UNELMAKISA: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!
Valioliigakautta on paketoitu joukkueille annettujen loppuarvosanojen, tähdistökentällisen sekä parhaiden hankintojen myötä. Seuraavana vuorossa ovat kauden flopit. Listalle on poimittu reippaasti alle odotusten esiintyneitä pelaajia, joiden otteisiin jäi runsaasti toivomisen varaa.
10. Victor Lindelöf, Manchester United
Benficassa säväyttänyt Victor Lindelöf, 24, saapui Unelmien teatteriin 31,5 miljoonan punnan siirtosummalla. Ruotsalaistopparin odotettiin olevan selvä vahvistus ja alakerran pallollinen johtaja. Osa innostui hekumoimaan Lindelöf-Eric Bailly parivaljakkoa jopa uudeksi Vidic–Ferdinandiksi. Västeråsilaisen debyyttikausi Unitedissa oli kuitenkin iso pettymys. Ruotsalainen avasi alle puolet peleistä ja pelasi vain reilut 1000 minuuttia, vaikka ManU:n alakerrassa oli kauden aikana useita loukkaantumisia ja etenkin Bailly oli suurimman osan kaudesta sairastuvalla. Lindelöf pelasi muutamia hyviä pelejä, mutta yleisesti ottaen länsinaapurin MM-kisaryhmään nimettyä keskuspuolustajaa vaivasi virheherkkyys ja hyvin epävarma esiintyminen.
9. Fraser Forster, Southampton
Aiemmilla kausilla atleettinen Fraser Forster on totuttu näkemään Pyhimysten tukipilarina, mutta tällä kaudella 30-vuotias torjuja oli varjo entisestään. Alkukaudesta Forsterille sattui pahoja virheitä, jotka maksoivat helppoja maaleja ja murensivat maalivahdin itseluottamuksen. Joulukuun lopussa entinen maajoukkuevahti menetti paikkansa keskinkertaiselle Alex McCarthylle, joka torjui kaikki loppukauden pelit. Southamptonin kausi oli surkea, jonka penkille pudonnut Forster summasi osuvasti.
8. Shkodran Mustafi, Arsenal
Arsenalin kausi oli tasaisen synkkää tarpomista alusta loppuun. Etenkin Tykkimiesten puolustaminen oli kamalaa katsottavaa ja 51 päästettyä maalia oli enemmän kuin Burnleyllä ja Newcastlella. Jos yksi floppaaja pitää nostaa ylitse muiden, on se Shkodran Mustafi, 26. Arsene Wengerin lähes täydellinen kyvyttömyys organisoida puolustuspelaamista luo toppareille haasteensa, mutta myös alati koheltava saksalainen saa katsoa peiliin. Mustafin tilanteiden lukeminen on pahasti puutteellista, sillä hän pyrkii aina nopeisiin riistoihin, minkä johdosta mies ryntäilee itsensä usein ulos tilanteista. Avaavana topparina Mustafi on edelleen hyvä, mutta puolustuspelaaminen oli lähinnä sunnuntailiiga-tasoa. Neljä vuotta sitten MM-kultaa juhlineen puolustajan heikot otteet pani merkille myös Joachim Löw, joka ei valinnut Mustafia edes alustavaan kisaryhmäänsä.
7. Jermain Defoe, Bournemouth
Bournemouthia jo vuosituhannen alussa edustanut Jermain Defoe, 35, saapui Dean Courtille kovin odotuksin, sillä umpisurkean Sunderlandin paidassa oli edelliskautena syntynyt komeat 15 maalia. Kokeneesta kärjestä tuli samalla Kirsikoiden selkeästi parhaiten palkattu pelaaja 70 000 punnan viikkoansiollaan. Kovalle palkalle Defoe ei tarjoillut katetta juuri nimeksikään, sillä maaliverkko heilui vain neljästi. Terävästi viimeistelevä veteraanihyökkääjä ei istunut missään vaiheessa eteläenglantilaisten lyhytsyöttöpeliin, vaan seilaili lähinnä pelin ulkopuolella ja putosi odotetusti penkille.
6. Joe Hart, West Ham
Nyt se voidaan sanoa ääneen: Joe Hart ei ole enää huippumaalivahti, ei edes kovin hyvä torjuja. West Ham tarjosi Pep Guardiolan suunnitelmista pudonneelle City-ikonille sauman, jota 31-vuotias Hart ei onnistunut käyttämään. Englantilaisen puolustukseksi on toki sanottava, ettei Hammersin puolustuspelaaminen ollut alkusyksystä edes välttävällä tasolla. Epävarmasti esiintynyt Hart torjui lopulta 19 ottelussa, jossa hänet ohitettiin 39 kertaa, eli yli kaksi kertaa ottelua kohden. Heikko kausi tiesi samalla sitä, että Kolmen leijonan pitkäaikainen ykköstorjuja jäi kisajoukkueen ulkopuolelle. Itälontoolaiset tuskin käyttävät torjujan lainasopimuksesta löytyvää 10 miljoonan punnan osto-optiota, joten Hart saa jälleen etsiä uutta seuraa.
5. Alexis Sanchez, Arsenal/Manchester United
Tykkimiesten supertähti lähti kauteen kysymysmerkkien saattelemana, kun sopimusta oli jäljellä yksi vuosi ja miestä vietiin siirtohuhuissa useampaankin suurseuraan. Alexis Sanchez pettyi, kun Arsenal ei myynyt häntä elokuussa Man Cityyn ja hyökkääjä oli varjo edelliskaudella 24 maalia pyssyttäneestä talismaanista. 29-vuotias chileläinen sai siirtonsa tammikuussa, kun ManU teki hänestä sarjan parhaiten palkatun pelaajan. Meno ei kuitenkaan olennaisesti muuttunut ja etenkin Sanchezin ensimmäiset kuukaudet Unelmien teatterissa menivät lähinnä pelivälinettä hukatessa. Tehot 9+6 olisivat monelle hyvät, mutta Sanchezin kaltaiselle huippupelaajalle aivan liian vähäiset, eikä hänen pelillinen kontribuutionsa ollut juuri vaisuja tehoja kummoisempi.
4. Christian Benteke, Crystal Palace
Crystal Palacen toissakesäinen ennätyshankinta oli viime kaudella hyvä, tällä kaudella surkea. Christian Benteke maalasi vain kolmesti, vaikka vastuuta tuli 31 ottelussa. Maalin tekemiseen belgialainen tarvitsi 745 minuuttia. 27-vuotiaan hyökkääjän osumatarkkuus oli niin ikään katastrofaalisissa lukemissa, sillä hän ampui kauden aikana 60 kertaa, eli pallo upposi verkon perukoille kerran 20:stä yrityksestä. Esimerkiksi Sergio Agüero maalasi joka viidennellä laukauksellaan. Lukemat ovat surkeita aiemmin reippaasti yli 10 maalin kausia paukutelleelle järkäleelle. Pääpalloja Benteke vei tuttuun tyyliin, mutta juuri muuta lisäarvoa kolossi ei Kotkille tarjonnut ja häntä ollaan todennäköisesti kauppaamassa pois Etelä-Lontoosta.
3. Alvaro Morata, Chelsea
Chelsean ennätyshankinta Alvaro Morata, 25, tuli ryminällä sisään Valioliigaan, kun elo-syyskuussa verkkoi heilui komeasti kuusi kertaa. Syyskaudella 60 miljoonaa puntaa maksanut espanjalainen oli vielä kelpo vireessä, mutta vuoden vaihteen jälkeen kentillä nähtiin täysin eri pelaaja. Tämän vuoden ensimmäisessä pelissä Morata tuhri kolme läpiajoa Arsenalia vastaan, jonka jälkeen itseluottamus oli mennyttä. Alkukauden kymmentä täysosumaa seurasi vain yksi maali ja esimerkiksi Mestarien liigan tärkeä neljännesvälierät Morata avasi penkiltä. Chelsealla riittääkin pähkäiltävää espanjalaishyökkääjän kanssa. Real Madridin kasvatin hankkiminen tiedettiin riskiksi, sillä hän ei ollut ennen tätä kautta ollut ison seuran selkeä ykköskärki. Toisaalta Chelsea alisuoritti etenkin keväällä, eikä Antonio Conten kiukuttelu helpottanut tilannetta. Siitä huolimatta spanskin avauskausi Stamford Bridgellä oli pettymys ja saattaa vesittää hänen kisalippunsa Venäjälle.
2. Renato Sanches, Swansea
Ylisanat olivat vajaat pari vuotta sitten kortilla, kun Renato Sanches dominoi EM-kultaa vieneen Portugalin keskikentällä. Niistä ajoista 21-vuotias keskikenttäpelaaja on tullut dramaattisesti alaspäin. Päättynyt lainakausi Swanseassa oli lusitaanille täydellinen pannukakku, sillä hänellä oli vaikeuksia mahtua sarjasta pudonneen joukkueen avaukseen. Sanches pelasi vain 700 minuuttia, eikä maalannut tai alustanut yhtäkään osumaa. Entinen superlupaus näytti lähinnä laumasta eksyneeltä lampaalta, joka pyöri siellä täällä, ilman sen suurempaa ymmärrystä, mitä hänen pitäisi tehdä. Palaute täydellisestä floppaamisesta tuli jo siinä, ettei portugalilainen mahtunut maansa 35 pelaajaa kattaneeseen alustavaan MM-kisaryhmään.
1. Tiemoue Bakayoko, Chelsea
Chelsea on tavannut tehdä hyviä kauppoja, mutta Nemanja Maticin päästäminen Man Unitediin ja hänen korvaaminen Tiemoue Bakayokolla ei ollut yksi niistä. Fyysisellä pohjapelaajalla oli allaan fantastinen kausi koko Euroopan hurmanneessa Monacossa, mutta Chelseassa hänestä ei saatu mitään irti. Liki 40 miljoonaa puntaa maksanut ranskalainen ei päässyt missään vaiheessa sisään Conten vaativaan pelitapaan ja etenkin hänen päätöksentekonsa oli läpi kauden surkeaa tasoa. 23-vuotias keskikenttäpelaaja syötti alle 40 kertaa pelissä ja katkoi 37 kertaa, kun vierellä N’Golo Kante kirjautti reippaasti yli kolminkertaisen määrän katkoja. Täysin toivoton tapaus pahasti flopannut pohjapelaaja ei kuitenkaan ole, mutta hänen raakaa potentiaalia ei osattu valjastaa kovatempoisessa Valioliigassa, jossa tilanteet tulivat liian nopeasti.
Kansikuva: Clive Rose/Getty Images