Suomalaisilla NHL tulokkailla on mielenkiintoinen yhdistävä teema. He ovat lähes poikkeuksetta voittaneet jotain suurta jo nuorena. Suomen mestaruuden lisäksi lähes kaikki ovat juniorisarjoissa maailmanmestareita. Onko Suomelle kasvamassa kultainen sukupolvi, joka osaa voittaa jo nuorena?
Voitokkaat tulokkaat
On jopa hieman hämmentävää, kuinka moni tämän vuoden tulokkaista on voittanut mestaruuden ennen tätä kautta. Varsin iso joukko muutaman vuoden takaisesta alle 20 -vuotiaiden maailmanmestariryhmästä aloittaa tänä syksynä NHL uransa. Roope Hintz, Niko Mikkola ja Kasperi Kapanen ovat jo pari vuotta saaneet seurata vanhan mestarijoukkueensa supertähtien matkaa NHL:ssä. Nyt tämän joukkueen ns. kakkoskorikin nousee NHL:ään. Tämä korostaa entistäkin enemmän sitä kuinka vahva joukkue Suomella ja Jukka Jalosella oli voitokkaissa kotikisoissa. Neljä pelaajaa näistä 1990 -luvun lopulla syntyneistä on jo ehtinyt pelata täysiä NHL kausia. Tällä kaudella yli kentällisellä on mahdollisuus nousta NHL:n vakiomiehistöön. Edellä mainittujen takana muun muassa Aleksi Saarela, Olli Juolevi, Vili Saarijärvi ja Sebastian Repo taistelevat paikasta auringossa tällä kaudella.
Alle 20 -vuotiaiden mestaruuksia kaapineiden takana löytyy vielä vakuuttavampi lista alle 18 -vuotiaiden mestareita. Päävalmentaja Jussi Ahokas puree varmasti hammasta katsoessaan kuinka suuri joukko tämän vuoden alle 20 -vuotiaiden kisojen tähtiä ei pääse kisoihin NHL kiireiltään. Viime kesän kolmosvaraus Jesperi Kotkaniemen takana NHL uraansa aloittelevat parin vuoden takaisista alle 18 -vuotiaiden mestareista Eeli Tolvanen, Kristian Vesalainen, Henri Jokiharju, Urho Vaakanainen, Juuso Välimäki ja Miro Heiskanen. Kaikki syntyneet vuonna 1998 tai myöhemmin. Kaikki maailmanmestareita ikäluokassaan. Näiden maailmanmestareiden takana löytyy vielä Julius Honka, joka vuoli kultaa Karri Kiven vuoden 2013 -2014 alle 20 -vuotiaiden mestarijoukkueessa. Aiemmin mainittujen jälkeen 22 -vuotias Honka tuntuu jopa iäkkäältä aloittaessaan ensimmäisen kautensa Dallasin vakiomiehistössä. Samaa voidaan sanoa 24 -vuotiaasta Antti Suomelasta. Listan ensimmäinen ei-maailmamestari ehti kuitenkin voittaa CHL:n mestaruuden viime kaudella.
Voittamisen helppous
Miksi sillä on merkitystä, että näin moni on ehtinyt menestyä ennen NHL uraansa. Moni voisi sanoa, ettei junnumestaruuksilla tee mitään isojen poikien peleissä. On kuitenkin hyvä muistaa viime vuosikymmenen kiivain kiekkokeskustelu maassamme. Läpi 2000 -luvun puhuttiin siitä, kuinka Suomi sulaa kerta toisensa jälkeen menestyksen kynnyksellä. 1960- ja 70 -luvuilla syntyneen eivät kyenneeet voittamaan kuin vuonna 1995. Jatkuvan sulamisen syynä pidettiin voittamisen pelkoa. Siinä missä suomalaiset olivat voittaneet vain 1995 ja nuorissa 1998, ruotsalaiset olivat tottuneet voittamaan sarjoista ja kisoista toiseen. Ajatus tuntuu tällä hetkellä erikoiselta, mutta Suomessa muokattiin jopa sarjajärjestelmiä luomaan enemmän playoff -ja karsintapelejä juniorien sarjoihin. Nämä muutokset näyttävät tuottaneen tulosta.
Tämän syksyn tulokkaissa on yksi erikoisuus. Kalpasta Pittsburghiin siirtynyt Juuso Riikola omaa hyvin vähän menestystä kansainvälisistä peleistä. Riikolalla ei edes ollut NHL varausta. Hyvät otteet viime kaudella liigassa ja maajoukkueessa nostivat kuitenkin nuoren joensuulaisen kiekkomaailman kirkkaimpiin valoihin. Riikola on luonnollisesti poikkeus. Nousu varaamattomana NHL:ään on erittäin harvinaista suomalaiselta pelaajalta. Sitäkin harvinaisempaa on olla ainoa pelaaja ilman minkäänlaista mestaruutta. Yli kymmenen tulokkaan joukosta Riikola ja Suomela ovat ainoat ilman maailmanmestaruutta juniorisarjoissa. Suomella on siis puoli joukkueellista NHL pelaajia jo tulokkaiden joukossa, jotka ovat tottuneet menestymään jo nuorella iällä. Maailmanmestareiden sukupolvelta voi odottaa menestystä aikuisenakin. Menestys ei ole heille tavoite vaan tuttua työn tulosta.
Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images