktisista mullistuksista on ollut laitapelin kehittäminen monipuoliseksi tavaksi ei vain hyökätä, mutta myös rakentaa peliä, luoda otolliset murtautumistilanteet ja toteuttaa niitä. Siinä, missä perinteinen laitapelaaminen mielletään vain etenemismahdollisuudeksi, on Zizou halunnut kehittää siitä yhden keskeisimmistä tavoista rakentaa peliä.
Kierrätys laitaan tai sisemmälle laitakaistalle antaa Realin taitaville pelaajille useita eri vaihtoehtoja. He voivat pelata takaisin keskelle, katsoa toisen aallon, keskittää, haastaa 1 vastaan 1 -tilanteeseen tai luoda ylivoiman. Yhä useampi edistynyt joukkue Euroopassa on alkanut käyttämään sisempää laitakaistaa. Se suhteellisen kapea, lähes häviävän pieni kaistale tarjoaa pelaajalle keskikenttäpelaamisen näkösuunnat ja laita- sekä keskustan pelintekomahdollisuudet.
Keskittyminen laitapelaamisen kehittämiseen ei suinkaan ole tarkoittanut sitä, että muut kaistat olisi jätetty unholaan. Real Madrid vaalii edelleen pelaajaroolituksia, jotka tukevat ajatusta siitä, että kun hallitsee keskialueen, hallitsee ottelun tapahtumia. Tietystikään tuo kulunut ajatus ei kerro koko totuutta, varsinkaan Zidanen tähtisikermässä, mutta osittain se on paikkaansapitävä. Ei ole mikään sattuma, että joukkueen keskikenttä koostuu dominoivista pelaajista. Joko fyysisesti tai taidollisesti, eli taktis-teknisesti.
Tridenten voima
Brassi Casemiro on mennyt valovuosia eteenpäin pallollisessa osaamisessaan, tosin mainittakoon, että siihen ei paljoa vaadittu. Casemiro oli brasilialaiseksi likimain oksainen puujalka, mutta on Realiin päästyään ottanut huimia askeleita kovatempoisessakin pallorallissa. São Paulon kasvatti luo leipänsä puolustuspelaamisessa ja tilanteenvaihdoissa. 26-vuotias dynaaminen työjuhta on syöttötyöskentelyn kehityttyä nostanut itsensä yhdeksi Realin tärkeimmistä pelaajista pallonriiston jälkeisissä elintärkeissä sekunneissa. Se on paljon sanottu, kun vierellä pelaa sellaisia taitavia supertähtiä, kuten Toni Kroos ja Luka Modric.
Modric ja Kroos ovat vieneet yhteispelinsä jopa niin pitkälle, että heitä voisi kutsua Krodricsiksi. Tai, no ehkä tuollainen nimihirviö on syytä unohtaa, mutta sulautuminen on joka tapauksessa ollut merkittävää. Tämä ei tarkoita sitä, että he olisivat täydellisiä kopioita toisistaan. Vaan he ovat vieneet kombinaatiopelaamisen, liikkeen, taktisen ajatuksen, sijoittumisen ja etenemisen sellaiselle tasolle, että toisen teko täydentää toista. Historiasta vastaavantyyppinen esimerkki voisi olla Andrea Pirlo ja Gennaro Gattuso. Heidän tapauksessa Rino hoiti fyysisen tuen ja Pirlo piti huolen pallollisesta taituruudesta. Kroos ja Modric ovat päivitetty versiosta aiemmin mainituista, ja kaikella kunnioituksella modernimpi sekä tehokkaampi.
Kriisin selätys
Zidane koki tällä kaudella ensimmäistä kertaa Real Madrid -pestinsä aikana pelillistä ja henkistä epätoivoa. La Ligassa tuli pannuun ennakkoon selvästi heikoimmilta joukkueilta. Viime kaudella nähtyjä maagisia nousuja ei tullut millään, viimeistely ontui ja puolustus oli kassalla. Monet puhuivat kriisistä ja oikeastaan ei ollut väliä, millä nimellä sitä kutsui, pelissä oli ongelmia.
Pikakelaus tähän hetkeen. Joukkue sijoittui Espanjan pääsarjassa lopulta sijalle kolme, mikä oli Realin tasolle pettymys, mutta plakkarissa on jälleen yksi Mestarien liigan finaalipaikka. Pelaajalegendan valmennusmenestystä ei voi nakertaa tai aliarvostaa enää millään. Ja mikä tärkeintä, Zizou selätti unelmajoukkueensa kanssa kriisin ja osoitti mahtinsa.
Kiovan finaali on todennäköisesti viimeinen, minkä Realin tämänkertainen painos ”kaikkien aikojen joukkueesta” näkee.
Kansikuva: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images