Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!
Venäjän MM-kisoissa on nähty nyt kaksi ulosajoa, kun Kolumbian Carlos Sanchez Moreno sekä Saksan Jerome Boateng saivat punaiset kortit alkulohkon otteluissaan. Nämä eivät kuitenkaan ole lähelläkään ikimuistoisimpia ulosajoja 2000-luvun kisoista.
Maailmanmestaruudesta on mitelty kaksikymmentä kertaa ennen käynnissä olevia kisoja. Turnauksissa on jaettu yhteensä 171 punaista korttia, joista 74 on tullut kuluvan vuosituhannen kisoissa. Näiden joukossa on luonnollisesti monia legendaarisia ulosajoja.
Eniten ulosajoja kuluvalla vuosituhannella nähtiin Saksan järjestämissä kisoissa vuonna 2006, jolloin peräti 28 pelaajaa sai punaisen kortin. Vähiten ulosajoa oli vastaavasti neljän vuoden takaisissa kisoissa, kun vain kymmenelle pelaajalle tuomittiin punainen kortti.
Mukaan on mahtunut myös jotain todella erikoisia tapauksia. Tällainen on esimerkiksi Josip Šimunicin ulosajo Kroatian ja Australian välisessä alkulohkon ottelussa vuonna 2006. Šimunic sai ulosajon nimittäin vasta kolmannesta keltaisesta kortista, koska päätuomari Graham Poll oli merkannut yhden Šimunicin varoituksen Australian pelaajalle, sillä hän oli mennyt sekaisin Šimunicin käyttämästä Australian aksentista. Tässä viisi muuta legendaarista ulosajoa.
5. Francesco Totti, 2002
Etelä-Korean ja Japanin järjestämä turnaus jäi mieleen erityisesti toisen kisaisännän taipaleesta kohti välieriä. Etelä-Korea ei pelännyt käyttää kyseenalaisia otteita viheriöllä ja joukkue vaikutti saavan toisinaan vetoapua myös tuomareilta. Tällainen tilanne nähtiin muun muassa neljännesvälierässä Italiaa vastaan. Francesco Totti sai kamppailussa toisen keltaisen filmaamisesta, vaikka tilanteessa oli selvä rike ja Italialle olisi kuulunut viheltää rangaistuspotku. Joukkue joutui kuitenkin jatkoajalla alivoimalle ja Etelä-Korea onnistui iskemään ylivoimalla voittomaalin pari minuuttia ennen jatkoajan päätöstä.
4. Wayne Rooney, 2006
Englannin menestys arvokisoissa on ollut vaatimatonta. Vuoden 2006 kisat käynnistyivät joukkueelta kuitenkin hyvin, kun Englanti eteni alkulohkonsa voittajana jatkoon ja kaatoi neljännesvälierässä Ecuadorin. Ongelmat koittivat tällä kertaa puolivälierässä, kun Wayne Rooney sai täysin turhasta tilanteesta ulosajon hänen polkaistuaan Ricardo Carvalhoa haaroväliin. Päätuomarin edessä sattunut tilanne ei jättänyt Horacio Elizondolle muuta mahdollisuutta kuin antaa Rooneylle punainen kortti. Ulosajo tuli noin puoli tuntia ennen peliajan päätöstä ja Portugali eteni lopulta välieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen.
3. Hakan Ünsal, 2002
VAR on ihastuttanut Venäjän MM-kisoissa, mutta tästä teknologiasta ei ollut vielä mitään tietoa vuoden 2002 kisoissa. Siitä olisi kuitenkin ollut paljon apua Turkin ja Brasilian välisessä alkulohkon kamppailussa. Brasilia johti ottelua lukemin 2-1, kun Rivaldo meni antamaan kulmapotkua lisäajalla. Brasilialainen ei kiirehtinyt tilanteessa, mikä turhautti Hakan Ünsalin, joka potkaisi pallon kohti Rivaldoa. Peliväline osui häntä jalkoihin, mutta Rivaldo kaatui teatraalisesti maahan kasvojaan pidellen ja Ünsalin peli tuli ennenaikaiseen päätökseen. Brasilia voitti lopulta ottelun samoin lukemin, mutta Rivaldo sai filmaamisestaan jälkikäteen sakot.
2. Luis Suarez, 2010
Ghanasta tuli vuoden 2010 kisoissa kolmas afrikkalainen joukkue, joka eteni MM-kisoissa puolivälieriin asti. Ghana oli lähellä jopa kaataa Uruguayn, sillä ottelu eteni jatkoajalle tilanteessa 1-1. Ghana sai aivan jatkoajan lopulla hurjan myllytyksen Uruguayn maalille, mutta Luis Suarez pelasti pallon maaliviivalta käsillään. Tilanteesta tuomittiin luonnollisesti punainen kortti ja ulosajo, mutta sekin oli Uruguayn kannalta parempi ratkaisu kuin varma maali. Asamoah Gyanin rankkari pamahti ylärimaan ja edessä oli rankkarikisa, jonka Uruguay lopulta voitti.
1. Zinedine Zidane, 2006
Listan kärkipaikasta ei ole mitään epäselvyyttä. Zinedine Zidanen uran päättyminen šokeeraavaan punaiseen korttiin on ansaitusti piikkipaikalla. Ranskan kapteeni vei joukkueensa johtoon loppuottelussa jo muutaman minuutin pelin jälkeen kylmänviileällä rankkarilla. Jopa hieman ironisesti Marco Materazzi toi Italian tasoihin reilut kymmenen minuuttia myöhemmin ja tämä kaksikko nousi valonkeilaan jäälleen jatkoajalla. Materazzi sai provosoitua Zidanen puskemaan häntä ja yhden kaikkien aikojen pelaajan ura tuli päätökseen punaisen kortin myötä. Italia voitti lopulta maailmanmestaruuden rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Kortti oli Zidanen kuudes MM-kisoissa, millä hän jakaa tilaston kärkisijan yhdessä Cafun kanssa. Zidane on yksi viidestä pelaajasta, joka on saanut punaisen kortin MM-kisojen loppuottelussa.
Kansikuva: Martin Rose/Bongarts/Getty Images