Ottelun alussa arvotaan hyökkäys- ja puolustusvuorot sekä kenttäpuoliskot kahdella kolikonheitolla. Telkkauksen voittanut joukkue tekee valinnan.
Otteluiden peliaika on 4 x 15 minuuttia ja kahden neljänneksen jälkeen pidetään puoliaikatauko.
Kummallakin joukkueella saa olla maksimissaan 46 pelaajaa kokoonpanossa ja heistä 11 saa olla kentällä. Pelaajamäärä on suuri, sillä joukkueella on erikseen hyökkäysvuoron pelaajat, puolustusvuoron pelaajat, ns. potkaisijaryhmä ja mahdollisesti erikoiskentällisiä sekä vaihtopelaajia esimerkiksi loukkaantumisten varalta.
Ottelun aloituspotkun suorittaa puolustusvuoron joukkue, joka yrittää potkaista pallon lähelle vastustajan maaliviivaa. Hyökkäävä joukkue yrittää kuljettaa pallon mahdollisimman pitkälle. Palloa palauttava pelaaja voi myös halutessaan laskea polven maahan, jolloin 1. hyökkäysvuoro alkaa 20 jaardin viivalta.
Yrityksiä hyökkäävällä joukkueella on neljä ja niiden aikana joukkueen pitää edetä vähintään kymmenen jaardia saadakseen uudet neljä yritystä.
Mikäli joukkue ei etene kolmella yrityksellä kymmentä jaardia, tulee kentälle tavallisesti potkuryhmä, joka pelaa pallon mahdollisimman kauas omasta maalista. Vaihtoehtoisesti joukkue voi yrittää riskillä saada tarvittavat jaardit täyteen 4. yrityksellä tai yrittää kolmen pisteen potkumaalia jos vastustajan maali on tarpeeksi lähellä.
Pisteitä voi saada yhdestä suorituksesta yksi, kaksi, kolme tai kuusi kappaletta. Kuuden pisteen suoritus on pallon vieminen maalialueelle (= touchdown) joko heitto- tai juoksupelillä. Kolme pistettä annetaan pallon potkaisemisesta maalialueen keskellä olevaan haarukkaan. Kaksi pistettä annetaan pallon toimittamisesta maalialueelle touchdownin jälkeen tai ns. omasta maalista, jos hyökkäävä pallollinen pelaaja menee omalle maalialueelle tai jos hänet taklataan sinne. Yksi piste annetaan touchdownin jälkeisestä potkusta maalihaarukkaan.
Peliaika kuluu koko ajan, mutta muutamat poikkeukset voivat pysäyttää kellon: Pallo ajautuu sivurajasta yli, heittopeli epäonnistuu (pallo putoaa maahan), aikalisän, pistesuorituksen ja ns. kahden minuutin varoituksen kohdalla, kun pelikellossa on kaksi minuuttia jäljellä.
Kummallakin joukkueella on käytössään kolme aikalisää puoliaikaa kohden. Lisäksi tuomari voi määrätä harkinnanvaraisia aikalisiä esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi.
Pelikellon kuluttaminen on yksi tärkeä osa taktista peliä esimerkiksi johtoasemassa. Kun pelikello menee nollaan, pelataan mahdollisesti kesken oleva pelitilanne loppuun.
Hyökkäävällä joukkueella on rajoitettu aika aloittaa pelivuoro pelikatkon jälkeen. Hyökkäysvuoro vaihtuu heti, jos puolustava joukkue saa pallon haltuun esimerkiksi kesken heittopelin.
Säkityksellä tarkoitetaan hyökkäävän joukkueen pelinrakentajan taklaamista, kun pelinrakentajalla on pallo.
Puolustavan tai hyökkäävän joukkueen rikkoessa voidaan tuomita viiden, kymmenen tai 15 jaardin rangaistus ja rikkeen merkkinä tuomari tai tuomarit heittävät keltaisia liinoja pelikentälle. Palloa siirretään rikkoneen joukkueen maalia kohti rikkeen jaardimäärän verran.
Puolustava joukkue ei saa ylittää linjaa, jossa pallo on, ennen kuin hyökkäävä joukkue syöttää pallon peliin tai kyseessä on paitsio.
Jos puolustava joukkue syyllistyy paitsioon, pelataan hyökkäysvuoro loppuun. Hyökkäävä joukkue voi valita, eteneekö se rangaistuksen suoman jaardimäärän verran vai hyökkäyksessä saavutetun jaardimäärän verran.
Vain yksi pelaaja saa liikkua puolustus- ja hyökkäyslinjojen takana ennen kuin peli jatkuu.
Pelikentän pituus on 100 jaardia (90 metriä).
Kansikuva: Jamie Squire/Getty