Ranska pyrkii katkaisemaan lähes 50 vuoden mittaisen kirouksen torstaina, kun joukkue kohtaa EM-kisojen välierissä Saksan. Ranska on edellisen kerran kukistanut Die Mannschaftin arvokisoissa vuoden 1958 MM-kisoissa, kun Länsi-Saksa kaatui maalein 6-3. Edellinen arvokisakohtaaminen oli kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa, kun Saksa oli Mats Hummels osumalla parempi maalein 1-0.
Ranska onnistui kuitenkin voittamaan Saksan viime lokakuun ystävyysottelussa. Tuo ilta jäi tosin enemmän mieleen Pariisin terrori-iskuista, joten molemmilla joukkueilla on varmasti tunteet enemmän tai vähemmän pinnassa torstainakin.
Saksan kone on saanut kolhuja
Saksa on ollut toistaiseksi konemainen. Joukkue ei ole säväyttänyt oikein missään vaiheessa, mutta niin vain hallitseva maailmanmestari on selvittänyt tiensä neljän parhaan joukkoon. Joachim Löwillä onkin käytössään poikkeuksellisen tasainen ja vahva joukkue. Heikkouksia ei ole käytännössä lainkaan, vaikka päävalmentajan hyökkääjävalinnat ovat aiheuttaneet kysymyksiä. Kisat aloittanut Mario Götze ei vakuuttanut hyökkääjänä lainkaan ja Bayern Münchenin mies jäi turhan paljon pelin ulkopuolelle. Viimeisessä kolmessa ottelussa Löwin valinta kohdistuikin Mario Gomeziin, joka onnistui maalinteossa kahdesti. 30-vuotias hyökkääjä kuitenkin loukkaantui voitoikkaassa puolivälierässä eikä pysty enää pelaamaan turnauksessa.
Thomas Müller on ollut kaukana parhaasta tasostaan. Yleensä arvokisoissa loistanut Müller oli monien veikkaus kisojen maalikuninkaaksi, mutta toistaiseksi maalisarake näyttää pyöreää nollaa. Torstaina hän saanee kuitenkin mahdollisuutensa näyttää iskukykynsä Saksan yksittäisenä kärkenä, kuten kävi Gomezin loukkaannuttua ja tultua vaihtoon. Müller osaa tehdä erinomaisia juoksuja linjojen taakse ja haistaa maalipaikat hyvin, joten Ranskan puolustus saa olla tarkkana 26-vuotiaan saksalaisen kanssa.
Gomezin lisäksi saksalaisilla on muitakin pahoja poissaoloja torstaina. Mainion turnauksen Toni Kroosin rinnalla pelannut Sami Khedira on niin ikään loukkaantumisten takia sivussa turnauksen lopuista otteluista. Hänen paikkansa ottanee pienistä kolhuista itsekin kärsinyt Bastian Schweinsteiger tai kisoissa vielä 0 minuuttia pelannut 20-vuotias Julian Weigl. Merkittävin poissaolija on kuitenkin puolustuksen johtohahmo Mats Hummels, jonka korttitili tuli täyteen Italiaa vastaan. Hummelsin paikan ottanee häntä avausottelussa Ukrainaakin vastaan paikannut Shkodran Mustafi tai Benedikt Höwedes, joka on tosin myös kärsinyt pienistä kolhuista.
Ranskan ruuti on kuivaa
Ranska oli jo ennen kisoja yksi turnauksen suurimmista suosikeista eikä odotukset ole vähentyneet pelien koventuessa. Kisäisäntien hyökkäyskalusto on lunastanut odotukset ja varsinkin puolivälierä Islantia vastaan oli todellinen näytös kotijoukkueelta.
Antoine Griezmannin, Olivier Giroudin sekä Dimitri Payetin niskaan asetettiin ennen kisoja valtavat paineet, mutta kolmikko on vastannut huutoon melkoisella tavalla. Ranskalaistrio miehittää maalipörssin kärkeä ja osumat ovat olleet kaiken lisäksi todella komeita. Ranska on tehnyt toistaiseksi kisojen eniten maaleja, kun vastustajan maaliverkko on heilunut keskimäärin 2,2 kertaa ottelua kohden. Kisaisännät ovat viimeistelleet yhteensä 11 täysosumaa.
Ranskan suurin vahvuus onkin hyökkäyspelin arvaamattomuus. Joukkueessa on niin valtava määrä taitoa, että vastustajan on todella haastavaa puolustaa Ranskaa vastaan. Kisaisännät hyökkäävät paljon laitojen kautta, mutta taitavien yksilöiden myötä hyökkäykset vyöryvät yhtä vaarallisesti myös keskeltä. Ranska on kisojen eliittiä myös erikoistilanteissa.
Ranskan tilanne pelaajien suhteen on lähes päinvastainen Saksaan verrattuna. Kisaisännillä ei ole lainkaan loukkaantumisia ja N’Golo Kante sekä Adil Rami ovat sovittaneet pelikieltonsa, joten Didier Deschamps saa käyttöönsä parhaan mahdollisen miehistön.
Mitä odottaa ottelulta?
Ottelun ennakkoasetelmat ovat hyvin selkeät: kollektiivisen joukkuepelin malliesimerkki Saksa vastaan kovassa vireessä olevilla huippuyksilöillä varustettu Ranska.
Italiaa vastaan käyty puolivälierä oli todellinen näytös Joachim Löwin taktisesta puolesta. Saksa pelasi Italiaa vastaan sen omilla aseilla, mikä näkyi poikkeuksellisen tiiviinä puolustuspelinä. Molemmat joukkueet pyrkivät tekemään vastustajan mahdollisimman heikoksi, joten rivikatsojan silmään ottelu saattoi vaikuttaa tylsältä. Kyseessä oli todellinen shakkiottelu, jossa pyrittiin tekemään mahdollisimman viisaita siirtoja. Saksa oli kuitenkin läpi ottelun hieman niskan päällä ja nappasi ansaitun voiton, vaikka Italia onnistuikin pistämään pelin jännäksi viemällä pelin jatkoajalle rangaistuspotkun myötä.
Saksa luovuttaneekin torstaina pallonhallinnan Ranskalle. Kisaisäntien heikkoudet löytyvät lähinnä puolustuspäästä, vaikka Les Bleusin puolustus Laurent Koscielnyn johdolla on toistaiseksi selvinnyt varsin kelvollisesti. Nopeatempoisessa pelissä etäisyydet ovat kuitenkin kasvaneet, jolloin vastustajalla on ollut paljon tilaa käytössään. Nämä tilanteet Saksa hyödyntää armotta.
Saksan kokoonpano on elänyt kisojen aikana paljon eikä pahat poissaolot helpota urakkaa välierissä. Hallitseva maailmanmestari pyrkineekin ennen kaikkea minimoimaan virheet kentällä ja pelaamaan varman päälle, kun taas kisaisännät ovat hurmollisen kotiyleisön edessä selvästi aloitteellisempia.
Kokoonpanot
Saksa (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector; Kroos, Schweinsteiger; Götze, Özil, Draxler; Müller
Ranska (4-3-3): Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Pogba, Kanté, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet
Arvio
Vastakkain on tämän hetken kaksi suurinta mestarisuosikkia, joten tasainen kamppailu on varmasti luvassa. Saksan poissaolot kääntää vaakaa hieman kisaisäntien suuntaan, joten Ranska nappaa kotikisoissaan jälleen finaalipaikan. Dimitri Payet onnistuu kahdesti maalinteossa ja johdattaa Ranskan finaaliin maalein 2-0.
Kansikuva: Getty