Pelaajakehityksen jäljillä -juttusarja on edennyt puoleen väliin ja kolmannessa osassa tarkastelussa ovat Espanjan akatemiat. Kansainvälisillä areenoilla pitkään alisuorittajana tunnettu maa dominoi maajoukkuefutista lähes suvereenilla otteella vuosien 2008 ja 2012 välisenä aikana. La Ligaa on muutenkin pidetty maailman parhaana sarjana, sillä espanjalaisjoukkueet ovat hallinneet niin Mestarien liigaa kuin Eurooppa liigaakin viime vuosina. Jotain Espanjassa siis tehdään oikein myös junioripuolella.
FC Barcelona
Se, mistä löytyy on maailman tasokkain akatemia on lopulta makuasia ja paremmuutta mittaavista indikaattoreista kiinni. Ei kuitenkaan mene pahasti metsään jos kehuu La Masiaa maailman parhaaksi pelaajahautomoksi. Onhan Katalonian tähtitehdas tuottanut yhden kaikkien aikojen parhaista, ellei jopa parhaan jalkapalloilijan Lionel Messin muodossa.
Barcelonan juniorituotanto on muutenkin huimaa tasoa. Seuran edustusjoukkueessa omia poikia Messin lisäksi ovat muun muassa: Andres Iniesta, Sergio Busquets, Sergi Roberto, Jordi Alba ja Gerard Pique. Vastaavasti muualla pelaavia La Masiassa oppeja saaneita pelureita ovat Chelsean kaksikko Cesc Fabregas ja Pedro, Interin kapteeni Mauro Icardi, Arsenalin Hector Bellerin, Bayern Münchenin Thiago Alcantara sekä Napolin Pepe Reina vain muutamia mainitakseen. La Masiassa koulittua legenda-osastoa taas edustavat esimerkiksi Carles Puyol, Pep Guardiola ja Xavi.
Barcan akatemia on siis saanut jopa satumaisia piirteitä, nimittäin niin monen maailmanluokan pelaajan tuottamista voi pitää poikkeuksellisena. Tarkemmin Barcelonan ja sen pahimman kilpakumppanin Real Madridin akatemioista voit lukea viime vuoden elokuussa julkaistusta jutustamme.
Real Madrid
Vaikkei Real Madridia tunneta huippukasvattajana on seuran akatemiasta tullut moni laadukkaita pelureita. Seuran akatemia, La Fabrica – suomentuu tehtaaksi – on tuottanut muun muassa useita Espanjan maajoukkuepelaajia kuten Juan Matan, Dani Carvajalin tai Alvaro Moratan. Jälkimmäisenä mainitun kaksikon lisäksi Valkoisessa baletissa omaa tuotantoa edustavat Kiko Casilla, Nacho ja Lucas Vasquez.
Isolla rahalla uutta ukkoa sisään ostanut jättiläisseura ei kuitenkaan ole Barcelonan tavoin antanut nuorille kyvyille liiemmin näyttömahdollisuuksia ja moni on nostanut kytkintä tehden uransa muualla. Näitä pelureita ovat muun muassa Valencian Dani Parejo, Napolin Jose Callejon, Atletico Madridin Juanfran, Villarrealin Roberto Soldado, Fiorentinan Borja Valero tai viime kesänä Pariisiin suunnannut Jese Rodriguez.
La Fabrica on tehnyt laadukasta työtä nuorten pelaajien kanssa myös ennen 2000-lukua, sillä Raulin, Gutin tai Iker Casillaksen tapaiset Los Blancos -legendat ovat seuran itsensä koulimia. Niinpä Realin voi väittää tuottavan hyviä pelureita, mutta seura itse pääsee harvemmin juniorityönsä hedelmistä nauttimaan, mikä juontaa luonnollisesti juurensa valtavaan menestyspaineeseen.
Atletico Madrid
Madridin ”ikuinen kakkonen” on yksi 2010-luvun hienoimpia tarinoita. Ainaisen naureskelun kohteena ollut Atleti on noussut yhdeksi eurooppalaisen futiksen ykkösseuroista. Menestymisestä on pitkälti kiittäminen loistavaa työtä tehnyttä Diego Simeonea, mutta myös seuran juniorityö ansaitsee kiitoksensa.
Kirkkain Ticon kasvattamista helmistä ei kuitenkaan pelaa Vicente Calderonilla, vaan Old Traffordilla ja hän on maailman parhaisiin torjujiin kuuluva David De Gea. Muilta osin Atleti on valjastanut akatemian helmet lähes poikkeuksetta omaan käyttöönsä. Esimerkiksi joukkueen kippari Gabi on seuran oma kasvatti, kuten myös huippulahjakas Koke. Nuorten espanjalaispelureiden aateliin hiljattain noussut Saul Niguez sekä Madridin kultapoika Fernando Torres ovat tunnetusti Atleticon akatemian tuotoksia.
Toki hyviä Tico-kasvatteja pelaa myös muissa joukkueissa. Portoon lainatusta Oliver Torresista tulee olemaan Atleticolle vielä paljon iloa tulevaisuudessa. De Gean lisäksi Valioliigassa pelaavat Borja Baston (Swansea) sekä Joel Robles (Everton) ovat Atletin kehittämiä pelureita, samoin Valenciassa nykyisin pelaava Mario Suarez.
Real Sociedad
Baskimaassa sijaitsevassa San Sebastianin kaupungissa majaansa pitävän Real Sociedadin akatemia ei ole aivan maan kärkiseurojen veroinen, mutta on kasvattanut muutaman poikkeuksellisen loistavan yksilön. Historian kirjoihin yhtenä tyylikkäimmistä keskikentän maestroista jäävä Xabi Alonso on San Sebastianista kotoisin ja keskikenttämies kahlasi läpi kaikki Sociedadin juniorijoukkueet.
Toinen baskiseuran timanteista on ranskalainen Antoine Griezmann, joka ei aikanaan kelvannut ranskalaisseuroille ja päätyi sitä kautta Sociedadiin. Tarkemmin Griezmannin tarinasta voit lukea kesällä julkaisemasta jutustamme. Superkaksikon ohella baskiseura on tuottanut lukuisia laatupelureita omaan edustusmiehistöön, kuten esimerkiksi Asier Illarramendin, Imanol Agirretxen, Xabi Prieton tai hiljattain maajoukkueeseen nousseen Inigo Martinezin. Tulevaisuutta silmällä pitäen kannattaa ottaa tarkkaan syyniin vasta 19-vuotias Mikel Oyarzabal, joka on kirjauttanut jo neljä syöttöä tämän kauden La Ligassa.
Valencia
Espanjan kolmanneksi suurimman kaupungin ylpeys on ollut viime vuosina vaikeuksissa, mikä näkyy myös siinä, että seuran lahjakkaimmat pelaajat ovat päätyneet lähes poikkeuksetta muualle. Valencian akatemian helmiä aktiivipelaajista edustavat Manchester Cityn hyökkäävä keskikenttämies David Silva ja Real Madridissa samaa paikkaa pelaava Isco. Valencia-kasvateista myös Bayern Münchenin Juan Bernatia ja kesällä Barcelonaan livahtanutta Paco Alcaceria voi kuvailla huippupelaajiksi.
Huipulle päässeet ammattilaiset eivät toki rajoitu vain yllä mainittuun nelikkoon vaan esimerkiksi Napolin Raul Albiolin on Valencian kasvatti. Mestallan uumenista on ponnahtanut myös legenda-osaston miehiä, kuten pitkään Lepakoita kipparoinut David Albelda, puolustaja Javi Navarro tai maalivahdit Andreas Palop tai Jose Francisco Molina. Tulevaisuuden suhdeen valoa Valencian tunnelin päässä edustaa jo nyt edustusmiehistön avauksessa operoiva vasen pakki Jose Luis Gaya sekä viime kaudella ensiesiintymisensä edustusjoukkueen paidassa tehnyt 1998-syntynyt keskikenttämies Fran Villalba.
Muita huomioita:
Real Sociedad ei ole suinkaan ainoa baskiseura, joka tekee hyvää työtä junioririntamalla. Härkäjuoksusta tunnetusta Pamplonan kaupungista tulevan Osasunan junioreista on maailmalle ponnistanut muun muassa Arsenalin Nacho Monreal, Bayern Münchenin Javi Martinez, Chelsean Cesar Azpilicueata sekä entinen Atleticon luottomies Raul Garcia.
Spanskiakatemioista puhuttaessa olisi lähes laitonta jättää Athletic Bilbao mainitsematta. Tunnetusti pelkkiin baskeihin luottava seura ei ole tuottanut supertähtiä, mutta lukuisia hyvä tasoisia La Liga -pelureita omaan miehistöönsä, esimerkiksi Mikel San Josen, Ander Iturraspen tai maalitykki Artiz Adurizin. Bilbaon nuoret tähdet Aymeric Laporte, Inaki Williams sekä Iker Muniain taas ovat matkalla tähteyteen.
Kansikuva: Getty