Täksi kaudeksi kaksivuotisella sopimuksella New York Rangersiin sirtynyt Michael Grabner pelaa elämänsä kautta. Syitä on kaksi. Heikoista kausista huolimatta kesäharjoittelu maistui ja itävaltalaisen ominaisuudet ovat kuin tehty Rangersin pelitapaan.
29-vuotias Grabner ei välttämättä ole ensimmäinen nimi joka tulee mieleen itävaltalaista jääkiekkoilijaa kysyttäessä. Tätä nykyä Detroit Red Wingsiä edustava Thomas Vanek lienee ykkösnimi, ja koti-Suomessa jopa Bernd Brückler kiilannee tunnettavuudessa ohi.
Tällä kaudella tosin voimasuhteet ovat saattaneet kääntyä.
Itävaltalaisella jääkiekkoilijalla on oikeastaan vain yksi reitti matkalla harrastelijasta ammattilaiseksi. On lähdettävä ulkomaille joko ennemmin tai myöhemmin. Grabner lähti ennemmin, ja se ei varmastikaan ollut epäonnistunut valinta.
Villacher SV:n kasvatti ei monen eurooppalaisen tavoin lähtenyt maanosan sisäisiin huippusarjoihin kuten Ruotsiin tai Suomeen. Grabnerin otti kaudeksi 2004-2005 suunnaksi WHL:n ja Spokane Chiefsin. Pohjois-Amerikkaan siirtyminen ei ollut vielä yli kymmenen vuotta sitten mitään peruskamaa.
Toisella kaudellaan Chiefsissä leftiltä ampuva Grabner naputti 67 runkosarjaotteluun 36 maalia, eikä vähiten maagisen nopeutensa vuoksi. Pelityyli oli muovautunut jo selkeästi pienempään kaukaloon. Pakettina itävaltalaislaituri oli kiinnostava.
Molempia laitoja urallaan viilettänyt Grabner varattiin vuoden 2006 draftin ensimmäisellä kierroksella ja numerolla 14 Vancouver Canucksin organisaatioon. Varausvuosi ei ollut mikään timanttinen, mutta se ei poista Grabnerin varauksen arvoa. Suurten kiekkomaiden lisäksi ei montaa pelaajaa varattu koko vuotena.
Philadelphia Flyers käytti tuolloin vuoron 39 toiseen itävaltalaiseen Andreas Nödliin.
Grabnerin ura ei läntisessä Kanadassa kuitenkaan lähtenyt lentoon. Muutamien AHL-kausien jälkeen koitti seuran vaihto. Canucksilla oli tarvetta jykevälle peruspuolustajalle ja heidän lassonsa singahti Floridaan. Sieltä vedettiin kotiin Keith Ballard vuoden 2010 varaustilaisuuden yhteydessä, ja Grabner oli osa Floridaan matkannutta pakettia.
Väliaikaisesti itävaltalaisen työnantaja oli Panthers, mutta yhteenkään otteluun ei kissapaitaa päälle puettu.
Syystä tai toisesta Panthers laittoi lokakuun alkupäivinä vuonna 2010 Grabnerin siirtolistalle, josta New York Islanders poimi hänet. Kyseinen poiminta on varmasti yksi lähivuosien onnistuneimpia.
Grabner oli vielä tulokas ensimmäisellä Islanders-kaudellaan ja 34 runkosarjamaaliin päättynyt kausi nosti hänet aina Calder-finalistiksi asti. Kyseisenä vuonna palkinto meni Carolina Hurricanesin Jeff Skinnerille.
Kysyntä ja tarjonta kohtasivat seuraavan vuoden toukokuussa. Islanders ja Grabner löivät nimensä viisivuotiseen sopimukseen, joka oikeutti kolmen miljoonan dollarin vuosiansiohin. Näiden vuosien aikana Grabner niitti nimeä äärettömän jalkavana laiturina, joka pystyy stunttaamaan tulosyksikössäkin vakuuttavasti.
Kaudet Islandersissa olivat kaiken kaikkiaan hyviä. Työsulkukaudella kasvattiseura Villacher SV sai kovan vahvistuksen riveihinsä.
Aikansa kutakin ja lopulta Islandersin joukkueen rungon muututtua Grabnerille ei löytynyt oikeaa roolia. Ura oli jopa vahvassa laskussa. Pieni ravistelu tapahtui viimeiseksi sopimuskaudeksi, kun Islanders kauppasi hyökkääjän Toronto Maple Leafsiin. Siirrossa oli myös mukana saarelaisten riveihin siirtynyt Christopher Gibson.
Kausi Torontossa meni niin kuin kaudet Torontossa ovat viime vuosina menneet. Vähän niin ja näin. Tehot 9+9 jäivät kauaksi potentiaalista.
Samoihin aikoihin New York Rangers valmistautui pudotuspelisarjaan tulevaa mestaria Pittsburgh Penguinsia vastaan. Rangers hävisi sarjan samaan seikkaan kuin kaikki muutkin hävisivät pingviineille. Nopeuteen. Penguins oli sekä liikkeessään että pelissään nopea.
Läpi NHL:n joukkueet ovat muokanneet rosteriaan enemmän tasaiseksi neljän kentän kokonaisuudeksi. Enää ei ole neloskentän gooneja niin nähtävillä. Nopeus on äärettömän arvokas attribuutti taalakaukaloissa. Puolustaessakin pitää olla nopea.
Grabner saapui paikkaamaan tätä tarvetta. Rooli on sama kuin parhaimpina vuosina Islandersissa. Todella vahvaa alivoimaa sekä sopivan mittaisia korvaavia hetkiä tulosyksikössä. Kuluvalla kaudella on jo syntynyt 19 maalia. Tuolla noteerauksella ollaan maalipörssin kymmenen kärjessä. Ja erittäin silmään pistävää on itävaltalaisen tehopörssilukema +22.
Sitten kun seuran ja pelaajan kyvyt ja tarpeet kohtaavat näin vahvasti, lopputulos on nähtävillä aina sarjataulukkoa ja pistepörssiä myöten.
Voit seurata maailman parasta jääkiekkoa Viasatin kanavilta sekä Viaplay -palvelun kautta & Unibetin kattavasta NHL-kohdetarjonnasta löytyy runsaasti pelattavaa jokaiseen NHL-matsiin!
Kansikuva: All Over Press