Jos vielä pari viikkoa sitten uusien miesten ostelu oli Valioliigaseurojen osalta suhteellisen maltillista, ovat englantilaiset päässeet viime viikkoina vauhtiin. Todellisuudessa kulutus on suurimmaksi isojen seurojen aikaansaamaa ja keskikastijoukkueet ovat ainakin toistaiseksi olleet todella maltillisia.
Valioliigaseurojen yhteenlaskettu nettokulutus on tältä kesältä jo lähes 450 miljoonaa puntaa pakkasella. Jos laskuista otetaan pois tulopuoli, ovat Englannin pääsarjajoukkueet polttaneet uusiin miehiin jo lähes 850 miljoonaa puntaa. Tuosta summasta noin puolet on uponnut Chelsean, Manchester Cityn ja Man Unitedin hankintoihin. Yhteensä viime kauden kärkiseitsemikön kulutus on yli 600 miljoonan puntaa, vaikka Tottenham ei ole hankkinut vielä ainuttakaan pelaajaa.
Näin ollen Valioliigan kärkiseurat ovat vastanneet lähes 75 prosenttisesti uusien hankintojen siirtosummista.
Muutamina viime vuosina rahakas tv-sopimus on saanut pienemmät Valioliigaseurat liikkeelle ja uusia miehiä on hankittu pienemmistä eurooppalaisista sarjoista. Muutama kesä sitten etenkin Ranskan Ligue 1:sta oli kova imu Valioliigaan. Tänä kesänä näyttää siltä, että pienemmät seurat pyrkivät hakemaan ”varmempia osumia” siirtomarkkinoilla. Itälontoolainen West Ham on hyvä esimerkki.
Seurahistoriansa parhaan Valioliiga-sijoituksen kaudella 2015-16 napannut Hammers lähti viime kauteen kovin odotuksin. Lontoon Olympiastadionille muuttanut seura toivotti tervetulleeksi peräti kymmenen uutta pelaajaa, joihin paloi yhteensä yli 40 miljoonaa puntaa. Havård Nordtveit, Sofiane Feghouli, Jonathan Calleri ja kumppanit olivat kaikki enemmän tai vähemmän ”arpoja”. Oikeastaan ainoa tasonsa Valioliigassa osoittanut pelaaja oli Andre Ayew, joka kuitenkin loukkaantui heti debyytissään.
Loppuen lopuksi yksikään uusista tulijoista ei vahvistanut joukkuetta mainittavasti ja joukkueen syyskausi oli täydellistä tervanjuontia. Loppua kohti Hammers paransi, mutta kausi oli kaiken kaikkiaan iso pettymys.
Tänä kesänä Itä-Lontooseen on hankittu neljä uutta pelaajaa: Javier Hernandez, Joe Hart, Pablo Zabaleta sekä Marko Arnautovic.
Nelikon nuorin, 28-vuotias Arnautovic oli 19 miljoonan punnan hintalapullaan porukan kallein. Itävaltalainen on kuitenkin näyttänyt kyntensä monen vuoden ajan Stokessa, jossa laituri on ollut toisinaan jopa häikäisevän hyvä.
Hart taas on Englannin maajoukkueen monivuotinen ykkösmaalivahti, joka joutui heikon jalalla pelaamisen johdosta Pep Guardiolan koirankoppiin Man Cityssä. West Hamin tasoiseen joukkueeseen 30-vuotias torjuja on kuitenkin mainio kiinnitys.
Leverkusenista tullut Hernandez tai tuttavallisemmin Chicharito, 29, teki ManU:ssa pelatessaan 37 osumaa 103 Valioliigaotteluun. Saksassa verkko heilui vielä tiheämmin, kun 54 otteluun syntyi 28 osumaa. 16 miljoonaa maksanut meksikaani on näin ollen kova vahvistus ykköspyssyä etsiskelleeseen seuraan ja floppaamisvaarakin on huomattavasti pienempi kuin viime kesänä hankitulla Simone Zazalla.
West Hamin kesän ensimmäinen hankinta, Cityssä lähes seuraikonin asemaan kohonnut Zabaleta ei ole enää huippuvuosiensa tasolla, mutta kokenut argentiinalainen pystyy oikein roolitettuna helpottamaan viime kauden isoimmaksi murheenkryyniksi muodostunutta puolustuksen oikeaa kaistaa.
Hammersin voikin väittää muuttaneen strategiaa siirtomarkkinoilla. Seuran hankinnat ovat kokeneita pelimiehiä, joista jokainen oli kaikin puolin perusteltu hankinta.
Seurat kärjen takana ja keskikastissa ovat muutenkin tehneet enemmän täsmähakuja, kuin toiveikkaita kiinnityksiä. Esimerkiksi Bournemouth hankki Asmir Begovicin, Nathan Aken sekä Jermain Defoen, jotka ovat kaikki rutinoituneita Valioliigapelaajia.
Jopa muukalaislegioonana tunnetuksi tullut Watford näyttää muuttaneen linjaansa. Herhiläiset ovat ostaneet Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueista tutut Nathaniel Chalobahin ja Will Hughesin. Viime vuosilta tutut tusinapelaajat ympäri Eurooppaa ovat ainakin toistaiseksi jääneet hankkimatta.
Ikkunan sulkeutumiseen on aikaa kuitenkin vielä yli kuukausi ja vahvistuksia kaivataan vielä moneen joukkueeseen. Esimerkiksi Stoke ja Southampton ovat hakeneet lähinnä halpoja tai ilmaisia rotaatiomiehiä.
Toistaiseksi lähes kaikkien seurojen hankinnat ovat olleet selkeästi maltillisempia ja yltiöoptimistiset haut ovat jääneet ainakin toistaiseksi tekemättä. Voi tosin olla, että kauden lähestyessä paniikkinappula alkaa löytyä. Ainakin elokuun viimeisten päivien aikana nähdään taatusti hätäisiä kiinnityksiä, kuten Tottenhamin maksamat 30 miljoonaa puntaa Moussa Sissokosta.
Lähde: Transfermarkt
Kansikuva: Pier Marco Tacca/Getty Images