NHL:n pudotuspelit käynnistyvät ja kotisohvilla jännitys tiivistyy. Pääseekö suomen kiekkohullu kansa jännittämään Teemu Selänteen otteita viellä toisella kierroksella? Miten Antti Niemen ja Jonathan Quickin kaksintaistelun käy? Käymme tässä otteluparit läpi ja annamme omat ennustuksemme ottelusarjojen lopputuloksista. Paljon ennakkoon miehiä sairastuvalla, mutta pudotuspelien alla on ennenkin nähty muutama ihmeparantuminen. Ja leikkiähän ei jätetä kesken ellei toinen käsi ja pari jalkaa irtoa. Tässä tsekkaus länteen ja muista lukea myös ennakkopaketti idän puolelta.
3. Colorado (50-21-7) – 11. Minnesota (43-27-12)
Colorado pelasi huikean runkosarjan ollen koko NHL:n kolmas 112 pisteellä. Seuran historiaa katsellessa se on vakuuttava suoritus. Toukokuussa 2013 Coloradossa valmentajana aloittanut Patrick Roy on saanut miehistönsä huikeaan lentoon. Minnesota sijoittui runkosarjassa sijalle 11. ja kärsii loukkaantumishuolista juuri pudotuspelien alla. Wildin maalivahti ja hyökkäys -osastot häviävät ainakin paperilla mennen tullen Coloradolle. Pudotuspelimielentila voi kuitenkin olla yllättävän tehokas. Ainakin Jason Pominville on varmasti todella nälkäinen.
Colorado pelasi viimeiset 10 otteluaan 7-1-2. Todella vahva lopetus runkosarjaan ja Avalance saattaakin kuulua kauden yllättäjiin tänä vuonna. Minnesotan viimeiset pelit menivät 6-3-1.
Yllättävän hyviin otteisiin kyennyt Wild menetti jo aiemmin kaudella maalivahtinsa Niklas Bäckströmin sairastuvalle. Bäckströmin kausi odottaa lopetustaan kirurgin pöydällä, ja tällä kaudella loistaneen Josh Hardingin pelaaminen on vähintään epävarmaa. Tilastoja hallitseva Harding taistelee MS-tautinsa kanssa. On suuri kysymys, miten suoriutuu Wildin maalivahtiosasto kun kauden huipentuma alkaa?
Darcy Kuemperin loukkaannuttua päävalmentaja Mike Yeolle jää kaksikko Bryzgalov–Curry. Curry who? 30-vuotias, 6 NHL-ottelua vyölleen kasannut John Curry. Tällä kaudella 2 ottelua. Kakkosmaalivahdin tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua ennen ensimmäisen kierroksen alkua.
Mikael ”Grande” Granlund potee taas aivotärähdyksen oireita, mutta palaa kokoonpanoon ennen tosipelien alkua. Suomalaisten ei auta kuin pitää sormia ristissä että Grande palaa täyteen potentiaaliinsa. Satumaisella tavalla uransa aloittanut Granlund on kuitenkin ainakin allekirjoittaneelle erittäin läheinen leijona.
Wildin sentteripula kuitenkin helpottuu kun 24 tehopistettä runkosarjassa takoneen Kyle Brodziakin odotetaan palaavan playoff- miehistöön. Puolustukselta Wildilta puuttuu Clayton Stoner.
Colorado Avalancen tilanne on parempi. Coloradolla ei Matt Duchenen lisäksi ole suuria loukkaantumishuolia. Kultakimpale Duchene loukkaantui kuun vaihteessa ikävästi törmättyään ketjukaveriinsa, Jamie McGinniin. Polvi kuntoutuu karkealla arviolla neljässä viikossa. Duchene oli runkosarjassa joukkueensa paras pistemies paukuttaen 71 pelissä 23+47=70. Coloradon toipilaita ovat Duchenen lisäksi sentteri John Mitchell, laituri Alex Tanguay ja päivä päivältä pelikuntoansa tarkistava nuorukainen, Cody Mcleod.
Coloradon maalivahtitilanne on kuitenkin Minnesotaa valoisampi. Kaksikko Varlamov–Giguere on varmempi, tasaisempi ja parempi.
Coloradon Semyon Varlamov valittiin NHL:n viime viikon toiseksi tähdeksi. Varlamov voitti viikon neljästä ottelusta kolme, kun miehen torjuntaprosentti oli 95% ja päästetyt maalit ottelua kohden 1.42. Playoff-vire tavoitti siis venäläisen? Koko kausi on mennyt venäläiseltä hienosti. 40 voiton kausi sivuaa Patrick Royn ennätystä kaudelta 2000-2001. 62 esiintymistä, 92.7% ja 2.41 päästettyä maalia matsia kohden.
Vahvasti vierassa runkosarjassa pelannut Colorado menee mielestäni jatkoon tästä parista. Joukkueiden keskenäiset kohtaamiset Colorado voitti 4-1, maalein 15-10.
St.Louis(52-23-7) – Chicago(45-19-16)
Tasainen titaaninen taisto tulossa. Tällä kaudella vakuuttavasti profiiliaan nostanut Blues haastaa hallitsevan mestarin Chicago Blackhawksin. Molemmat lähtivät kauteen Lännen suurina suosikkeina. Joukkueiden keskenäiset kohtaamiset ovat menneet Bluesille 3-2, mutta kaksi voitoista on irronnut vasta rangaistuslaukauksilla.
St.Louis Bluesin päävalmentaja Ken Hitchkock hieroo varmasti otsaansa epätoivoisena sarjan alkaessa. Bluesin viimeiset kymmenen ottelua sujui lukemin 3-7-0. Ei mikään ihanteellinen numerosarja Stanley Cup -taistoon lähdettäessä. Bluesin hyökkäysestä puuttuu tällä hetkellä 218 tehopisteen verran hyökkäyskalustoa. Tärkeimpänä joukkueen kapteeni David Backes, jonka pitäisi kuitenkin nykyisten tietojen mukaan kuntoutua ennen peliä numero uno. Varmuudella playoffit missaa Vladimir Tarasenko.
Olympialaisissa rankkareillaan loistaneen T.J Oshien huolena on päävamma. Mahdollinen aivotärähdys. Juuri tämän kaltaiset vammat ovat herättäneet paljon tunteita Pohjois-Amerikassa. Planeetan kovimmassa liigassa peli on vain yksinkertaisesti niin nopeaa ja huippuunsa hiottua, ettei niiltä oikein voi välttyä.
Siirtorajan korvilla hankittu Ryan Miller alotti uudessa seurassaan vahvasti mutta viimeiset viisi ottelua hävinnyt Miller on kadottanut vireensä. Viimeisistä 125 laukauksesta Miller on haukannut 18 kertaa. Eli 85.6% varmuudella torjunut Miller ei ole parhaassa terässä. Bluesin puolustuksen ollessa ehjänä, on tuo karu lukema.
Chicagon viimeiset kymmenen ottelua sujuivat 5-5-0. Chicagolla on sivussa vain Patrick Kane. Ja hänkin epävarmasti. Supertähden statuksen saavuttanut Kane on 7 maalin päässä kunnioitettavasta 500 maalin rajasta, ja uskon että mies haluaa tuon virstanpylvään täyteen jo tällä kaudella. Veikkaan että tuo 500. maali on viellä ratkuisumaali NHL:n pudotuspeleissä kaudella 2013-2014. Blackhawksien hyökkäyksen ollessa kunnossa en näe Bluesin mahdollisuuksia.
Chicago Blackhawks ei esittelyjä kaipaa ja uskon tämän sarjan katkeavan viimeistään kuudennessa ottelussa Jonathan Toewsin kipparoimalle Blackhawksille.
2. Anaheim(54-20-8) – 16. Dallas(40-31-11)
Vaikka Anaheim Ducksien profiili hieman laskikin siirtoikkunan sulkeutuessa, lähtee se tähän sarjaan selvänä ennakkosuosikkina. Dallas juuri ja juuri selviytyi pudotuspeleihin.
Läntisen konferenssin voittajajoukkueen Corey Perry ja Ryan Getzlaf johtavat ankkalaumaa nyt niin kovassa hurmoksessa ettei edes Kanadan maajoukkuettakin valmentanut Lindy Ruff sitä pysäytä. Perry-Getzlaf tutkapari on kasannut 169 tehopistettä runkosarjassa.
Teemu Selänteen viimeiset playoff-ottelut tulevat saamaan hallissa kuin hallissa niin kovan huudon aikaan, että hyvä jos Starsin pelaajat edes kuulevat Ruffia.
Keskenäiset ottelut runkosarjassa päättyivät Dallas Starsille 1-2. Otteluiden maaliero 9-11 kertoo paljon tasaisesta taisteluparista, tai vaihtoehtoisesti maalivahtien onnistumisesta. Maalivahtiosasto onkin Starsin vahvuus.
Kari Lehtonen ja Tim Thomas on valmiimpi pari pudotuspeleihin. Vaikka Lehtosella ei ole kuin 2 playoff -ottelua NHL:ssä pelattuna, on 30-vuotias ”Kärppä” varmasti valmis venymään kiekon tielle.
Anaheim Ducksin tilanne on hieman sekavampi. Tanskalainen Frederik Andersen on kyllä pelannut kauden vakuuttavasti voittaen 20/28 ottelusta, mutta kestääkö 24-vuotiaan miehen hermot? Jonas Hiller on esiintynyt vain kahdesti viimeisessä 9 ottelussa. Viimeiset kolme ottelua Hiller on suorittanut heikosti numeroin 83.6% ja 4.15 päästettyä maalia ottelua kohden. Kuitenkin Kaliforniassa mietitään varmasti tarkkaan kuka seisoo tolppien välissä sarjan käynnistyessä.
Dallas ei välttämättä voita yhtään ottelua tässä sarjassa. Runkosarjan lopussa hyvän vireen päälle saanut Dallas Stars saattaa kuitenkin yllättää kertaalleen, joten ottelusarjan lopputulos… 4-1.
4. San Jose(55-22-9) – 5. Los Angeles(46-28-8)
Tässä parissa on kyseessä todennäköisimmästä game seveniin venyvästä sarjasta Lännen puolelta. San Jose Sharksin hyökkäys on ollut tällä kaudella todella vakuuttavaa katseltavaa. Joukkueesta löytyy 41 maalia takonut Joe Pavelski sekä 33 maalin mies Patrick Marleau. Logan ”Komeetta” Couture ja puolustajan paikalta hyökkääjäksi siirtynyt Brent Burns ovat painaneet yli 20 maalia mieheen.
Kings pystyy kuitenkin vastaamaan matematiikkaan Anze Kopitarin (29+41=70), Jeff Carterin (27+23=50), Justin Williamsin (19+24=43) ja Drew Doughtyn (10+27=37) tehoilla. Doughty on lievästi loukkaantunut, mutta valmistautuu todennäköisesti vain huolellisesti tosipelien alkamiseen. Sairastupa Kingsin osalta onkin muuten tyhjillään.
San Jose Sharksin maalivahti Antti Niemi on pelannut hyvin viimeiset 15 otteluaan. 10-4-1. Mielialastaan tunnetun Niemen pitäisi aloittaa Sharksien tolppien välissä. Alex Stalock on askiin päästessään osoittanut olevansa valmis torjuta töihin, muttei ehkä kypsä vielä pärjäämään pudotuspeleissä. Toisessa päädyssä on nimittäin itsensä jo todistanut, Jonathan Quick.
Quick on pelannut tällä kaudella 49 ottelua päästäen niissä keskimäärin 2.09 maalia taakseen, torjuntaprosentin ollessa 91.5%. Jos, siis iso JOS Quick sulaa on kakkosmaalivahti Martin Jones pelannut komeasti 19 ottelua prosentilla 93.4%, ja päästäen 1.81 maalia ottelua kohden.
Maalivahtipeli kuitenkin korostuu pelien kovetessa. En usko Kuninkaiden kaatuvan siihen, en laisinkaan. Los Angeles Kings on voittanut kauden keskenäiset ottelut 3-2. Herra Kopitar on ratkaissut kaksi näistä kohtaamisista.
San Jose taipuu Lännen tasaisimmassa ottelusarjassa luvuin 4-3.
Avauskierroksen ottelut lännen osalta:
To 05.00 Anaheim-Dallas
Pe 03.00 St.Louis-Chicago
Pe 04.30 Colorado-Minnesota
Pe 05.30 San Jose-Los Angeles