Intensiivinen kuukausi jalkapallon arvokisoissa on oivallinen näyteikkuna monille hieman vähemmän tunnetuille pelaajille. Niinpä pienemmissä seuroissa leipäänsä tienaavia pelaajia nouseekin jokaisissa kisoissa suuren maailman tietoisuuteen. Faneille.com päättikin listata kisojen kymmenen kovinta tuntematonta suuruutta, jotka ovat esiintyneet todella vahvasti Ranskan EM-viheriöillä.
10. Aron Gunnarsson, Islanti
Brittifutiksen ystäville Islannin kippari saattaa olla tuttu pelaaja, sillä keskikentän raataja on pelannut Englannin kentillä jo vuodesta 2008 lähtien. Coventryn kautta Cardiffiin vuonna 2011 päätynyt Gunnarsson ei ollut suuressa roolissa Championshipia pelanneessa joukkueessa, mutta komeasti puolivälieriin yltäneelle Islannille Gunnarsson oli kenties se kaikkein tärkein palanen. Oikeastaan koko Islannin joukkue henkilöityi juuri kapteeniinsa, joka ei anna senttiäkään periksi ja on koko ajan vastustajan iholla kiinni. Myös Gunnarssonin pitkät sivurajatheitot säväyttivät kisoissa, näistä Islanti värkkäsi tasoitusmaalin muun muassa Englannin verkkoon. Pallollisena Gunnarsson ei loista, mutta nähdyn kaltaisilla otteilla paikka jonkun Valioliigan alemman keskikastin joukkueen konehuoneesta voi olla kisojen jälkeen realismia, sillä Ranskassa Gunnarsson oli ehdottomasti rikkovien pelaajien eliittiä.
9. Nolito, Espanja
Syksyllä 3o-vuotta täyttävä espanjalainen on tehnyt räjähdysmäistä nousua kohti jalkapallomaailman huippua. Vaikka Noliton edustaman Espanjan kisat päättyivätkin neljännesvälierissä Italiaa vastaan oli hyökkääjän esiinnousu kansainvälisillä näyttämöillä väkevä, miehen avatessa jokaisen ottelun Espanjan vasempana hyökkääjänä. Noliton tehotilastoihin kirjattiin yksi maalia ja yksi syöttö. Fantastinen kausi takaisin kohti La Ligan huippua hamuavassa Celta Vigossa ei todellakaan jäänyt suuremmilta seuroilta seuroilta, vaan Nolito sinetöikin siirtonsa Manchester Cityn paitaan pari päivää Espanjan tippumisen jälkeen.
8. Thomas Meunier, Belgia
Club Bruggesta Belgian kisajoukkueeseen noussut Thomas Meunier tuli suurimmalle osalle totaalisen puskista. Kotimaan liigassa pelannut 24-vuotias oikea pakki ei ole ollut siinä kaikkein kiiltävimmässä näyteikkunassa, mutta EM-viheriöillä Meunier on ollut vakuuttava. Toisessa pelissä paikkansa Belgian avauksessa ottanutta Meunieria voisikin kuvailla varmaksi ja luotettavaksi suorittajaksi, joka hoitaa oman roolinsa tyylikkäästi. Tätä mieltä oli myös Ranskan suurseura PSG, joka ilmoitti pestanneensa laitapakin heti Belgian tiputtua kisoista.
7. Kamil Grosicki, Puola
Puolan keskikentän vasenta reunustaa hyökännyt Kamil Grosicki teki moniin vaikutuksen. Suoraviivaisesti ja röyhkeästi laitapakkeja haastanut 28-vuotias laituri pelasi todella vahvat kisat syötettyään kaksi maalia. Muun muassa Robert Lewandowskin kisojen ainokaisen alustanut Grosicki pelasi kelvollisen kauden myös Ranskan Ligue 1:ssa. Rennesiä edustava laitapelaaja teki yhdeksän maalia ja syötti neljä. Hyvistä kisoista huolimatta Grosickia tuskin nähdään minkään suurseuran paidassa, mutta Rennesiä isompaan joukkueeseen puolalaisella on ehdottomasti edellityksiä.
6. Emanuele Giaccherini, Italia
31-vuotias monipuolinen työhevonen oli Italian joukkueen ilmentymä. Sunderlandin omistuksessa olevan keskikenttäpelaaja operoi keskinkertaisen kauden Serie A:n alemman keskikastin Bolognassa. Giaccherinilla ei mitään varsinaisia huippuominaisuuksia ole, mutta lyhyen keskikenttäpelaajan peliä seuratessa voi todeta Giaccherinin tekevän järisyttävän määrän töitä, pelistä toiseen. Giaccherinia tuskin odottaa siirto suurseuraan, mutta loistokisat pelanneelle jokapaikan höylälle löytyy takuuvarmasti ottaja.
5. Arkadiusz Milik, Puola
Kuusi karsintamaalia Lewandowskin kärkiparina iskenyt Arkadiusz Milik nousi viimeistään näissä kisoissa suuren yleisön tietoisuuteen. Eredivisietä seuraaville Milikin vahva vire ei tullut yllätyksenä, sillä kärkipelaaja on paukutellut Ajaxin paidassa 32 pääsarjaosumaa kahden edelliskauden aikana. Vaikka yhden maalin iskeneen Milikin viimeistely kisoissa jättikin toivomisen varaa, on Ajaxin viime kesänä maksama 2,8 miljoonan punnan hintalappu moninkertaistunut. Milik näyttikin, että hänen työkalupakistaan löytyvät kaikki huippukärjen ominaisuudet, fysiikasta tekniikkaan. Kenties kaikkein vaikuttavinta puolalaisen pelissä oli aktiivinen osallistuminen pallolliseen peliin Lewandowskin ollessa yleensä erikoisvartioinnissa.
4. James Chester, Wales
27-vuotiasta James Chesteriä voisi kuvailla perusbrittitoppariksi. Walesilaisen debyyttikausi West Bromwichissa ei ollut kaksinen, sillä puolustaja nähtiin yleensä joko laitapakkina tai penkillä. Walesin paidassa homma on kuitenkin toiminut ja Chester edustaakin Gareth Balen takana vähemmälle huomiolle jääneen muun joukkueen keihäänkärkeä. Kolmen pelaajan alakerrassa oikean topparin paikan ottanut Chester on tehnyt tukun loistavia katkoja, jonka lisäksi mies on avannut peliä ansiokkaasti ja brittityyliin peittänyt lukuisia laukauksia. Näin ollen voisi olettaa toppareita rakastavan WBA-luotsi Tony Pulisin olleen tyytyväinen suojattinsa otteisiin, mikä saattaa avata Chesterille paikan Baggiesin keskuspuolustuksesta.
3. Robbie Brady, Irlanti
Irlantilaisen Robbie Bradyn kaksi edellistä kautta on päättynyt murheellisesti Bradyn oltua todistamassa kahta Valioliigasta putoamista, ensin Hullin ja nyt Norwichin paidassa. Vasemmalla laidalla niin keskikenttämiehenä kuin pakkinakin viihtyvän Bradyn suurin vahvuus on miehen fantastinen vasen jalka. Loistavan potkutekniikan omaava irlantilainen lähettää laadukkaita keskityksiä rankkarialueelle, jonka lisäksi myös laukaus lähtee vihaisesti. Putoamisesta huolimatta Brady pelasi hyvän Valioliigakauden tehtyään kuusi maalia ja antaen viisi syöttöä. Myöskään Ranskassa isketyt kaksi osumaa eivät heikentäneet laitapelaajan osakkeita siirtomarkkinoilla, jossa hallitseva Valioliigamestari Leicester on vahvimmin 24-vuotiaan irlantilaisen kintereillä.
2. Ragnar Sigurdsson, Islanti
Hieman suomalaisen jalkapalloväen tutkan ulkopuolella olevassa Venäjän liigassa leipänsä tienaava Islannin Ragnar Sigurdsson oli yksi kisojen valopilkuista. Koko Euroopan lempijoukkueeksi nousseen Islannin ykköstoppari pelasi fantastiset kisat mitä kuvastaa kisoissa otetut 12 katkoa ja 40 purkua. Erityisesti neljännesvälierässä Englantia vastaan FC Krasnodarin 30-vuotias toppari oli lähes sensaatiomainen. Se viekö islantilaistopparin tie pois Venäjältä nähdään kisojen jälkeen. 61 ottelua Islannin paidassa urakoineen ”Raggin” upeat esitykset Ranskassa herättivät varmasti monien Venäjää laadukkaammissa sarjoissa pelaavien joukkueiden mielenkiinnon.
1. Jonas Hector, Saksa
Saksan oma ”jamievardy” on ollut kisojen suurin läpilyöjä. FC Kölnin 26-vuotias laitapakki pelasi vielä 22-vuotiaana Kölnin kakkosjoukkueessa. Vasempana pakkina viihtyvä Hector debytoi maajoukkueessa syksyllä 2014 ja on siitä asti kuulunut Joachim Löwin luottopelaajiin. Muun muassa Mesut Özilin maalin puolivälierissä alustanut Hector on ihastuttanut erityisesti loistavilla nousuillaan. Aina vastustajan päätyrajalle saakka nouseva saksalainen onkin tuonut runsaasti monipuolisuutta Saksan hyökkäyspeliin ja ollut vaarallinen laidallaan. Ratkaisevan rankkarin Italiaa vastaan upottanut Hector osoitti myös, että pää kestää kovassa paikassa ja olisikin oikeastaan ihme jos mies löytäisi itsensä vielä Kölnistä siirtoikkunan umpeutumisen jälkeen. Eurooppa Liigan finaalin hävinnyttä Liverpoolia on mediassa pidetty Hectorin seuraavana osoitteena.
Kansikuva: Getty