Suomen tappio Ranskalle sai aikaan melkoisen huutomyrskyn. Sosiaalisessa mediassa lytättiin käytännössä jokainen pelaaja aina valmennusta myöten ja koko suomalaisen jääkiekkoilun julistettiin olevan kaikkien aikojen kriisissä. Onko tilanne oikeasti niin synkkä, mitä kommentit antavat ymmärtää?
Leijonien ei pitäisi tietenkään hävitä Ranskan tasoiselle joukkueelle MM-kisoissa. Varsinkin kun historian ensimmäinen tappio Ranskalle tuli todella heikon esityksen myötä, niin ei ollut yllätys, että tuulettimeen osui iso kasa sitä itseään.
Suomella on nyt kahden ottelun jälkeen kasassa kolme pistettä, millä irtoaa lohkon kuudes sija. Alkulohkossa pelataan tosin seitsemän ottelua, joten sarjataulukon tuijottaminen on tässä vaiheessa vielä turhaa. Pitkä otteluohjelma antaa yksittäiset tappiot anteeksi.
Niin on antanut aikaisempinakin vuosina. Suomi on hävinnyt 2010-luvulla alkulohkoissa muun muassa Latvialle ja Tanskalle. Vuoden 2014 kisoissa Leijonat hävisi kisojen avauskamppailun Latvialle ja eteni pudotuspeleihin vain rimaa hipoen. Suomella ei ollut jatkopaikka edes omissa käsissä päätöskierroksella, vaan Sveitsi auttoi Leijonat jatkoon kukistamalla Latvian. Nimettömällä joukkueella turnauksessa ollut Suomi lähti Valko-Venäjältä kotimatkalle lopulta hopeamitalit kaulassaan.
Kuluneet yhdeksän kuukautta eivät tosin ole omiaan nostamaan luottamusta Lauri Marjamäen joukkoja kohtaan. Turnaus on kuitenkin vasta alussa, joten aivan kaikki on vielä mahdollista. Se tosin vaatii valmennusjohdolta muutoksia.
Yksi askel parempaan nähtiin päätöserässä Ranskaa vastaan, kun viisi erää kahleissa ollut Jesse Puljujärvi päästettiin irti. Nuorukainen toikin välittömästi lisää virtaa Leijonien pelaamiseen.
Suomi lähti Ranskan kaatoon samoilla ketjuilla kuin Valko-Venäjää vastaan. Avausottelussa ykkösketju toimi mainiosti, kun taas muut vitjat hakivat vielä askelmerkkejä. Sunnuntaina edes ykkösnyrkki ei toiminut.
Leijonien onkin otettava turnaukseen uusi aloitus. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi isoja muutoksia ketjuihin.
Antti Pihlströmin paikka ei ole kakkosketjun sentterinä. Energisesti pelanneet Veli-Matti Savinainen ja Mikko Rantanen tarvitsevat paremmin peliä tekevän sentterin. Tällaisiakin Suomen kokoonpanosta löytyy, esimerkiksi kolmosketjussa pelannut Mika Pyörälä.
Juhamatti Aaltosen penkityksen myötä Kärppä-taustainen kolmosvitjakin pitäisi laittaa uusiksi. Esimerkiksi nelosketjussa pirteästi esiintynyttä Oskar Osalaa voisi kokeilla ylemmissä ketjuissa. Energinen Pihlström sopisi vastaavasti nelosketjuun kuin patonki ranskalaiseen lounaspöytään.
Myös ylivoimiin pitäisi tehdä muutoksia. Suomi on saanut ylivoimalla hyvin paineen vastustajan päätyyn, mutta laukaukset ovat loistaneet poissaolollaan. Puljujärvi on varmasti katsomisen arvoinen kortti tämän suhteen.
Puolustajienkaan turnaus ei ole mennyt täysin nappiin. Varsinkin Topi Jaakolan ja Ville Lajusen muodostama kaksikko oli ajoittain täysin hukassa Ranskaa vastaan.
Turnaus on kaikkea muuta kuin ohitse ja kivitystä on turha jatkaa. Kuten sanottua, yksi tappio alkulohkossa ei tarkoita vielä mitään. Nyt Lauri Marjamäki valmennusryhmineen on vain todella suuren testin edessä. 39-vuotiaan päävalmentajan ura on ollut melkoista nousukiitoa eikä pahoja takaiskuja ole ollut.
Ranska-tappion myötä syvemmälle suohon ei juuri enää voi vajota, mutta pohjalta voi ponnistaa ylöspäin. Marjamäen on näytettävä, että hän pystyy tekemään tarvittavat muutokset kurssin kääntämiseksi.
8 eurolla NBA-finaaleihin? Osallistu kilpailuun tästä!
Kansikuva: All Over Press