Läpi historiansa CHL on ollut ruotsalaisten suurseurojen riemujuhlaa. Lauri Marjamäen Kärpät kävi lähellä länsinaapurien haastamista, mutta marssijärjestys on pysynyt jo vuosia samana. Ruotsalaiset hallitsevat eurooppalaista seurajääkiekkoilua ja muut yrittävät pistää kapuloita rattaisiin.
Tuttu kaiku askelten
Kausi 2017-18 ei tule tarjoamaan yllätyksiä. Ruotsalaisilla on erittäin vahva edustus kansainvälisillä kentillä. Käytännössä jokainen sarjaan osallistuva ruotsalaisjoukkue omaa kyvyt voittaa koko kilpailun. Perinteiset mahtiseurat Frölunda ja HV71 ovat jälleen kerran saaneet jalkeille erinomaiset joukkueet. SHL:n mestarikandidaatit ovat siis heittämällä mestarikandidaatteja myös Euroopassa. Frölundan tutut johtohahmot Joel Lundqvist ja Simon Hjalmarsson saavat tulitukea Ryan Laschilta. Göteborgilaisten mielenkiintoisin nimi on siniviivalla häärivä Rasmus Dahlin, 17, joka saatetaan varata ensi kesän NHL-draftissa koko tilaisuuden ensimmäisenä. Ruotsin yksi viime vuosien suurimmista lahjakkuuksista on kaikkien medioiden huulilla länsinaapurissa. Jönköpingiläinen HV-71 omaa erinomaisen ja kokeen ryhmän, jonka suomalaisille tunnetuimmat nimet ovat ehdottomasti Topi Jaakola ja Max Wärn. Päävalmentaja Johan Lindbomille on rakennettu tasainen ja vahva ryhmä, joka kykenee haastamaan myös Frölundan kauden edetessä.
Siinä missä suomalaisilla on käytännössä vain kaksi menestysodotuksilla CHL-kauteen lähtevää joukkuetta, on ruotsalaisilla lyödä pöytään viisi. Skånen ylpeys Malmö Redhawks on tekemässä vahvaa paluuta ruotsalaisen kiekkoilun huipulle. Vuosikaudet omistajansa miljoonia tuhlannut seura on löytänyt oman tiensä ja se alkaa tuoda tulosta. Nimimiesten sijaan on alettu rakentaa tasaisempaa ja yhtenäisempää joukkuetta. Toki päävalmentaja Peter Andersson saa merkata kokoonpanoonsa sellaisia pelaajia kuten Tuukka Mäntylä tai Niclas Hardt, mutta joukkue rakentuu vahvan ja tasaisen pelaajamassan varaan.
Smålandin maakunnan ylpeys Växjö on viime vuosina ihastuttanut Ruotsissa. Alle 70 000 ihmisen kaupunki keskellä järviä on kyennyt kasaamaan vuosi toisensa jälkeen erittäin vakuuttavan joukkueen. Etelä-Ruotsi on nostanut tasoaan laajemminkin jääkiekon suhteen ja Växjö on ollut ruotsalaiset keskisuurten kaupunkien etujoukossa. Joukkueen maalia vartioi Viktor Fasth ja suomalaisille tutut Janne Pesonen sekä Tuomas Kiiskinen vastaavat tulivoimasta hyökkäyspäässä. Yhdessä Brynäsin kanssa Växjötä pidetään vahvana haastajana Frölundalle ja HV71:lle myös SHL:n puolella.
Harvat haastajat
Ruotsalaisilla on laittaa viisi kovaa pöytään, kun puhutaan mestarisuosikeista CHL:ssä. Muu Eurooppa kykenee vastaamaan suurin piirtein samalla määrällä. Sveitsin suurseurat Bern ja Zürich ovat totutun kovia. Molemmat ovat Euroopan mittapuulla suurseuroja ja valmiita haastamaan ruotsalaiset. Berniä johtava Kari Jalonen pyrkii kaikin keinoin kaventamaan sitä taktista ja laadullista eroa, minkä ruotsalaiset saavat omassa sarjassaan. Pelaajamateriaalit ovat varsin tasaisia, mutta Sveitsin pääsarja on tunnettu taktisesti heikkona, mutta pystysuuntaan viihdyttävänä liigana. Ruotsalainen kiekko on mennyt kohti Pohjois-Amerikkaa suurin harppauksin, mutta on kyennyt pitämään kiinni omasta laadukkaasta pelikontrollistaan. Tätä etua vastaan on erittäin vaikea sveitsiläisten haastaa tänäkin vuonna.
HIFK:n ja Brynäsin alkulohkokohtaaminen kertoo molempien joukkueiden syksystä paljon. Brynäsiin siirtynyt valmentajalegenda Roger Melin tarvitsee vahvan alun kyetäkseen haastamaan suuret kilpailijansa keväällä. Molemmilla joukkueilla on meneillään uuden valmennuksen tuoma kuherruskuukausi, mutta samalla pelitavan muutos. Yhdessä Tapparan kanssa HIFK kykenee parhaimmillaan haastamaan ruotsalaiset, mutta molempien prosessi uusine päävalmentajineen on iso kysymysmerkki kauden alussa. Erityisesti Helsingissä jokainen päivä on arvokas siirryttäessä Antti Törmäsestä Ari-Pekka Seliniin.
Seurakiekkoilun suurmaiden Sveitsin ja Suomen lisäksi myös Tshekeistä löytyy laadukkaita nippuja haastamaan ruotsalaisia. Erityisesti Mountfield ja Liberec omaavat erittäin laajan hyökkäyskaluston. Tshekeille on ominaista kokeneiden pelaajien paluu kotimaahan uran ehtoopuolella. Nämä kotiinpaluut nostavat Tshekkien tasoa. Nimet kuten Martin Erat (Kometa Brno), Petr Jelinek (Liberec) ja Petr Koukal (Hradec Kralove) ovat vieläkin johtavia pelaajia eurooppalaisessa jääkiekossa. Viidelle kovalle ruotsalaiselle löytyy siis haastajia, mutta jälleen kerran numerot puhuvat sinikeltaisten puolesta. Suomesta kaksi, Sveitsistä kaksi ja Tshekeistä kaksi kovaa haastajaa. Määrällisesti ruotsalaiset ja SHL on vieläkin edellä. Tasokkaita joukkueita löytyy yksinkertaisesti enemmän kuin muualla.
Kansikuva: AOP