Top 10: Valioliiga-kauden pahimmat alisuorittajat

Valioliiga-kausi on vierähtänyt kevätkierroksen puolelle. Osa pelaajista ja joukkueista ovat olleet tasollaan, jopa yli sen, mutta toisilla taas ei ota onnistuakseen. Faneille.com listasi kauden toistaiseksi pahimmat alisuorittajat.

10. Fraser Forster, Southampton

Yli kaksimetrinen Fraser Forster palasi viime kauden puolenvälin jälkeen pitkältä sairaslomalta takaisin tolppien väliin ja oli heti ensimmäisestä ottelusta lähtien fantastinen. Kuuteen ensimmäiseen matsiin englantilaista ei kyetty yllättämään kertaakaan ja myös sen jälkeen loppukauden otteet olivat mainioita. Osa spekuloi tulisiko Forsterin jopa pelata Joe Hartin edellä kesän EM-kisoissa. Täksi kaudeksi taso on syystä tai toisesta hyytynyt ja sitä gamesavereita napsivaa viimeistä lukkoa ei olla nähty. Viime kaudella Forsterille tehtiin 0,94 maalia ottelua kohden, tämän kauden lukema on 1,24. Vain 31 kertaa torjunut Saints-maalivahti on päästänyt 26 laukausta, joka ei ole häävi tilasto sekään.

9. Anthony Martial, Manchester United

Manchester United sai osakseen kummaksuntaa hankittuaan 19-vuotiaan Anthony Martialin loppukesästä 2015. Ostohinta (n. £50M) oli melkoinen, huomioiden ranskalaisnuorukaisen oltua vielä suht tuntematon nimi suurelle yleisölle. Kauan ei ehtinyt kulua, kun Martial hiljensi ilkkujat otteillaan ja kauden päätteeksi hän oli ManU:n paras maalintekijä. Meneillään oleva kausi on ollut Ranskan EM-joukkueeseen nousseelle laiturille äärimmäisen haastava. Siviilielämän puolella on ollut haasteita ja otteet kentällä ovat olleet vaisuja. Martialin käyrä osoittaa tällä hetkellä ylöspäin ja aivan tuoreimmat otteet ovatkin jo olleet niitä, jotka viime kaudella tulivat tutuiksi. Tällä menolla ranskalaisen nimen voi pyyhkiä pian pois tältä listalta.

8. Adrian, West Ham

West Ham oli viime kaudella mainiossa vireessä, eikä vähiten erinomaisesti torjuneen espanjalaismaalivahti Adrianin ansiosta. Meneillään olevaan kauteen lähdettiin odotetusti saman luottomiehen voimin, mutta taso olikin kesän aikana mystisesti romahtanut. Slaven Bilic antoi Adrianille aikaa 11 ensimmäistä liigapeliä, mutta sen jälkeen vastuuseen siirrettiin kakkosvahti Darren Randolph. Osat vaihtuivat välittömästi, sillä Randolph esitti hyviä otteita, eikä Adrianilta nähtyjä haparointeja juurikaan esiintynyt. Espanjalainen on istunut tuosta lähtien kaikki liigapelit penkillä.

Adrian on joutunut seuraamaan pelejä vaihtopenkin puolelta. Kuva: Getty

7. Nolito, Manchester City

Nolito nousi viime kauden ja kesän EM-kisojen otteillaan kuumaksi pelaajaksi. Celta Vigossa espanjalainen teki 12 maalia ja antoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä. Hyvät otteet eivät jääneet Manchester Cityyn penkin taakse siiryneen Pep Guardiolan tutkan ulkopuolelle ja hän hankkikin maamiehensä Etihadille. Kausi alkoi hyvin, City voitti otteluita toinen toisensa perään ja uusi espanjalaishankinta pelasi avauksessa ja aina hyvin. Kauden kuudennessa ottelussa Nolito hölmöili itselleen punaisen kortin ja joutui huilaamaan kaksi peliä. Tuon jälkeen taso on ollut heittelevää, eikä alkukauden lennosta ole enää ollut tietoa. Viime aikoina ottelut on katsottu penkiltä tai välillä jopa katsomosta käsin.

6. Yohan Cabaye, Crystal Palace

PSG:n kautta Crystal Palaceen tullut Yohan Cabaye on paperilla todellinen luksuspelaaja liigan häntäpään joukkueelle. Kentän puolella ranskalainen onkin sitten ollut kaikkea muuta, eikä hän ole missään nimessä kyennyt ottamaan vaikeuksissa ollutta joukkuettaan reppuselkäänsä. Cabaye sai luottoa kesän EM-kotikisoissa, jonka perusteella voisi olettaa miehen olevan Kotkien tasoiselle joukkueelle paljon nykyistä parempi palanen. Maaleja on syntynyt kauden aikana kaksi, mutta ensimmäinen maalisyöttö odottaa vielä tulemistaan.

5. Dusan Tadic, Southampton

Serbialainen Dusan Tadic on pitkään ollut Southamptonin pelin tärkeimpiä palasia. Miehet ympärillä ovat lähteneet muihin maisemiin, mutta yksi on pysynyt ja tehnyt komeaa jälkeä. Viime kaudella maaliverkko löytyi kahdeksan kertaa, joka on 13 maalisyötön kyljessä erinomainen lukema. Tällä kaudella Tadic on hämmästyttävästi kadonnut kuvasta ja joutunut ajoittain kuluttamaan jopa vaihtopenkkiä. Yksi tehty maali ja kaksi maalisyöttöä kertovat serbialaisen nykyvireestä karua kieltä.

4. Daniel Sturridge, Liverpool

Pari kautta sitten Luis Suarezin vanavedessä peräti 22 Valioliiga-maalia tykittänyt Daniel Sturridge on kärsinyt paljon loukkaantumisista ja niiden takia joutunut pitkään hakemaan itseään. Maalivire ei ole löytynyt ja vaihtopenkki on tullut turhankin tutuksi Englannin maajoukkuemiehelle. Parhaimmillaan Sturridge on fantastinen maalinsylkijä, mutta sitä puolta hänestä ei olla nähty aikoihin, eivätkä merkit varsinaisesti viittaa parempaan huomiseen. Jürgen Kloppin juoksuvoimaa ja prässäämistä vaativa pelityyli ei tee kunniaa englantilaiselle ja uusi hyökkääjä saattaa olla tulevaisuudessa Liverpoolin ostolistalla.

Daniel Sturridge pääsee tuulettamaan nykyisin valitettavan harvoin. Kuva: Getty

3. Chris Smalling, Manchester United

Manchester Unitedin kapteenistoon kuuluva Chris Smalling oli viime kaudella erinomainen ja vaikka joukkueen peli välillä sakkasikin, pystyi englantilaiselle antamaan puhtaat paperit. Tällä kaudella Smalling on ollut hakoteillä, osin loukkaantumisten, mutta osin myös heikkojen esitystensä vuoksi. Marcos RojoPhil Jones ja Eric Bailly pelaavat kukin hyvää kautta, joten avauskokoonpanoon mahtuminen ei ole helppoa. Viime kauden esityksillä Smalling kuuluisi varmasti kuuluisi Jose Mourinhon avaukseen, mutta tämä kauden osalta parannettavaa riittää.

2. Claudio Bravo, Manchester City

Tarunhohtoisena pidetty Pep Guardiola teki kesällä ison peliliikkeen luopumalla fanien rakastamasta ykkösmaalivahdista Joe Hartista. Seuralegendan tilalle tuli Barcelonassa ja Chilen maajoukkueessa vakuuttanut Claudio Bravo. Alun haparoinnit kuitattiin totuttelulla uuteen sarjaan ja joukkueeseen, mutta otteet eivät ole missään vaiheessa parantuneet. Bravo on torjunut otteluissa keskimäärin 1,37 laukausta, sisään on mennyt 1,32 vetoa, joten lähes joka toinen maalia kohti suuntautunut veto on uponnut verkon perukoille. Osa maaleista menee tietysti myös puolustuksen piikkiin, mutta valitettavan usein on sormi on osoittanut juuri chileläistorjujaa. Bravon ongelmat lienevät tällä hetkellä pään sisällä ja paineet kasvavat entisestään jatkuvien haparointien seurauksena.

1. Ross Barkley, Everton

Vielä tovi sitten Evertonilla oli käsissään todellinen kultakimpale. Seuran oma kasvatti Ross Barkley oli kentällä erittäin arvokas osa Toffeiden palapeliä, tai vaihtoehtoisesti arvokas pelimerkki siirtomarkkinoilla. Tällä kaudella 23-vuotias englantilainen ei ole ollut kumpaakaan niistä. Evertonin nykyinen päävalmentaja Ronald Koeman on jättänyt Barkleyn välillä vaihtopenkille, joka kertoo karua kieltä seuran kultapojan nykyotteista. Samalla mahdollisesta myyntihinnasta on lohkaistu iso palanen pois.

Seuraa nostavatko alisuorittajat tasoaan ViaPlay-palvelusta ja turvaa Valioliiga-vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin

Kansikuva: Getty