Lentopallon Mestaruusliigan sarjasysteemi on noussut jälleen kevään suosituksi puheenaiheeksi. Ei ihme, sillä tuleva vuosi on erittäin tärkeä myös miesten maajoukkueen kannalta. Palveleeko kotoinen Mestaruusliiga maajoukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla, kun ajatellaan Rion olympiaprojektia?
Faneille.com teki pikagallupin miesten liigajoukkueiden valmentajille koskien ottelumääriä. Suurin osa valmentajista (8/12) haluaisi runkosarjaan vain kaksi kierrosta. Tuolloin ottelumäärä vähenisi nykyisestä 33:sta yhdellätoista eli 22:een.
– Pelien taso nousisi, voitaisiin harjoitella paremmin ja pelaajat pysyivät kunnossa, perustelee Korson Vedon päävalmentaja Petri Sainio näkemystään.
Suuri ottelumäärä on eniten rasittanut menestyviä joukkueita. Viime vuosina lähes samat joukkueet ovat pärjänneet Mestaruusliigassa ja Suomen cupissa sekä osallistuvat samalla myös eurosarjoihin. Suomi on ainoa Euroopan huippumaa, jossa pelataan kolminkertainen runkosarja. Meillä mestaruuden voittamiseen tarvitaan vähintään 44, jopa 52 ottelua.
Kaksi valmentajaa ei vastannut kyselyyn, mutta kaksi oli nykyisen sarjasysteemin kannalla. Tuolloin esimerkiksi kautta voitaisiin pidentää muutamalla viikolla riippuen maajoukkueen ohjelmasta.
– Jos pelimäärä tippuu, häviämme tuolloin yli 20 000 euroa vähenevien lipputulojen, näkyvyyden ja mainosmyynnin vuoksi. Vastaavasti matkustuskulut pienenevät vain 5 000 eurolla. Tämä tekisi pelaajabudjettiimme noin 25 prosentin loven, laskee Lentopalloseura Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa.
Taloudellisen tilanteen vuoksi joukkueiden kokoaminen ja yhteisharjoittelun aloittaminen ovat venyneet osalla yhä pidemmälle loppukesään. Ympärivuotiset pelaajasopimukset ovat nykyään todella harvinaisia. Tähän verrattuna miesten maajoukkueen menestys osoittaa, että asioita tehdään paljon myös oikein. On myös huomioitava, että noin puolet viime syksyn MM-kisajoukkueesta pelaa ulkomaisissa sarjoissa. Toki liigan kärkipään ja jumbojoukkueen tasoero on tällä hetkellä turhan suuri.
Mestaruusliigan ja maajoukkueen toimittava yhteistyössä
Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuolla on varmasti kokemusta ja perspektiiviä auttaa kotoisen liigan sarjasysteemin suunnittelussa. Lentopallossa on nyt hyvä buumi päällä, joka toivottavasti huipentuu ensi vuonna miesten maajoukkueen olympiapaikkaan.
– Haluan keskustella liigan ja seurojen kanssa parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi, Sammelvuo toteaa.
Miesten maajoukkueen urakka kohti Rion olympialaisia alkaa leirityksellä kotoisen sarjakauden jälkeen. Kesällä on ohjelmassa Maailmanliiga, lokakuussa EM-kisat ja ensi vuoden tammikuussa olympiakarsintaturnaus. Tuolloin kaikkien maajoukkuepelaajien tulisi olla parhaassa mahdollisessa iskussa.
Tämä ei siis onnistu ilman kaikkien tahojen saumatonta yhteistyötä. Seurojen on kuitenkin koko ajan muistettava, että Mestaruusliiga on yhtä kuin he itse. Eli vastuunkantaja löytyy helposti peiliin katsomalla.