Kausitodistus: Ässät – Uskottavuus palasi Poriin

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Ässät lähti tähän kauteen uudistuneena ja porilaisten tavoitteena oli palata pudotuspelijoukkueeksi. Ässät onnistui tässä tavoitteessa, vaikka odotukset nousivatkin mainiosti sujuneen runkosarjan aikana. Kokonaisuutena Ässien kausi painui kuitenkin positiivisen puolelle, vaikka kesäloma alkoikin jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Maalivahdit

Ässät luotti tällä kaudella samaan maalivahtikaksikkoon, kun Andreas Bernard sekä Ari Ahonen jatkoivat Porissa. Myös työnjako oli samanlainen. Bernard kantoi ykköstorjujan viittaa ja Ahoselle kertyi noin kolmannes otteluista. Laadukas maalivahtipeli olikin jälleen yksi porilaisten mainion kauden kulmakiviä, sillä kaksikosta molemmat pystyvät tasaiseen suorittamiseen tolppien välissä. Tämän lisäksi Bernard pystyi ottamaan urallaan yhden harppauksen eteenpäin ja nousi Liigan kärkimaalivahtien kerhoon. Italialainen päästi 40 ottelussa keskimäärin 2,08 osumaa iltaa kohden, torjuntaprosentti oli 92,38 ja maali pysyi täysin puhtaana neljästi.

Puolustus

Puolustus oli Ässien edellisen kauden heikoimpia osa-alueita. joten kesän aikana porilaisten puolustus vahvistui kesän aikana useammalla pelurilla. Hankinnat osuivatkin pääosin nappiin. Varsinkin Jere Seppälä ja Niko Peltola osoittautuivat erinomaisiksi vahvistuksiksi. Lisäksi kokenut Jyri Marttinen oli jälleen tärkeä palanen porilaisten takalinjoilla ja 34-vuotias puolustaja pelasikin keskimäärin yli 24 minuuttia ottelua kohden. Porilaiset vahvistivat puolustustaan Maksim Matushkinilla, joka osoittautui mainioksi hankinnaksi ja toi paljon apuja varsinkin patapaitojen ylivoimaan. Porilaisten puolustus selvisi kaudesta pääosin mainion arvosanoin, vaikkakin esimerkiksi Valtteri Viljaselta olisi voinut odottaa hieman parempaa sesonkia.

Hyökkäys

Myös porilaisten hyökkäyskalusto uudistui paljon tälle kaudelle ja puolusajien tapaan hankinnat osuivat erinomaisesti. Simon Suoranta oli ehdottomasti yksi koko Liigan kauden suurimpia komeettoja. Edelliset neljä kautta Kärpissä läpimurtoa yrittänyt hyökkääjä sai Porissa paljon vastuuta, minkä kookas hyökkääjä käytti hyödykseen. Suoranta takoi tehot 18+16, mikä oli enemmän kuin mies teki Oulussa yhteensä. 24-vuotias laituri nousi mainioiden otteiden myötä aina maajoukkueeseen asti. Muista uusista hankinnoista muun muassa Jussi Makkonen ja Ville Korhonen pelasivat positiiviset kaudet.

Ässien hyökkäyksessä olisi kuitenkin ollut potentiaalia parempaakin. Esimerkiksi Sportissa kovia tehoja takonut Charles Bertrand ei päässyt Porissa aivan elementtiinsä. Lisäksi nuoret Niko Ojamäki ja Jarno Kärki jäivät hieman edellisen kauden läpimurtokausiensa pistemääristä. Ässät tekikin runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja heti sarjajumboksi jääneen SaiPan jälkeen.

Juha Kiilholmalle kausi oli haasteellinen: tehoja syntyi vain 2+3. Se on 29 vähemmän kuin edellisellä kaudella. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kokonaisuus

Ässät jäi edellisellä kaudella pudotuspelien ulkopuolelle, joten tälle kaudelle tavoitteet olivat selkeät: takaisin pudotuspelijoukkueeksi ja uskottavuuden palauttaminen. Tässä Jyrki Aho joukkoineen onnistui mainiosti. Ässät kamppaili sitkeästi pääsystä sarjataulukon kuuden parhaan joukkoon, mutta vaisun runkosarjan lopun myötä porilaisten oli tyytyminen seitsemänteen sijaan kolmen pisteen erolla Pelicansiin. Ässien kausi tuli lopulta päätökseen Ilvestä vastaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kolmannen kohtaamisen jatkoajalla.

Pelkkää ruusuilla tanssimista porilaisten kausi ei ollut. Joukkue ei esimerkiksi löytänyt lääkkeitä surkeaan ylivoimaan koko kauden aikana, vaan Ässät teki runkosarjassa vain 22 maalia ylivoimalla.

Arvosana: 8

Kokonaisuudessaan Ässien kausi oli positiivinen, mutta se tuli varsin aikaiseen päätökseen. Jyrki Aho sai kuitenkin revittyä materiaalistaan todella paljon irti. Tuloksellisesti sesonki oli varsin odotusten mukainen, vaikka odotukset kasvoivat mainion runkosarjan aikana.

Tulevaisuus

Ässät on oikealla tiellä ja Ahon alaisuudessa porilaisten tulevaisuus näyttää valoisalta. Porilaisten runko pysyy ensi kaudelle pääosin samana, mutta vaihtuvuuttakin on tiedossa. Neljästä tehokkaimmasta hyökkääjästä ainakin kolme jatkaa Porissa, kun Suorannalta, Korhoselta ja Makkoselta löytyvät jatkosopimukset. Ässät on jo aloittanut uuden joukkueen kasaamisen ja fyysisyyttä patapaitojen riveistä ei tule puuttumaan, siitä pitävät huolen uusista miehistä ainakin Ben Blood ja Matti Lamberg. Lisäksi Sami Lähteenmäki palaa Poriin kahden Lukossa vietetyn kauden jälkeen ja 23-vuotias Henri Kiviaho muodostaa Bernardin kanssa joukkueen maalivahtiduon. Jo nyt voi sanoa, että porilaiset kamppailevat ensi kaudella vähintään paikasta runkosarjan kuuden parhaan joukossa.

Kausitodistukset 2016-17:

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva:  All Over Press