Viime kauden päätöskierroksella VfB Stuttgart voitti Bayern Münchenin Allianz Arenalla komeasti maalein 1-4. Vaikka mestaruuden jo varmistaneen Bayernin kepittäminen ei ehkä ollut niin suuri uroteko, kuin se olisi ollut jossain toisessa tilanteessa, toi se kuitenkin lupauksia paremmasta perinteikkään seuran kannattajille. Stuttgart jäi lopulta vain kahden pisteen päähän Eurooppa-liigan karsinnoista ja sen myötä kauden 2018-2019 odotettiin olevan vieläkin menestyksekkäämpi. Saihan seura pidettyä riveissään muun muassa tähdeksi kasvaneen Benjamin Pavardin, joka kruunasi huippukautensa voittamalla maailmanmestaruuden Ranskan paidassa kesällä Venäjällä.
Asiat ei kuitenkaan menneet lainkaan käsikirjoituksen mukaan, sillä koko kuluva kausi on ollut totaalinen pannukakku. Mahalasku. Katastrofi. 22 pelatun sarjakierroksen jälkeen Stuttgart majailee putoamiskarsintapaikalla sijalla 16. Joukkue on hävinnyt Bundesliigassa jo 15 ottelua mikä on eniten koko sarjassa. Hämmentävää, sillä Stuttgartin puolustus oli ennen kauden alkua ainakin paperilla yksi sarjan vahvimpia. Pavardin lisäksi alakerran tukipilareina oli Emiliano Insua, Holger Badstuber, Pablo Maffeo ja Borna Sosa. Ja kun tähän lisätään vielä Freiburgista naarattu Marc-Oliver Kempf, vaikutti siltä, että pakisto olisi valkopunaisten vähäpätöisin murhe.
Tayfun Korkutin hutera korttitalo kaatui ilman kunnon puhuria
Kenen vika nykyinen alakulo sitten on? Ei voi välttyä ajatukselta, että valmennusvastuun kantaneen Tayfun Korkutin olisi pitänyt pystyä parempaan perinteikkään seuran peräsimessä. Tuo puolustuslinja kestää kyllä vertailun jopa Eurooppa-liigassa pelaaviin joukkueisiin, jonka lisäksi Stuttgartin hyökkäys on hyvin kelvollinen ja jopa vaarallinen – noh, ainakin paperilla.
Erik Thommyn ja Daniel Didavin kaltaisten pelaajien piti johdattaa ”Die Schwaben” menestykseen, Berakly Özcan ja Nicolas Gonzalez tukenaan. Ja kirsikkana kakun päällä on kulttipelaaja ja maalintekijä jumalan armosta Mario Gomez. Heidän uskottiin pystyvän tekemään riittävästi osumia, joita tiukka alakerta sitten pystyisi johtoasemassa puolustamaan.
Mutta kuinka ollakkaan, Korkutin ryhmä epäonnistui täydellisesti heti kauden ensi tahdeista alkaen. Joukkueella ei ollut kunnollista taktiikkaa, eikä pelkät nimet paidan selkämyksissä pystyneet toteuttamaan huipputulokseen tähtäävää strategiaa. Niinpä lumipallo lähti pyörimään heti ensimmäisistä sarjaotteluista lähtien väärään suuntaan jonka johdosta ison ja fanaattisen fanikannan odotukset romahtivat ylhäältä pilvistä karuun todellisuuteen.
Räpiköimistä seuratessa on vain voinut ihmetellä miten Korkut onnistui viime kaudella? Kuuluiko osa menestyksestä sittenkin hänen edeltäjälleen, nuorelle ja lupaavalla Hannes Wolfille, joka sai potkut kesken viime kauden ja joka nyt on luotsaamassa HSV:tä 2. Bundesliigassa kohti pääsarjaa.
Viisi pistettä seitsemästä ensimmäisestä Bundesliiga-ottelusta ja putoaminen Saksan cupista 3. Liigan Hansa Rostockille oli seurajohdolle liikaa ja Korkut potkittiin kilometritehtaalle, tilalle palkatun Markus Weinzierlin tieltä. Se tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta, sillä suunta ei voinut olla kuin ylöspäin. Vire ei kuitenkaan muuttunut ja seura jatkoi tappiokierteessä. Ensin Dortmund jyräsi Stuttgartin Weinzierlin debyytissä ja seuraavassa pelissä myös keskinkertainen Mainz painoi pallon kolmesti swaabianilaisten verkkoon.
Ongelma oli siinä, että vaikka Korkutin taktiikka perustui nimenomaan hyvään puolustuspelaamiseen, hänen joukkueensa puolusti pieniä poikkeuksia lukuunottamatta luokattomasti. Hullunkurista on, että tällä hetkellä vetovastuussa oleva Weinzierl tunnetaan enemmän hyökkäysvoittoisemmasta lähestymistavastaan, jota hän harjoitti niin Augsburgin kuin myös Schalken valmentajana. Ja nyt hänen käsissään on puolustava joukkue, joka ei osaa puolustaa. Korkutin ideana oli rakentaa vedenpitävä alakerta, joka kykenisi pitämään peleissä hankitut johtoasemat, mutta Stuttgartin hyökkäyspelaajat eivät ole tällä kaudella pystyneet tekemään tulosta ja samaan aikaan peräpää on vuotanut kuin vatsatautisella.
Bundesliigasta putoaminen veisi roimasti tv-tuloja
Stuttgart-kannattajat ovat joutuneet todistamaan melkoista mahalaskua omalta seuraltaan ja tässä vaiheessa kautta ainoa tavoite on enää yrittää pysyä Bundesliigassa. Seura investoi varsin paljon taloudellisia paukkuja tälle kaudelle. Edustusjoukkueen pelaajakuluihin uppoaa kuukausittain isoja rahasummia, jotka ovat kuitenkin katettavissa Bundesliiga-tasoisen seuran tuloilla. Bundesliigan ja 2. Bundesliigan ero näkyy kuitenkin hyvin selvästi esimerkiksi TV-tuloissa. Stuttgartin arvioitu tv-tuotto tämän kauden osalta tulee olemaan noin 38,5 miljoonaa euroa ja tämä summa tulisi putoamaan merkittävästi ensi kaudella, mikäli seuran sarjataso vaihtuisi yhtä alemmas.
Viime kaudella eniten TV-tuloja 2. Bundesliigassa kahmi FC Ingolstadt, joka kääri 16,5 miljoonan euron potin. Ottaen huomioon Stuttgartin statuksen isona ja perinteikkäänä seurana sekä sen laajan kannattajapohjan, joukkue yltänee ja jopa ylittänee ”Die Schanzerin” lukeman. Valistuneet arviot Stuttgartin mahdollisista televiointituloista divaritasolla pyörivät noin 22 miljoonan kieppeillä, mutta onko se riittävästi? No ei todellakaan, ainakaan jos sitä peilaa joukkueen nykypelaajien sopimuskuluihin. Sen vuoksi sille olisi äärimmäisen tärkeää pysyä pääsarjatasolla myös ensi kaudella. Edellisen kerran kun Stuttgart putosi sarjasta, aiheuttivat raivostuneet perinneseuran kannattajat pienimuotoisen kaaoksen Mercedez-Benz Arenalla. Sen lisäksi, että vastaavanlaista kannattajien oireilua olisi odotettavissa myös nyt, olisi putoaminen myös taloudellinen katastrofi.
Artikkelikuva: Getty Images