Patrik Laine tuli NHL-jäille historiallisesti, kun nuori suomalainen tykitti 18-vuotiaana 36 maalia ja 64 tehopistettä 73 runkosarjaottelussa. Vastaavanlaista temppua ei oltu 18-vuotiaalta suomalaiselta ennen nähty.
Toinen kausi on aina hankala nuorelle pelaajalle, mutta niin vain Laine on jälleen hyvässä pistetahdissa. On todettava, että tamperelaisen pelissä on nähty pieniä hankaluuksia, minkä mukana on tullut turhautumisia. Hän ei ole ollut alkukauden otteluissa aivan parhaalla tasollaan, mutta pisteitä syntyy edelleen.
Hätäisimmät ovat teilanneet Laineen jo tyystin. Internetin keskustelupalstat ja sosiaalinen media ovat täyttyneet kritisoijista, joita löytyy niin Pohjois-Amerikasta kuin Suomestakin.
On hämmästyttävää, kuinka 19-vuotiasta NHL-tähteä sorretaan, koska hän ei ole noussut heti toisella NHL-kaudellaan Steven Stamkosin ja kumppanien rinnalle.
Asiaa kannattaisi jokaisen fanin ajatella järjellä: 19-vuotiaat suomalaiset harvemmin pelaavat NHL:ssä, ja jos pelaavatkin, he eivät koskaan tee tällaista jälkeä. Patrik Laine saa kritiikkiä, vaikka hän on tällä hetkellä noin 40 maalin ja 60 tehopisteen tahdissa. Vertailun vuoksi todettakoon, että viimeisen neljän kauden aikana NHL:ssä on vain kolme suomalaista ylittänyt 60 tehopisteen rajan: Laineen lisäksi sen ovat tehneet Jussi Jokinen ja Mikael Granlund. Viimeisin suomalaispelaaja, joka on ylittänyt edes 30 maalin rajan runkosarjassa ennen Lainetta, on Teemu Selänne. Hän paukutti 31 maalia kaudella 2010-11.
Laineen kohdalla ongelmana on se, että hän kehittyi todella nopeasti ja saavutti lyhyessä ajassa isoja asioita. Senpä vuoksi odotuksetkin kasvavat utopistisiin sfääreihin. Jossain vaiheessa kehitys aina hidastuu pakostakin, eikä hän pysty vuodesta toiseen ottamaan jättimäisiä harppauksia. Laine kasvaa ihmisenä ja pelaajana vähitellen, minkä myötä hän nousee pienin askelin kohti absoluuttista huippua.
Suomalaistykin otteita voi ja pitääkin kritisoida. Laineelle on sattunut tällä kaudella ohipelejä, joka on tyypillistä toista NHL-kauttaan pelaavalle 19-vuotiaalle pelaajan alulle. Niitä sattuu. Hänen pelissään on paljon heikkouksia, mikä on jälleen kerran tyypillistä tämän ikäiselle keltanokalle.
Pelottavintahan tässä on se, että vaikka ”Pate” ei ole parhaassa iskussaan, takoo hän taululle huimia lukemia. Millaista jälkeä hän tekeekään, kun hän löytää parhaan tasonsa? Entä millaista jälkeä hän tekee sitten, kun hän on kehityksensä huipussaan joskus vuosien päästä?
Kansikuva: Getty Images