Kommentti: Valioliigan päätös siirtää siirtojen takarajaa on hyvä, mutta ei toimi jos muu Eurooppa ei seuraa perässä

Muista myös Betsafen Fantasiavalioliigan yhteydessä järjestettävä kerroinkisa, jossa joka viikon paras osuma voittaa sata euroa pelirahaa!

Valioliiga teki torstaina merkittävän päätöksen siirtää pelaajakauppojen takarajaa, niin että ikkuna sulkeutuu kauden aloittavaa viikonloppua edeltävänä torstaina. Uusi takaraja tulee voimaan jo ensi kesänä. Vaikka päätös tuli yllätyksenä, on siitä keskusteltu jo pidemmän aikaa, eikä seurojen äänestämä muutos ole missään nimessä huono uudistus. Siitä kuitenkin uhkaa tulla sellainen jos muu Eurooppa ei seuraa perässä.

Siirtoikkunan päätöspäivästä on rakennettu Englannissa todellinen spektaakkeli. Sky Sportsin koko päivän herkuttelevan studion ohella myös itse kaupan teko alkoi saada absurdeja mittasuhteita, kun esimerkiksi Thomas Lemarista oltiin maksamassa 92 miljoonaa puntaa. Manchester Unitedia manageroiva Jose Mourinho sanoi ManU:n säästäneen 60 miljoonaa, kun he hankkivat Romelu Lukakun jo heinäkuun alussa. Lusitaaniluotsi pohjasi väitteensä siihen, että hinnat tuppaavat nousemaan ikkunan loppua kohden.

Syy miksi Valioliigaseurat haluavat sulkea ikkunan löytyy luonnollisesti häriötekijöiden poistamisesta. On ihan perusteellista pohtia, mitä järkeä on pitää ikkunaa auki vielä kolme viikkoa kauden aloituksen jälkeen. Sulkeutumisajankohta on typerä myös ylikansallisten sarjojen näkökulmasta, sillä jos pelaaja edustaa seuraa Mestarien liigan karsinnoissa ja siirtyy sen jälkeen muualle, ei hän saa pelata europelejä uuden seuransa paidassa.

Kasassa olevat kokoonpanot ennen kauden alkua tuovat mielenrauhaa niin faneille, kuin seurapomoille, kun lähtijöiden eikä tulijoiden tilannetta tarvitse enää jännittää.

Jos muu Eurooppa ei kuitenkaan seuraa perässä, ampuu Valioliiga itseään jalkaan. Jos ikkuna on muualla auki koko elokuun, voivat ei-englantilaiset seurat rekisteröidä Valioliiga-pelaajia vielä elokuun ajan. Näin ollen esimerkiksi Philippe Coutinhon siirtosaaga ei olisi kaikonnut mihinkään.

Valioliigaseurat jäävät markkinoilla myös alakynteen, sillä heidän ikkunansa on muita lyhyempi. Käytännössä tämä voi tarkoittaa hintojen entistä kovempaa nousua. Upporikkaat englantilaisseurat saavat jo nykyisellään maksaa muita kovempia summia, joten kaiken järjen mukaan Valioliigajoukkueita tullaan lypsämään entistä hanakammin kun aikaa on vähemmän ja diilit on saatava nopeammin maaliin.

Ikkunan aukiolon lyhentyminen juuri ensi kesänä on haasteellista myös siitä syystä, että Venäjällä pelataan MM-kisoja. Voi toki olla, että kaupat halutaan solmia jo ennen kisoja, aivan kuten Arsenal teki Granit Xhakan kanssa viime kesänä. Jos kuitenkin puhutaan pelaajasta, joka menee kisoissa pitkälle, ei aikaa kaupan tekemiselle jää kuin muutama viikko, olettaen että kisoihin keskittyvä pelaaja ei halua uhrata ajatuksiaan seurakuvioille.

Valioliigan päätös aikaistaa ikkunaa vanhan mantereen selvästi kovimpana kuluttajana oli kuitenkin askel oikeaan suuntaan. Ikkunan on sulkeutuminen ennen kauden alkua tuo selkeyttä ja järkeä monessakin suhteessa. Nyt täytyy vain toivoa, että muu Eurooppa seuraa Englannin perässä. Muuten uudistus jää suutariksi.

Juhlitaanko mestaruutta Manchesterissa, Lontoossa vai Liverpoolissa? Seuraa Valioliigan huippujännittäviä vaiheita Viaplay-palvelusta, koko kauden ajan.

Kansikuva: Dan Istitene/Getty Images