Juhannuksena pidettävä NHL:n varaustilaisuus on tänä vuonna poikkeuksellisen tasainen. Jos aiempina vuosina ykkösvaraus on ollut selvä jo kauan ennen varsinaista valintaa, saadaan tänä vuonna jännittää aivan päätyyn asti sitä, kuka huudetaan ykkösenä. Eikä jännitys lopu kärkikaksikkoon, vaan myös heidän takaa löytyy joukko tasaisia pelaajia. Tulevan varaustilaisuuden poikkeuksellisen tasaisuuden voi parhaiten havaita suuresta heittelystä eri toimijoiden tuottamissa listoissa.
Nico vai Nolan?
Auston Matthews, Connor McDavid tai Aaron Ekblad olivat kaikki odotettuja ykkösvarauksia. Ennen kolmikkoa ykkösenä huudettu Nathan MacKinnonkin oli loppuen lopuksi odotettu valinta. Samoin vuosi aiemmin varattu Nail Yakupov, vaikka venäläinen on sittemmin flopannut pahemman kerran.
Edellisen kerran, kun ykköspaikasta on nähty varauksen tekevän joukkueen lavalle nousuun jatkunut arvauspeli, täytyy palata vuoteen 2010, jolloin Edmonton Oilers pohti loppuun saakka, valitseeko se Taylor Hallin vai Tyler Seguinin.
Tulevana viikonloppuna Chicagossa pidettävässä varaustilaisuudessa saadaan kuitenkin jännittää aina ensimmäisenä varaavan New Jersey Devilsin valintaan saakka. Vaihtoehtoja on kaksi: kanadalaissentteri Nolan Patrick tai sveitsiläinen keskushyökkääjä Nico Hischier. Toinen heistä päätyy 99-prosenttisella varmuudella toisena varaavaan Philadelphia Flyersiin,
WHL-joukkue Brandon Wheat Kingsiä edustava Patrick oli vuosi sitten ylivoimainen ykkössuosikki, mutta pitkä loukkaantuminen on laskenut oikea käsi alhaalla pelaavan sentterin osakkeita. Lopulta Patrick pelasi 33 ottelua, joihin syntyi tehot 20+26=46. Älykkääksi pelaajaksi kuvailtu kanadalainen valittiin reilu vuosi sitten WHL:n pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi iskettyään tehot 13+17=30.
Winnipegistä kotoisin oleva kanadalainen on todellista kiekkoperhettä. Hänen isänsä Steve pelasi 250 NHL-ottelua Buffalo Sabresissa, New York Rangersissa ja Quebec Nordiquesissa. Isän veli, Nolanin setä James varattiin ykköskierroksella vuonna 1981 ja hän urakoi peräti 1280 NHL-matsia Rangersin, Calgary Flamesin sekä Buffalon paidassa ja on toiminut vuodesta 2006 lähtien ensin Buffalon ja sittemmin Dallas Starsin apuvalmentajana.
Sveitsiläinen Hischier taas on tullut kärkikahinoihin täysin puskista. Esimerkiksi TSN-kanavan arvostettu draftasiantuntija Bob McKenzie sijoitti sveitsiläisen vuodenvaihteen listallaan vasta sijalle 16. Verrattuna Patrickiin, Hischier pelasi huomattavasti vahvemman kauden QMJHL-joukkue Halifax Mooseheadsin riveissä. Sentteri summasi 57 otteluun tehot 38+48=86. Sekä alle 18-, että 20-vuotiaiden kisoissa maataan edustanut Hischier esiintyi edukseen kansainvälisillä jäillä, joissa pistetili karttui yli piste per peli -tahtia.
Vaikka kärkikaksikon pelipaikka on sama, ovat he profiililtaan hieman eri tyylisiä pelaajia. Patrick (191cm) on muutaman sentin pidempi kuin Hischier (188cm) ja painaa lähes 10 kiloa enemmän, joten fyysisiltä ominaisuuksiltaan kanadalainen on valmiimpi NHL-kaukaloihin. Luonnollisesti Patrick on pohjoisamerikkalaisena varmempi valinta. Niin ikään Winnipegistä kotoisin olevaan Jonathan Toewsiin verrattu Patrick on profiililtaan enemmän kahden suunnan sentteri.
Hischier taas olisi hieman riskaabelimpi ykkösvaraus, mutta kilpakumppaniaan dynaamisemmaksi kuvailtua sveitsiläistä on arvioitu hyökkäyspäähän tuottavammaksi pelaajaksi. Pavel Datsyuk nuorena ihaillut Hischier omaa Patrickia kovemman pörssipotentiaalin.
Hockeyprospects.comin listalla Hiscier rankattiin ykköseksi, mutta NHL Central Scouting, McKeen’s Hockey, ISS sekä Future Considerations nostivat kaikki Patrickin ykköseksi. Draftguru McKenzien listalla Hischierin kohosi ykköseksi, joten varaustilaisuuden kärkinimi on vielä täysin auki.
Konsensuksen puute
Tulevan varaustilaisuuden järjestystä on todella vaikea arvioida edellä mainittujen listausten perusteella. Selvää on se, että Nolan Patrick ja Nico Hischier ovat kärkikaksikko, mutta sen jälkeen listoista on vaikea löytää konsensusta.
Väkevän kevään HIFK-paidassa pelannut Miro Heiskanen on noussut varaustilaisuuden kärkinimien joukkoon ja hän löytyy neljältä listalta sijalta 3. ISS on arvioinut Heiskasen lähtevän neljäntenä, mutta NHL Central Scouting on sijoittanut HIFK-puolustajan pelkästään Euroopassa pelaavien listalla vasta neljänneksi. Heiskanen kuitenkin kuvastaa draftin tasaisuutta, sillä vielä maaliskuussa suomalainen ei mahtunut ISS:n tekemälle Top 31 -listalle.
Heiskasen tavoin kovaa nousua on tehnyt kanadalaispuolustaja Cale Makar, joka on McKenzien ja Hockeyprospectsin listalla noussut sijalle 4. Vain 180-senttinen puolustaja on kuitenkin pidempi projekti ja riskivalinta, sillä hän on pelannut vähemmän tunnetussa Alberta Junior Hockey Leaguessa. Makar on Heiskasen ja Hischierin tavoin tehnyt rakettimaista nousua, sillä vuodenvaihteessa hän oli McKenzien listan sijalla 12.
Kärkiviisikkoon povatut Gabriel Vilardi ja Casey Mittelstadt ovat jokaiselle listalla kärkikymmenikössä, mutta heittelyä tapahtuu aina kolmospaikasta Vilardin tapauksessa 7. sijaan ja Mittelstadtin 8. paikkaan.
Varauksesta numero 3. eteenpäin keskeisempää on pelaajien keskinäisen paremmuusjärjestyksen sijaan varaavan joukkueen tarpeet. Jos esimerkiksi kolmantena varaava Dallas haluaa sentterin, poiminee se Vilardin. Jos tähtäimessä taas on puolustaja, kohdistunee valinta joko Heiskaseen tai Makariin.
Varattavan porukan tasaisuudesta kertoo etenkin se, ettei listoilta ei löydy yhtäkään pelaajaa, jonka jokainen sijoitus olisi sama. Esimerkiksi OHL:ssä pelaava Owen Tippett on ISS:n listalla viides, McKeen’s Hockeyn sekä Future Considerationsin listalla kuudes, mutta löytyy Hockeyprospectsin listalta vasta sijalta 22.
Ruotsalaishyökkääjä Elias Pettersonin (Timrå) sijoitukset vaihtelevat aina viidennestä sijalle 20. Väliin mahtuvat sijat 7., 8. ja 11., jonka lisäksi Petterson on sijoitettu NHL:n eurooppalaisten listalla Miro Heiskasen edelle.
Etenkin eurooppalaiset tuntuvat olevan listoja tekeville tahoille hankalia. Esimerkiksi JYPistä Saipaan siirtyvä Urho Vaakanainen on Hockeyprospects.comin arvioissa 11., mutta ISS:n listalla vasta 37. Joensuulaislähtöisen Vaakanaisen tavoin puolustajana pelaava Erik Brännström (HV71) on Hockeyprospectsin listalla 16. ja ISS:n listalla vasta 41.
Tästä voisi vetää helpon johtopäätöksen ISS:n painottavan pohjoisamerikkalaisia ja Hockeyprospectsin eurooppalaisia, mutta Venäjällä pelaava Klim Kostin löytyy viimeksi mainitun listalta alempaa kuin ensin mainitun. Tämän vuoden draftin parhaaksi venäläiseksi nostettu Kostin kuvastaa listojen hajontaa siinäkin mielessä, että hän on kokonaisilla listoilla ylimmillään 16., mutta on arvostettu NHL:n Central Scoutingin Euroopassa pelaavien listan kärkeen.
Oikeastaan ainoa Euroopassa pelaava, jonka sijoituksista löytyy selkeä konsensus, on tšekkiläinen Martin Necas, joka löytyy jokaiselta listalta sijojen 9. ja 13. välistä.
Tasaisuudesta tulevassa draftissa kertoo ennen kaikkea se, että peliesitykset ovat vaikuttaneet listasijoituksiin. Esimerkiksi Eeli Tolvasta ja Kristian Vesalaista uumoiltiin vielä kauden alussa kärkikymmenikköön. Vesalainen on sittemmin pudonnut Hockeyprospectsin listalla pois ykköskierrokselta, kun taas McKeen’s Hockeyn listalla suomalainen voimahyökkääjä on rankattu sijalle 9. Näin ollen HPK:ssa ja Frölundassa kiekkoilleen suomalaislupauksen lopullista sijoitusta on äärimmäisen hankala ennustaa.
USHL:ssa viime kauden pelannut Tolvanen taas on jokaisen listan perusteella ykköskierroksen varaus, mutta kärkikymmenikkö jäänee haaveeksi. Ylimmillään Blues-kasvatti on 11. ja alimmillaan 24.
Eivätkä suomalaishyökkääjät ole ainoita kauden mittaan listoilla pudonneita pelureita. Esimerkiksi kanukkihyökkääjä Maxime Comtois oli McKenzien Preseason rankingissa sijalla 4., mutta lopullisella listalla vasta 37. Victoriavillessä 64 otteluun tehot 22+29=51 tehnyt Comtois on toisin sanoen pudonnut lähes varmasta kärkikymmenikön varauksesta mahdolliseksi toisen kierroksen valinnaksi.
Suomalaisittain varaustilaisuus on erittäin mielenkiintoinen. Heiskasen lisäksi Juuso Välimäki näyttää pomminvarmalta ykköskierroksen varaukselta. Puolustajien ohella Ukko-Pekka Luukkosta on väläytelty ykköskierrokselle, joskin listojen valossa tämä on epätodennäköistä. Avauskierroksen viimeisillä vuoroilla voi lähteä myös WHL:ssä viime kauden kiekkoillut Henri Jokiharju, jonka sijoitukset ovat vuorojen 29. ja 35. väliin.
Näin ollen suomalaisia voidaan parhaassa tapauksessa varata avauskierroksella peräti seitsemän kappaletta, mutta ”pahimmillaan” kolme. Todennäköisen vaihtoehto lienee neljä tai viisi: Heiskanen, Välimäki, Tolvanen, Vesalainen ja Vaakanainen. HIFK-puolustaja on suurella todennäköisyydellä ensimmäisenä huudettava suomalaisnimi, mutta loppujen järjestys riippuu pitkälti eri joukkueiden tarpeista.
Listoista on kuitenkin vaikea ottaa selvää. Konsensusta on vaikea löytää ja listojen sisälläkin on tapahtunut pelkästään kevään aikana suurta heittelyä. Niinpä United Centerissä nähdään varaustilaisuus, jossa jokaista ykköskierroksen valintaa saadaan jännittää aina sen julkistamiseen asti.
Lähde: Eliteprospects
Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images