Vääjäämätön tapahtui. Jose Mourinho sai kenkää Manchester Unitedista. Pahasti huippufutiksen taktisen evoluution kyydistä pudonneesta entisestä suurvalmentajasta on kirjoitettu niin paljon, että häntä on tässä vaiheessa turha enää pyöritellä. Liverpool-fanien ”Don’t sack Mourinho” -chantit lusitaanin viimeiseksi jääneessä ottelussa kertovat kaiken olennaisen.
Sir Alex Fergusonin jälkeen turbulentteja vuosia elänyt Man United ei lähtenyt hakemaan pikavoittoja uuden managerin suhteen, vaan palkkasi Ole Gunnar Solskjaerin loppukaudeksi. Norjalaisen seuralegendan pestaaminen antaa seuralle mukavasti aikaa kartoittaa tulevaa manageria – ja kauan kaivattua urheilutoimenjohtajaa.
Supervaihtomiehenä pelaajaurallaan tunnetun Solskjaerin palkkaamista ei kuitenkaan voi tulkita muuta kuin valkoisena lippuna. Sarjassa kuudentena olevalla ManU:lla on toki saumat neljän joukkoon, mutta Solskjaerin nimitys tarkoittaa eittämättä sitä, että seurajohto luovutti tämän kauden osalta.
Eeppisen vuoden 1999 Mestarien liigan finaalin Punaisille paholaisille ratkaissut norjalainen on toki arvostettu hahmo Old Traffordilla, mutta hänen valmennusnäyttönsä ovat ohuet. Solskjaer on voittanut kaksi Norjan mestaruutta Moldessa ja käynyt yhden heikosti sujuneen tynkäpestin Cardiffissa kaudella 2013-14.
Onko Solskjaer hyvä nimitys vai ei, on toisarvoista. Tärkeämpää on se, että joukkuetta luotsaa joku muu kuin Mourinho.
Entinen hyökkääjä pelasi seuran riveissä yli 350 ottelua ja iski yli 100 maalia. Solskjaerin palkkausta on puolustettu sillä, että hän tuntee seuran.
Logo ja kotikenttä ovat tuttuja, mutta mitä maailman suurimpiin kuuluvasta seurasta on enää jäljellä vuonna 2007 pelaajauransa lopettaneen hyökkääjän huippuvuosista. Taloudelliset voitot tulevat ennen urheilullista menestystä. Myös sekasortoinen pelaajapolitiikka on muuttunut merkittävästi. United ei ole viime vuosina juurikaan nostanut omia kasvatteja edustukseen, vaan juossut isojen nimien perässä siirtomarkkinoilla.
Solskjaerille pesti on brittitermein free hit. Parasta, mitä hän voi Unitedille tehdä, on palauttaa ilo takaisin Unelmien teatteriin.
Tim Sherwood kommentoi Sky Sportsille Solskjaerin olevan maailman helpoimmassa työpaikassa. Entinen keskikenttäpelaaja vertasi uuden ManU-luotsin tilannetta omaan vastaavanlaiseen tynkäpestiin Tottenhamissa vuonna 2014, jossa hänen mukaan riitti, kun valoi uskoa pelaajiin ja nosti heidän itseluottamustaan.
Spurs saa olla edelleen kiitollinen Sherwoodille, joka esti vielä tuolloin suurelle yleisölle tuntemattoman Harry Kanen myynnin Leedsiin.
Norjalaisen entinen joukkuekaveri, vuoden Mourinhon kanssa työskennellyt Wayne Rooney latoi kovaa tekstiä BT Sportin studiossa ManU:n suvereenin 5–1-vierasvoittoon Cardiffissa päättyneen ottelun jälkeen. Unitedin ex-kipparin mukaan Mourinhon pahin ongelma oli heikko kommunikaatio pelaajien kanssa. Rooney totesi portugalilaisen tuoneen synkkyyden seuraan, joka ulottui pukuhuoneen ohella aina huoltohenkilökuntaan asti.
Solskjaerin pesti on alkanut lupaavasti kahdella selvällä voitolla. Nämä tosin ovat tulleet sarjan suurimmiksi putoajasuosikeiksi ennakoituja Cardiffia ja Huddersfieldiä vastaan. Ohjelma jatkuu suosiollisena, kun ManU isännöi seuraavalla kierroksella pahasti taantunutta Bournemouthia ja matkustaa uuden vuoden toisena päivänä Newcastlen vieraaksi.
Solskjaerin ensimmäinen todellinen testi koittaa tammikuun 13. päivä Wembleyllä, kun ManU haastaa kovassa iskussa olevan Tottenhamin.
Heikosta alkukaudesta huolimatta ei sovi unohtaa, että ManU on edelleen laatujoukkue, joka on täynnä maailmanluokan pelaajia. David De Gea on ollut viime vuodet Valioliigan ylivoimaisesti paras torjuja. Paul Pogba oli kesän MM-kisojen parhaita pelaajia. Romelu Lukaku iski kahden edellisen Valioliigakauden aikana yli 40 maalia. Alexis Sanchez on yksi tämän vuosikymmenen parhaita hyökkäyspään pelaajia Valioliigassa.
ManU:n seuraidentiteettiin – ainakin siihen, jonka Solskjaer tuntee – kuuluu nuorten pelaajien kehittäminen, hyökkäävä jalkapallo ja voittaminen. Mourinho ei toteuttanut mitään näistä. Solskjaerille riittää, jos hän edes yrittää onnistua kahdessa ensin mainitussa.
Samalla norjalainen kuvastaa sitä, minkälaisen ohituskaistan kautta entiset huippupelaajat koviin manageripesteihin pääsevät.
Tulos on kuitenkin Solskjaerille toisarvoista. Häneltä ei odoteta neljän joukkoon pääsemistä. Solskjaerin tärkein tehtävä on tuoda ilo pukuhuoneeseen ja kannattajakuntaan. Siihen ei tarvita täsmällisiä etenemismalleja, vaan kahleiden poistaminen laadukkaan pelaajiston jaloista.
Isossa kuvassa on kuitenkin äärimmäisen surullista, että ManU:n kokoinen seura luovuttaa kauden jo ennen joulua ja saa kannattajat riemuitsemaan, kun joukkue edes yrittää hyökätä.
Kansikuva: Gareth Copley/Getty Images