KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!
Suomalaisessa kiekkoilussa eletään voimakasta muutosvaihetta. Perinteiset omat kasvatit ovat saamassa uuden määritelmän. Pelaajien ja perheiden valmius vaihtaa seuraa tai jopa kotikaupunkia on kasvanut viime vuosina. Joka kevät huippulahjakkaita pelaajia siirtyy paikkakunnalta toiselle kiihtyvää tahtia ja tämä on huomattu seuroissa. Nyt onkin näkyvissä vaihe missä suurseurat investoivat junioreihinsa ja hankkivat pelaajia ympäri Suomea omiin juniorijoukkueisiinsa.
Isot jyräävät
Helsingin IFK omaa valtavan pelaajamassan käytännössä yksin pääkaupunkiseudulla. Kun Espoosta katosi edustusputki ja Jokereissa se on KHL -seikkailun myötä poikki, kaikki tiet vievät punapaitoihin. HIFK:n varsin helppo haalia lahjakkuuksia omiin SM-joukkueisiinsa, kun se kykenee tarjoamaan ainoana joukkueena pääkaupunkiseudulla suoran putken liigakaukaloihin. Tämän lisäksi uusi urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelainen on selvästi siirtänyt seuran katseet nuoriin pelaajiin. Viljami Myllylän, Iikka Kangasniemen ja Eero Teräväisen hankinnat kertovat juuri tästä. HIFK hankkii ja kasvattaa nuoria erinomaista tahtia. Alle 20- ja 18 -vuotiaiden MM-kisoissa saatetaankin tänä vuonna nähdä todella iso liuta nuoria HIFK:n pelaajia monen vuoden tauon jälkeen. Turussa on tällä hetkellä paljon syytä hymyyn myös. Kalle Kaskisen toinen päävalmentajavuosi lupaa hyvää menestyksen suhteen ja seuralla on valtava pelaajamassa kasvamassa liigakaukaloihin. Ensi kesän suomalaiseksi kärkivaraukseksi povattu Kaapo Kakko on vain kruununjalokivi, sillä Palloseuralla löytyy lähes joukkueellinen potentiaalisia liigatähtiä reserveistään. Turku onkin kiekkopiirien tarkoin varjeltu salaisuus. Kun katseet ovat vuosia kääntyneet Helsinkiin, Ouluun ja Tampereelle juniorien mestaruuksia suhteen, on Turussa kasvatettu kenties vahvin tulevia liigapelaajia koko Suomessa.
Tappara ja Kärpät omaavat varsin laadukkaat pelaajakasvattamot Euroopan mittakaavassa. Tappara johdolle pitäisi antaa jääkiekkoliiton kultainen ansiomerkki jo pelkästään siitä valtavasta investoinnista minkä seura nykyään tekee junioreihin. Seurassa on käytännössä ammattivalmentaja 10-vuotiaasta eteenpäin jokaiselle junnulle. Tämän lisäksi Tappara on selvästi aktivoitunut pelaajahankinnoissaan. Nuoria lahjakkuuksia etsitään nyt myös Pirkanmaan ulkopuolelta. Pelkästään kuluneen kesän jäljiltä seuran junioreihin lisättiin monta nuorisomaajoukkuepelaajaa. Joukossa ei kenties ole yhtään Patrik Lainetta, mutta joukko on nyt niin laaja, että jostain pelaajasta Tappara saa isot kasvattajakorvaukset rapakon takaa. Kärpillä on tunnetusti puoli Suomea apajanaan. Tämän lisäksi seura osaa etsiä pelaajia nykyään myös muualta. Esimerkiksi Aleksi Heponiemen hankkiminen Pohjois-Amerikasta oli erittäin merkittävä hankinta jo pelkästään tämän kauden menestyksen kannalta. Nuori pirkkalalainen on ollut vakuuttavassa vedossa harjoituspeleissä ja onkin melko varmaa, että 20-vuotiaiden maajoukkueen sentteri pelannee isoja minuutteja läpi koko Liigakauden. Kärpät on ollut kestomenestyjä viimeisen vuosikymmenen juniorisarjoissa. Seuralla on asettaa TOP 4 joukkue jokaiseen SM-sarjaan. Seura dominoi Pohjois-Suomen pelaajamarkkinoita ja kasaakin lähes kaikki lahjakkuudet itselleen viimeistään A-junioreihin. Joka vuosi seura pystyykin nostamaan liigavalmiita lahjakkuuksia liigamiehistöön. Tänäkin vuonna tarjolla on useita suurelle yleisölle tuntemattomampia pelaajia nousemaan isoon rooliin kärppäpaidassa.
Pienemmät panostavat tai putoavat
Rauman Lukko on vuosikymmeniä taistellut tuulimyllyjä vastaan. Satakuntalainen pikkukaupunki on kuin ihmeen kaupalla pysynyt Liigassa vuosikymmenestä toiseen. Säilymisen ja menestyksen mahdollistaja on Lukon ja Raumalaisen jääkiekon taustatoimija RTK. Tämä satakuntalainen rahasampo on mahdollistanut isot ja kalliit pelaajahankinnat vuodesta toiseen. Nyt Raumalla on myös tajuttu, ettei oman kylän pojat enää pelkästään riitä. Raumalle siirtyy vuosittain huippulahjakkaita junioreita ympäri Suomea. Lukko investoi nuoriin pelaajiin ja mahdollistaa näin nuorien ja halpojen pelaajien nousun liigajoukkueeseen kalliiden hankintojen tueksi. Rauman lisäksi muuallakin pienemmissä liigaseuroissa on ymmärretty, että pelaajia tulee hankkia jo juniorijoukkueisiin. Lappeenrannassa hankitaan nyt kovaa tahtia nuoria pelaajia liigajoukkueeseen ja jopa junioreihin. Lappeenrannan talousihmeestä saattaakin nousta vielä pelaajakasvattamo, jos seura kykenee jatkamaan nykyistä hankintapolitiikkaansa onnistuneesti. Sama tilanne on hieman yllättäen Mikkelissä. Jukureilla ei tunnetusti ole maan vahvimpia juniorijoukkueita, mutta A-nuorten SM-sarjan mandaattipaikan myötä kaupunkiin on valunut paljon uutta verta. Mikkelin huippulahjakkaan 01 -ikäluokan lisäksi kaupunkiin on saatu hyvä määrä potentiaalisia liigapelaajia parin viime vuoden aikana.
Aivan joka puolella Suomea ei ole yhtä ruusuinen tilanne kuin edellä mainituissa kaupungeissa. Taloudellisesti ahtaalla olevat Ilves, HPK ja Sport kaipaavat kipeästi pelaajia, mutta ovet käyvät valitettavan usein poispäin seurasta. Vaikka Ilves tunnetaankin perinteisenä pelaajakasvattamona, ei seura pärjää enää SM-sarjoissa. B-nuoret karsivat paikasta palata SM-sarjoihin eikä mitaleista voida puhuakaan enää edes A-nuorissa. Hämeenlinnassa viime vuosien valmennuspäällikkösekoilut ovat paljastaneet karulla tavalla pienseurojen haavoittuvuuden, jos toiminta ei ole dynaamista. Vaasassa ja Jyväskylässä pitäisi olla maakunnan kokoiset pelaajamassa omassa käytössä, mutta pelaajien entistä innokkaampi halu siirtyä muualle pelaamaan vaikeuttaa omaa pelaajatuotantoa. Kummallakaan seuralla ei liikaa rahaa löydy ja vanhoilla malleilla on vaikea jatkaa kovinkaan pitkälle. Tällä hetkellä isot investoivat ja pienet panikoivat. Pelaajat liikkuvat kovaa tahtia kaupungista toiseen joka kevät. Viimeisen kahden vuosikymmenen tasaiset pelaajatuotannot ympäri maan saattavat pian olla vain muisto, kun pelaajat pakkautuvat suurseuroihin kovaa tahtia.
Kansikuva: AOP