Salibandykausi 2017-18 on edennyt siihen pisteeseen, että miesten liigassa mukana on enää neljä parasta joukkuetta. Välieriin saatiin uutta väriä ensi kertaa moneen vuoteen, kun mukana ovat kauden yllättäjäjoukkueet Nokian Krp ja Westend Indians. Classic ja Happee taas ovat olleet viime vuosina mukana mitalipeleissä lähes poikkeuksetta. Toisesta sarjasta on odotettavissa tasaista vääntöä, toisesta Daavidin ja Goljatin kohtaamista. Ohessa ennakkomme tuleviin koitoksiin.
Classic (1.) – Indians (6.)
Koko kauden omalla tasollaan pelannut Classic polki heikon Oilersin odotetusti maanrakoon ja jatkoi välieriin puhtaasti voitoin 4–0. Hallitsevat suomenmestarit saavat vastaansa kevään yllättäjäjoukkue Westend Indiansin, joka sysäsi viime keväänä Superfinaalissa pelanneen EräViikingit lauluun seitsemännen pelin jatkoajalla. Otteluparin asetelma on selvä: Indians lähtee hakemaan kaikkien aikojen pommia, jota pienemmät kertoimet saa ydinsodan syttymiselle.
Classic ja Indians ovat toisilleen tuttuja pudotuspelivastustajia, sillä joukkueet kohtasivat viime kaudella puolivälierissä, josta tamperelaiset jatkoivat välieriin voitoin 4–1. Espoolaisten debyyttikaudella 2013-14 puolivälieräsarja päättyi Familyn hyväksi voitoin 3–1. Runkosarjassa Classic on ollut Inkkareille todellinen peikko, sillä se on vienyt nimiinsä kaikki kymmenen kohtaamista. Mielenkiintoinen tilastohuomio on myös se, että Indians on ottanut kummatkin voittonsa Tampere Arenalla, joten Heimon Tiipiillä – kuten seura on Otahallin brändännyt – avausvoitto Classicista on vielä ottamatta.
Classicin osalta puolivälierät sujuivat odotetusti. Oilers pääsi pari kertaa lähelle, mutta Classic vei jokaisen ottelun nimiinsä rutiinin ja laajan materiaalin turvin. Classic identifioituu usein viihdyttävän hyökkäyspelinsä kautta, mutta myös sen puolustus on kovaa luokkaa. Oilers ampui keskimäärin 17 kertaa kohti tamperelaisten maalia, mikä kuvastaa sitä, kuinka vaikeaa Classicia vastaan on päästä maalipaikkoihin.
Espoolaisten välieräpaikkaa voi pitää yllätyksenä, mutta mikään vuosisadan jytky se ei ollut, sillä Indians on todella hyvin valmennettu joukkue ja ollut koko kevätkauden hyvässä vireessä. Päävalmentaja Mikko Laurikainen totesi taiston tauottua tehneensä pelaajille selväksi, että laadukas peruspeli riittää EräViikinkien kaatoon. Heimo-luotsi luottaa omiinsa, mutta tunnusti, että vastustaja kovenee huomattavasti. Etenkin omassa päässä nuoren joukkueen täytyy petrata, sillä lähes kuuden päästetyn maalin keskiarvo ei tule riittämään Classicia vastaan.
Heimon nuoret ovat ottaneet kehitysaskeleita tällä kaudella ja Valtteri Kainulainen, Heikki Iiskola ja Aaro Astala nousseet liigan tähtikaartiin. Materiaaliero on kuitenkin valtaisa, sillä kapteeni Kainulainen lienee ainoa, joka mahtuisi Classicin kahteen ensimmäiseen kenttään. Oikeastaan ainoa osa-alue, jossa on tasaisempaa, on maalivahtipeli, sillä Mikko Kirvesniemi on kehittynyt hyväksi liigavahdiksi.
Kulminaatiopiste
Classic-luotsi Petteri Nykky haluaa joukkueensa puolustavan tiiviisti, mutta hyökkäyspelin suhteen narut ovat pitkälti pelaajien käsissä, eikä sapluunaan ole odotettavissa muutosta. Niinpä katseet kääntyvät Indiansin suuntaan. Aktiivista pallollista peliä pelaavan joukkueen peruselementit varmasti pitävät, mutta pallovastuu korostuu tässä sarjassa poikkeuksellisen paljon. Classicin maajoukkuetähdet kyllä rokottavat, jos peliväline hukkuu puolessa kentässä. Jos Indians mielii Classicia haastaa, ei se saa antaa yhtään lahjamaalia, koska toisessa päässä niitä ei ole tulossa.
Taistelupari: Eemeli Salin VS Otto Lehkosuo
Classicin tähtihyökkääjä Eemeli Salin on kuulunut jo vuosia liigan eliittiin. Tällä kaudella sinne murtautui vuonna 1996 syntynyt Otto Lehkosuo. Salinin loistokkuus perustuu pitkälti lähes yliluonnolliseen fysiikkaan ja liki parimetrinen, mutta terävästi kääntyvä hyökkääjä on miltei mahdoton pideltävä. Jos jollain on raameja Salinin pysäyttämiseen, niin lähes samankokoisella Lehkosuolla. Perusluudasta pisteitä tekeväksi pakiksi kehittynyt Mika Lehkosuon veljenpoika ja Classic-tähti tulevat kohtaamaan useaan otteeseen ykköskenttien taistossa.
Arvio
Indians osoitti henkistä kanttia nousemalla seiskapelissä kolmen maalin takaa välieriin. Nyt vastus on kuitenkin liian kova, sillä vastaan astelee sarjan paras hyökkäys, puolustus ja valmennus samassa paketissa. Classic ei välttämättä aina häikäise, mutta korjaa homman lopulta rutiinilla kotiin. Ottelut tulevat varmasti olemaan viihdyttäviä, mutta perusteita Indiansin finaalipaikalle on vaikea löytää. Inkkarit voivat jo onnitella itseään jos Classicin tämän kauden 28 ottelun ja viime kevään puolivälieristä alkanut 13 pudotuspelin voittoputket menevät poikki.
Classic Superfinaaliin voitoin 4–1.
Otteluohjelma
- Ti 3.4. klo 18:30 Classic – Indians @ Tampere Areena
To 5.4. klo 18:30 Indians – Classic @ Otahalli
La 7.4. klo 17 Classic – Indians @ Tampere Areena
Ma 9.4. klo 18:30 Indians – Classic @ Otahalli
To 12.4. klo 18:30 Classic – Indians @ Tampere Areena (tarvittaessa)
Pe 13.4. klo 18:30 Indians – Classic @ Otahalli (tarvittaessa)
Ma 16.4. klo 18:30 Classic – Indians @ Tampere Areena (tarvittaessa)
Nokian KrP (2.) – Happee (4.)
Jos toisessa parissa sävelet ovat selvillä, nähdään Nokian KrP:n ja Happeen välillä vaikeasti ennakoitava välieräsarja. Syyskuussa Näätälaumalle tuskin olisi liikoja luvattu, mutta runkosarjan kakkonen on pitänyt kriitikoiden suut supussa ja osoittanut, ettei kyse ole muutaman pelin suonenvedosta. Happee taas on hakenut peliään koko kauden, eikä se ole täysin vakuuttanut missään vaiheessa. Runkosarjassa Näätä voitti kotipelin rankkareilla, kun taas Jyväskylässä Hirvet olivat parempia selkein 10–3-lukemin, mutta tuossa ottelussa KrP lepuutti useita avainpelaajiaan.
Nokian ykkönen on sarjan paras kentällinen ja näytti puolivälieräsarjassa vaarallisuutensa. Henri Johansson summasi viiteen otteluun 9+9=18. Koko viisikon teholukemat olivat +15:n ja +13:n välissä, mikä kertoo olennaisen. Murhaavan ykkösnyrkin takaa tehoja ei kuitenkaan liiemmin löytynyt, sillä neljä pinnaa summannut puolustaja Vertti Wigren oli alempien kenttien paras pistemies. Vastaavasti maalinsuulla Santtu Pohjonen oli erinomainen, torjuen kolme voittoa ja pysäyttäen laukauksia lähes 87-prosenttisesti.
Happeen puolivälieräsarja tuttua TPS:aa vastaan oli odotetun tasainen ja kääntyi jyväskyläläisille odotetusti huippuyksilöiden johdolla. Päävalmentaja Mikko Lehto yhytti timanttinsa Jami Mannisen ja Peter Kotilaisen samaan kenttään, mikä oli yksi TPS-sarjan ratkaisevimmista käänteistä. Mr. Happee Petri Kaukokin paransi tosipeleihin, sillä sentteri kirjasi teholukeman +10, mikä on peräti 17 pykälää parempi kuin kapteeni-Mannisella.
Näädän ja Happeen kohtaamisessa on kaikki ainekset eeppiselle ottelusarjalle. KrP-luotsi Jarmo Härmä on lanseerannut ”Näätärokkina” tunnetun pelitavan, jossa joukkue menee kontrollin sijaan pelin virtausten mukana. Jyväskylässä kaoottinen ”Hirvirytke” taas on ollut Happeen tunnusmerkki jo useamman vuoden. Parhaimmillaan peli tulee virtaamaan vauhdikkaasti päästä päähän ja pelitapahifistelijät saavat halkoa hiuksiaan selkeiden mallien puuttuessa. Se, kumpi vapaasti virtaavassa vauhtisählyssä on vahvemmilla, onkin sitten haastavampi kysymys. Happeen materiaali on laajempi, mutta KrP:n kärki terävämpi.
Näätälauma kellisti siipirikon SPV:n jopa yllättävän helposti, mikä osoitti, ettei joukkue ollut pelkkä runkosarjan ihme. Mitalipelit ovat kuitenkin seuralle ja usealle pelaajalle ensimmäiset. Happeelle välieräpaikka taas on jo seitsemäs perättäinen. Finaaliin hirvet ovat kuitenkin edenneet vain kahdesti. Tämäkin aspekti lisää otteluparin mystiikkaa.
Kulminaatiopiste
Mikäli Happee mielii jatkaa kauttaan Superfinaaliin, täytyy sen löytää keinot Nokian ykkösen pysäyttämiseksi. Alemmissa kentissä vaaka kääntyy selkeästi jyväskyläläisten eduksi. Myös kotietu saattaa nousta arvoon arvaamattomaan, sillä KrP ei ole hävinnyt Raholan homeluolassa tämän vuoden puolella kertaakaan. Koko kauden aikana Raholasta haki voiton vain kaksi joukkuetta. Vastaavasti Happee on voittanut tämän vuoden puolella pelaamastaan seitsemästä vieraspelistä kuusi, mutta Hirviteatterissa tukkaan on tullut jo kolmesti.
Taistelupari: Santtu Pohjonen VS Miro Tuomala
Kummallakin joukkueella on tasainen maalivahtikaksikko, joiden ykkösveturit ovat vuoden 2015 nuorten maailmanmestareita. Happeen Miro Tuomalan pelikunto on pienoinen arvoitus, sillä hän sai TPS-sarjan viidennessä pelissä kovan tärskyn ja joutui jättämään pelin kesken. Pohjonen taas syrjäytti Antti Kortetmaan kolmannessa pelissä ja lähtee tulevaan välieräsarjaan länsitamperelaisten ykkösenä. Pohjonen ja Tuomala ovat erittäin lahjakkaita, mutta hyvin erityyppisiä torjujia. Tuomala on isokokoinen ja sitä kautta peittävä, kun taas Pohjonen on pienempänä virkaveljenä ketterämpi ja erittäin hyvä reaktiotorjuja. Kummankin veskarilupauksen otteita on värittänyt ajoittainen ailahtelu. Nyt huonoja päiviä ei saisi tulla, sillä helpot maalit ovat isoja pelihuumorin latistajia tiukoissa otteluissa.
Arvio
Vaikeasti ennakoitava sarja, jossa ei ole ennakkosuosikkia. Pudotuspelikokemus puhuu Happeen puolesta, tämän kauden otteet Näädän. Kumpaakaan ei laitettu erityisen koville puolivälierissä, joten se kliseinen henkinen kantti on vielä testaamatta. Valintapeli menee niukasti Happeelle laajemman materiaalin vuoksi. Kivitaloa Hirvien finaalipaikalle ei kuitenkaan kannata kiinnittää.
Happee jatkaa finaaliin voitoin 4–3.
Otteluohjelma
- Ke 4.4. klo 18:30 Nokian KrP – Happee @ Rahola Areena
Pe 6.4. klo 18:30 Happee – Nokian KrP @ Monitoimitalo
Su 8.4. klo 18:30 Nokian KrP – Happee @ Rahola Areena
Ma 9.4. klo 18:30 Happee – Nokian KrP @ Monitoimitalo
Pe 13.4. klo 18:30 Nokian KrP – Happee @ Rahola Areena (tarvittaessa)
Su 15.4. klo 17 Happee – Nokian KrP @ Monitoimitalo (tarvittaessa)
Ma 16.4. klo 18:30 Nokian KrP – Happee @ Rahola Areena (tarvittaessa)
Kansikuva: Juhani Järvenpää / Salibandy.fi /Flickr