Chambéryn pienessä kylässä vuonna 1986 syntynyt Olivier Giroud on ollut EM-kisojen yksi tähtipelaajista. 29-vuotiasta Giroudia on hieman pilkattu viime vuosina Arsenal-fanien toimesta, koska ranskalainen ei ole ollut yli 20 maalin kärkipelaaja, jollaista Pohjois-Lontoossa olisi kaivattu. Valioliigan mestaruuspytty on kiertänyt Pohjois-Lontoon ylpeyttä jo 12 vuotta ja viime vuosina yksi syntipukki fanien mielestä on ollut Valioliigan komeimmaksi valittu kärkimies. Voiko Ranska todella voittaa mestaruuden Giroudin hääriessä kärjessä?
Ei mikään teinitähti
Giroud aloitti jalkapallon pienenä poikana oman kylän Olympique Club de Frogesin riveissä. Jo 13-vuotiaana miehen lahjat huomattiin ja hän siirtyi ammattilaisseura Grenobleen. Grenoblessa hän ei kuitenkaan ollut mikään suuri juonioritähti, vaan hyökkääjä sai ensimmäisen ammattilaissopimuksen vasta 21-vuotiaana, kun nykyään superlupaukset saattavat kirjoittaa ammattilaissopimuksia jo teini-iässä. Giroud ei päässyt suoraan Grenoblen edustusjoukkueeseen, mutta lauottuaan reserveissä Ranskan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla 15 otteluun 15 maalia, nostettiin 192-senttinen kärkipelaaja Grenoblen edustusmiehistöön, jossa hän debytoi maaliskuussa 2006.
Giroud ei kuitenkaan vakuuttanut Grenoblen tuolloista päävalmentajaa, vaan mies pelasi kauden 2007–08 lainalla Istresin joukkueessa Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Vaikka lainapesti oli onnistunut, ja vasenjalkainen kolossi iski Istresille 14 maalia, ei Grenoblen silloinen manageri Mehmed Baždarević nähnyt hyökkääjässä potentiaalia. Tämän vuoksi Giroud pakkasi kamppeensa ja siirtyi kesällä 2008 kakkosliigassa pelaavaan Toursiin.
Toursin aika onnistui nostamaan Giroudin kohti seuraavaa askelta, kun Ligue 1:ssä pelaava Montpellier osti miehen tammikuussa 2010, mutta Montpellier vuokrasi miehen vielä loppukaudeksi kasvamaan korkoa takaisin Toursiin. Montpellierin aika nosti Salibandyliigan komeimman Harri Karjalan kaksoisolennon toden teolla parrasvaloihin. Pitkälti Giroudin ansiosta Montpellier voitti sensaatiomaisesti Ranskan mestaruuden kaudella 2011–12 ja tämä oli herättänyt kiinnostuksen monessa Euroopan huippuseurassa. Loppujen lopuksi Arsenal pulitti Giroudista noin 13 miljoonaa euroa. Hienojen otteiden ansiosta ”mieskarkki” nousi myös Ranskan maajoukkueeseen ja teki maajoukkuedebyyttinsä marraskuussa 2011.
Aika Arsenalissa ollut tasaista suorittamista
Ensimmäinen kausi Tykkimiehissä oli kaikin puolin onnistunut uudelta hyökkääjältä. Ranskalainen iski 47 ottelussa 17 maalia ja syötti 11 maalia, mikä oli varsin kelvollinen saldo Robin Van Persien lähdöstä tuolloin toipuneessa Arsenalissa.
Toisella kaudellaan 2013–14 ranskalainen iski Tykkimiehille 43 ottelussa 18 maalia ja antoi yhdeksän maalisyöttöä, ollen oivassa vireessä etenkin syyskaudella. Kolmas kausi oli hieman rikkonainen erilaisten loukkaantumisten sävyttämänä ja Giroud nähtiin avauksessa ainoastaan 23 kertaa. Kauden kokonaispotti Valioliigassa oli 15 maalia. Viime sesonki, 2015–16, noudatteli tuttua Giroud-kaavaa. Avauksessa kaikki kilpailut mukaan lukien 31 ottelua ja 21 maalia, joka on jälleen ihan hyvä hyötysuhde. Silti menneellä kaudella Giroud tuhnuili perinteisesti, kun miehelle osui Valioliigassa 15 ottelun kuiva putki juuri ratkaisuhetkillä tammikuusta maaliskuuhun. Giroudin tehot ovat olleet tarpeeksi hyviä Englannissa, joten onko mieheen kohdistunut kritiikki täysin ansaittua?
Monesti huudellaan, ettei ranskalainen osu maalipuiden väliin tarpeeksi kovia joukkueita vastaan, mutta menneellä sesongilla Giroud osui kertaalleen Leicesteriä, kahdesti Bayernia, Manchester Cityä ja Liverpoolia vastaan sekä kolmesti Olympiacosia vastaan. Giroudia kritisoidessa täytyy kuitenkin muistaa, että Arsenalin kannattajat ovat saaneet lähes koko aiemman 2000-luvun nauttia todellisten superkärkien otteista, kun ensin maaleja mätti Thierry Henry ja sittemmin Van Persia. Myös Emmanuel Adebayor tykitti Arsenalille 24 Valioliiga-nyyttiä kaudella 2007–08.
Giroudia voisikin luonnehtia hyväksi hyökkääjäksi. Loistava pääpelaaja on maalimäärillään osoittanut olevansa luotettava maalinsylkijä. Yksi asia mitä Giroud ei kuitenkaan ole, on huippuhyökkääjä. Ideaalitilanteessa Giroud olisikin huippujoukkueen kakkoskärki – luotettava yli 10 maalia kauteen iskevä kookas kärki, jonka voi heittää sisään tappioasemassa. Arsenal-fanien tuskaa ei myöskään ole helpottanut se tosiasia, että pahin kilpailija Tottenham on itse kasvattanut Harry Kanen kaltaisen maalipyssyn, joka on puhkaissut 20 maalin rajapyykin kahtena edelliskautena.
Voiko Giroud johdattaa Ranskan EM-kultaan?
On vähintäänkin reilua sanoa Ranskan maajoukkueen ympärillä olleen tukku kysymysmerkkejä kisojen alla. Muun muassa Karim Benzeman jättäminen ulos kotikisoista ja sitä seuranneet miehen rasismisyytökset nostattivat myrskyn ranskalaismediassa. Moni epäilevä Erkki pelkäsi, ettei joukkue voi pärjätä kisoissa Giroudin huidellessa kärkipelaajana. Kisat ovat osoittaneet kuitenkin Erkkien epäilyt vääriksi – Giroud on tehnyt neljässä EM-ottelussa jo kolme maalia ja syöttänyt kaksi. Vaarallinen pääpelaaja on viimeistellyt harvinaisesti jopa läpiajosta, joita ei Arsenalin paidassa ole juurikaan nähty, koska mies ei juurikaan pystyjuoksuja tee. Ranskan paidassa valmentaja Didier Deschamps onkin saanut maailman komeimmasta enemmän irti kuin Arsene Wenger Arsenalissa. Giroud tekee hienosti tilaa Antoine Griezmannille ja saa enemmän keskityksiä boxiin, jossa hän on vahvimmillaan.
Giroudin edelliset kahdeksan ottelua kukkopaidassa ovat tuottaneet peräti seitsemän maalia ja kaksi syöttöä, jonka lisäksi puolivälierässä Islantia vastaan mies valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Täytyy tosin huomauttaa, että Ranska on kohdannut tähän mennessä ”vasta” Sveitsin, Romanian, Albanian, Irlannin ja Islannin, joten Giroud ja muu Les Bleus mitataan kunnolla välierissä, jossa vastaan tulee kivikova Saksa. Maailman komein on tosin jo osoittanut, että hän pystyy hämmentämään vastustajan puolustusta, joten Saksan puolustajat saavat olla tarkkana Giroudin kanssa, varsinkin erikoistilanteissa.
Kansikuva: Getty