Kommentti: Zinedine Zidane nappasi oppi-isästään taktisen junttaotteen

Viaplay LogoPysyykö mestari kisällin juntassa myös toisessa osassa? Seuraa Mestarien liigan jokainen sekunti Viaplay-palvelusta.

Mestarien liigan superpari FC Bayern München ja Real Madrid tarjoilivat 1–2-tuloksellaan juuri niin tiukkaa, taktista, mutta samaan aikaan säkenöivää jalkapalloa, mitä olettaa saattoi. Totta kai itse kentällä nähtiin useita vertailukohtia ja taistelukumppaneita. Molempien keskikentän kolmikot ovat maailman parhaimpien joukossa, todellisia timantteja. Vaikka Bayernilta olikin poissa puolalaistähti Robert Lewandowski, niin siitä huolimatta kotijoukkue sai marssitettua kentällä vaarallisen hyökkäyskolmikon. Realin vastaavan tietävät kaikki, vaikka ennen ensimmäistä puolivälieräkamppailua Cristiano Ronaldo kärsikin pienestä maalipeikosta.

Vihreän veran lisäksi tiukkaa taistelua nähtiin myös päävalmentajien kesken. Mestari vastaan oppipoika, meritoitunut velho vastaan kohti maailman kärkeä matkaava oppija. Carlo Ancelottin ja Zinedine Zidanen kohtaaminen oli odotettu juuri edellä mainittujen asioiden vuoksi. Kaksikko oli aikoinaan yhtä aikaa Real Madridin penkinpäässä, Ancelottin ollessa päävalmentaja ja Zidanen hoitaessa apuvalmentajan virkaa.

Nyt vuosia myöhemmin Zizou oli kammennut itsensä Realin pääluotsiksi ja Ancelotti jatkanut matkaansa Bayerniin.

Taktinen shakki

Lähtökohtaisesti taktisesta shakista odotettiin tiukkaa, vaikka yleinen mielipide keikahtikin hiukan italialaisen laariin. Ihan syystäkin. Ancelottin näytöt ovat kiistattomat useiden vuosikymmenien ajalta, vaikka häntä onkin kritisoitu vähäisestä menestymisestä pääsarjoissa. Loppu viimein niitäkin pokaaleita on tullut ja mikä merkittävää, hän on menestynyt valmentamissaan joukkueissa niin ryhmädynaamisella kuin taktisellakin puolella.

Zizoun vastaavat saavutukset ovat valmentajauraan nähden kovat. Kesken viime kauden Realin edustukseen päävalmentajaksi hypännyt ranskalainen kerkesi voittaa ensimmäisellä kaudellaan Mestarien liigan. Vaatimattomasti. Zidanea kohtaan esitetty kritiikki on ollut hänen taktisista oivalluksistaan, tai oikeastaan niiden vähyydestä. Monet kriitikot ovat menneet sen taakse, että entinen maailmanluokan pelaaja on saanut käsiinsä niin huikean pelaajanipun, että epäonnistuminen olisi todella vaikeaa.

Tämä perustelu on ontuva ainakin siinä mielessä, että Zidane korvasi Los Blancosin peräsimessä Rafa Benitezin, joka ei onnistunut samalla pelaajistolle vakuuttamaan seurajohtoa, eikä faneja. Tämän lisäksi liikkui vahvoja huhuja, kuinka Benitez olisi menettänyt pukukopin ja joutunut riitoihin joidenkin huippupelaajien kanssa.

Zidane valmis haastamaan

Keskiviikkoinen Mestarien liigan ilta osoitti, että oppipoika on todellakin valmis haastamaan mestarinsa. Vaikka ensimmäinen puoliaika menikin Bayernin laariin, oli jälkimmäinen 45-minuuttinen vieraiden. Bayern-puolustaja Javi Martínezin idioottimaiset kaksi keltaista antoivat toki lopulliset suuntaviivat loppuottelun ajaksi, mutta sitä ennenkin oli jo kerennyt tapahtua.

Real teki Zidanen johdolla ensimmäisellä puoliajalla merkittävän virheen. Virhe ei ollut se, että he vetäytyivät tiiviiseen 4–4–2-ryhmitykseen ja kyttäsivät vastaiskuja, ei. Virhe tuli siinä, että puolustusryhmitys ei ollut tarpeeksi tiivis, kompakti ja etenemisvalmis. Vaikka Zizou on ajoittain tälläkin kaudella vilautellut kyseistä matalaa linjaa, oli se Bayernia vastaan erittäin tehoton.

Bayern kykeni ensimmäisellä puoliajalla etsimään ylivoimia ja tyhjiä tiloja rauhassa Realin pallottoman liikkeen ollessa kokonaismääräisesti löyhää. Esimerkiksi Toni Kroosin pelaaminen laidalla puolustusvaiheessa oli jopa hupaisaa, ja Bayern kykenikin luomaan kyseiselle laidalle ylivoimia. Kroosin pelipaikka oli kuitenkin looginen ja ymmärrettävä, Cristiano Ronaldoa jatkuva puolustukseen ravaaminen olisi tuskin kiinnostanut. Ronaldo pysyttelikin pääsääntöisesti keskellä muodostaen Karim Benzeman kanssa prässiparin.

Toisen puoliajan junttaote

Paljon muuttui kuitenkin toiselle puoliajalle. Puolustusryhmitys muuttui enemmän 4–1–4–1-muotoiseksi ja hyökkäyssuuntaan Real alkoi levittää peliä sinne, minne tilat alkoivat Bayern-hyökkäysten jälkeen syntyä. Realin tasoitusmaali syntyikin tämänkaltaisesta pelin levittämisestä laitaan. Bayern ei kerennyt, tai hoksannut, reagoida tähän kollektiivisella liikkeellä ja Cristiano nakutti maalin oikean puolustajan Dani Carvajalin keskityksestä. Bayern unohti jälkimmäisellä puoliskolla boksi- ja puolustuksen edustan puolustamisen todella dramaattisin vaikutuksin.

Kuten sanottua, Martínezin punainen kortti merkitsi paljon, mutta jo sitä ennen Real osoitti taktista variaatiota. Laitapelaaminen oli Zidanen selkeä agenda, mutta se otettiin käyttöön toden teolla vasta toisella puoliajalla. Tällaiseen virhearviointiin ranskalaisella ei ole varaa toisessa osaottelussa, vaikka se pelataankin Realin kotipyhätössä Santiago Bernabéulla.

Monien hämmästykseksi Zidanen kykeni ottamaan pelin sisällä tapahtuneilla taktisella siirrolla niskalenkkiä Ancelottista. Martínezin tötöilyn merkitystä ei voi väheksyä, mutta keskiviikon kaltaisilla heräämisillä Zidane kykenee johdattamaan joukkonsa vielä Euroopan arvostetuimman pokaalin haltijaksi.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images