Itävallan Kreischbergissä käydyt lumilautailun ja freestyle-hiihdon MM-kisat ja niiden huipennus sekä X Gamesit USA:n Aspenissa eivät välttämättä syöneetkään toisiaan. Molemmista kisoista jäi faneille valtavasti iloa ja jännittävää draamaa. Lisäksi suomalaisille saaliiksi kertyi MM-kisoista yksi kultainen ja kaksi hopeista mitalia.
Lumilautailun ja freestylen MM-kisat
Lumilautailussa huuhdottiin jälleen kultaa, kun Roope Tonteri otti hallitsevan mestarin elkein big airin voiton huikealla cab 1440 + bs 1080 kombinaatiolla. Kisa oli äärimmäisen tiukkaa, johon vaikutti myös kisamuoto, missä kolmen yrityksen aikana piti onnistua kahdessa eri tempussa. Roopelta nähty cab 1440 oli kuitenkin temppu, jolla pärjää pitkälle kisassa kuin kisassa.
Finaalin toinen suomalainen Ville Paumola satutti itseään hieman ja onnistui ländäämään vain kertaalleen ja saavutti kahdeksannen sijan.
Naisten big airin MM-kullasta kilpailtiin vasta ensimmäisen kerran. Merika Enne edusti Suomea finaalissa ja sijoittui Sveitsin Elena Köntzin jälkeen toiseksi. Merikan tyylikkäät hypyt ja äärimmäisen puhdas fs 540 + bs 180 kombinaatio vakuutti yleisön ja tuomariston, joten hopeaa hänelle. Merikasta näkee, että laskutaitoja on vaikka muille jakaa, joten toivottavasti saamme hänestä Enni Rukajärven rinnalle toisen suomalaisen naislumilautailijan kiertämään huippuarvostettuja tapahtumia.
Ennen kisaa Tonterin voittoa lähdettiin hakemaan pienen betsin kautta. Lumilautaliiton some-kanavilla maajoukkueen päävalmentaja lupasi Tonterin kanssa vetää tukan pois, mikäli kultaa tulee. Lopputuloksena siis tyylikkäät tukattomat miehet lähtevät seuraavaksi kohti ensi viikonlopun Burton European Openia, joka kuuluu World Snowboard Tourin isoimpiin kilpailuihin.
Freestyle-hiihtäjät hankkivat muutamia finaalipaikkoja, muttei mainittavaa menestystä. Vielä, sillä osa laskijoista ei ole edes täysi-ikäisiä, joten menestys saa kyllä odottaa.
- cab (caballerial): laskijan heikompi jalka edellä lähdetään pyörimään kasvojen suuntaan
- fs = frontside: pyöritään kasvojen suuntaan
- bs = backside: pyöritään selän suuntaan
X Games
Suomesta oli Aspenissa viisi kilpailijaa. Ilman mitalia tyydyttiin tällä kertaa, mutta onneksi jännittäviä kisoja riitti muutenkin.
Freestyle-hiihdon ainoan edustajamme Antti Ollilan matka tyssäsi jo kovatasoiseen slopestyle-karsintaan. Luovat ja vaikeat reilitemput eivät riittäneet kun hypyissä tuli epäonnistumisia.
Anton Lindfors joutui hurjasta taistelusta huolimatta jäämään lumilautacrossin finaalin ulkopuolelle. Semifinaalilaskun aikana Anton kävi useaan otteeseen lähellä jatkopaikkaa, mutta puolivälin jälkeen tulleet minimaalisen pienet virheet maksoivat lopulta liikaa. Crossin X Games-kulta matkasi Kanadan Kevin Hillille, joka karkasi melkolailla finaaliheatin alussa jo muilta ja laski muiden nahistellessa selvään voittoon.
Matti Suur-Hamari laski paracrossin semifinaalista helposti itsensä jatkoon, mutta kärsi aivan finaalin alussa lajille tyypillisestä kolaroinnista ja joutui jättämään mitalihaaveet siihen. Usean laskijan kolarista selväksi voittajaksi selviytyi Keith Gabel Yhdysvalloista.
Myös Peetu Piiroinen pääsi seitsemäntenä laskijana läpi slopestyle-karsinnasta, mutta harjoituslaskussa sattunut kaatuminen teki sen verran kipeää, ettei Peetu lähtenyt finaaliin mukaan. Olisi ollut mielenkiintoista seurata irtoaako Peetultakin jo tripla, vaikka Peetun äärimmäisen rauhalliset ja tyylikkäät tuplat + 1440 voivat yhä riittää hyvin korkealle. Reileissä Peetu on kuitenkin aina ollut parhaimmistoa. Reilit ovatkin usein suomalaisilla hyvin hallussa, sillä toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa poliisit eivät sakota tai edes häädä laskijoita katukaiteiden luota. Tämän ansiosta Suomessa on aivan erityinen katulaskemisen kulttuuri.
Slopestyle-finaalista saatiin uskomattoman kovatasoinen. Ilman triplakorkkia oli turha haaveilla kärkisijoista ja voittokin ratkesi erityisen koviin reilitemppuihin. Ennakkosuosikki piti tällä kertaa ja Kanadan Mark McMorris nappasi uransa kolmannen X Games slopestylen kullan. Slopestylen lisäksi McMorris hallitsi big airia. Ja kuten tuli luvattua, niin maailman ensimmäisenä ländättyä tavaraa saatiin. McMorris veivasi valtavasta hyppyristä mm. uskomattoman näköisen bs triplakorkki 1620:n.
Naisten lautailijoiden slopestylessä Enni Rukajärvi kuului ennalta ehdottomasti voittokamppailuun, mutta tällä kertaa lasku ei oikein pysynyt kasassa ja toisaalta rimaa nostettiin tässäkin lajissa kokoajan korkeammalle. Voittoon tyylitteli Norjan Silje Norendal.
Kisoissa saatiin myös X Games historian nuorin voittajan kun vain 14-vuotias Chloe Kim vei naisten superpipen nimiinsä. Lisäksi amerikkalaiseen tapaan kisoissa seurattiin erilaisia mitali- ja voittoputkia ja muuta statistiikkaa, josta mielenkiintoisimpiin kuuluu Kevin Rollandin suksimiesten superpipestä mitattu lähes 8-metrinen hyppy. Siinä käydään muuten korkealla!
X Gameseista jäi myös mieleen lukuisat viimeisten laskujen/yritysten avulla saavutetut voitot ja mitalit. Miesten superpipe suksi- ja lautapuolella olivat sen suhteen yhtä juhlaa, kun mies toisensa jälkeen paransi pisteitään.
MM-kisat vastaan X Games
Ero näiden kahden välillä tulee ehdottomasti tv-tuotteen viihteellisyydestä. FISin järjestämät kisat tuntuivat pieneltä puuhastelulta X Gamesiin verraten. Tilastoinnit ja esimerkiksi halfpipestä tuotettu reaaliaikainen hyppyjen korkeusmittari vaan tekevät ison vaikutuksen.
Eikä kyse suinkaan ole vähättelystä MM-kisoja kohtaan, kun sanotaan parhaiden laskijoiden lähteneen X Gameseihin. MM-kisoissakin big airin taso nousi hurjaksi ja ilman heikkoa alastulorinnettä, olisimme hyvinkin voineet nähdä sielläkin ländättyjä triplavoltteja. Se vaan on tärkeää, että saadakseen tasoa ylös ja järjestäjien on kyettävä luomaan maksimaaliset olosuhteet.
Toki tämä kertoo selvästi sen, että ainakin miesten lumilautailussa a) taso on äärimmäisen laaja b) vaatii jatkuvaa kehityskykyä pysyäkseen huipulla. Naisten lumilautailussa taso ei ole aivan niin laajaa, mutta joka vuosi tehdään kyllä rankempia temppuja. Ja tämä siis vain kilpailevan maailman osalta. Kuvauspuolen lumilautailijat ovat samassa tilanteessa. Eikä suksijoitakaan voi unohtaa, sillä samaa lajikehitystä hekin käyvät läpi.