Veikkausliigajoukkueiden preseason on jo hyvässä vauhdissa ja pian starttaavat myös viralliset pelit Suomen cupin muodossa. Vaihtuvuus on luonnollisesti suurta, joten päätimme listata kotimaisen pääsarjan varmuudella jättävät pelaajat. Listalle on siis poimittu pelaajia, jotka ovat joko siirtyneet ulkomaille tai lopettaneet uransa. Toisin sanoen sopimuksettomat pelaajat eivät ole mukana.
10. Thomas Dähne, HJK -> Wisla Plock (Ekstraklasa, Puola)
Kesken kauden 2015 HJK:n riveihin saapunut saksalainen ei aluksi vakuuttanut, mutta osoitti parin viime kauden aikana olevansa Klubin tasoinen veskari. Red Bull Salzburgin kasvatti ei kuitenkaan noussut missään vaiheessa sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon, mutta perusvarmaksi luottomolariksi häntä voi tituleerata. Thomas Dähne otti mestaruusjuhlien jälkeen vastaan uuden haasteen siirtymällä Puolan pääsarjassa yhdeksäntenä majailevaan Wisla Plockiin. Hiljattain 24 vuotta täyttänyt Dähne on maalivahdiksi nuori, joten häntä tullaan tuskin enää Veikkausliigassa näkemään.
9. Antti Hynynen, Ilves -> Lopetti
Viime kauteen päättyi yksi komea Veikkausliiga-ura, kun Ilves-kippari Antti Hynynen ripusti nappulat naulaan. Uran lopetus oli 33-vuotiaalle Ilves-kasvatille mitä mainioin, sillä hän pääsi juhlimaan SM-pronssia kasvattajaseuransa paidassa. Suomen mestaruuksia Hynysellä on kaksi kappaletta TamU:n riveistä ja otteluita yhteensä 282 kappaletta. Vikkeläjalkainen laitapakki kypsyi Veikkausliigan eliittiin myöhemmällä iällä ja oli tärkeä henkinen sekä pelillinen johtaja Ilveksen nuoressa ryhmässä. Näin ollen on sääli, että ura päättyi varhain, sillä viime kauden perusteella ”Hynyllä” olisi ollut vielä paljon annettavaa.
8. Mika Väyrynen, HIFK -> Lopetti
64 A-maaottelua, 181 Eredivisie-matsia ja kolme Hollannin mestaruutta. 36-vuotiaan Mika Väyrysen komea ura tuli päätökseensä HIFK:n kannalta murheellisesti päättyneiden liigakarsintojen myötä. Kokeneen keskikenttäpelaajan viime kausi oli rikkonainen, eikä hän kunnossa ollessakaan pystynyt auttamaan surkeaa futista läpi kauden pelanneita tähtipaitoja. ”Väykän” kokemusta, syöttötaitoa, pallokontrollia ja taistelutahtoa olisi silti mielellään ihaillut myös ensi kesänä.
7. Timo Stavitski, RoPS -> Caen (Ligue 1, Ranska)
Talven kohutuimmasta Veikkausliiga-siirrosta ei liene kahta puhetta. RoPS:ssa läpilyönyt KyIF-kasvatti Timo Stavitski, 18, kävi Barcelonan testissä, mutta päätyi tarjouskaupan myötä Ligue 1 -seura Caenin organisaatioon. Siirtokorvauksia Napapiirin suuntaan lähetettiin 600 000 euron verran, mikä on likipitäen tuplat lappilaisten viime kauden pelaajabudjettiin nähden. Tuulennopea laituri sai selkäänsä numeron #7 ja hänet nähtiin avauskokoonpanossa sarjapelissä Bordeauxia vastaan. Caen ei kuulu Ranskan kiimaisimpiin seuroihin, mutta seuran kautta isompiin ympyröihin on kulkenut N’Golo Kanten, Thomas Lemarin ja Raphael Guerreiron kaltaisia nimiä, joten haasto-ominaisuuksillaan viime kaudella ihastuttanut kirkkonummelainen pääsee hyvään oppiin.
6. Sebastian Sorsa, KuPS -> Lopetti
Kun puhutaan Sebastian Sorsasta, puhutaan yhdestä kaikkien aikojen Veikkausliiga-pelaajasta. Laiturina uransa aloittanut, mutta laitapakiksi myöhemmin siirtynyt Sorsa äänestettiin HJK:n kaikkien aikojen pelaajaksi, mikä kertonee kaiken olennaisen. Viimeiset HJK-kaudet olivat vaikeita, mutta uusi ympäristö teki hyvää pian 34 vuotta täyttävälle laitapakille. Kuopiossa Sorsa kohosi takaisin sarjan parhaiden laitapakkien joukkoon. Sen takia onkin sääli, että KuPS-kapteeni ripusti nappulat naulaan hopeajuhlien jälkeen. Uran jälkeiset suunnitelmat Sorsalla on selvillä. Niistä voit lukea lisää Faneille.comin viime kesänä tekemistä jutusta.
5. Gbolahan Salami, KuPS -> Irtysh Pavlodar (Kazakstan)
Tulisieluisen nigerialaishyökkääjän kaksivuotinen pesti Kuopiossa oli kaksijakoinen. Debyyttikaudellaan Gbolahan Salami hurmasi ja iski 14 maalia, mutta viime kausi tuomarin tönimis -pelikieltoineen jätti toivomisen varaa, vaikka yhdeksän maalia oli kelpo suoritus. 26-vuotiasta kärkeä hiersivät kauden alla kentän ulkopuoliset asiat, kun Salamin perhe ei saanut oleskelulupaa Suomesta. Parhaimmillaan Salami oli erinomainen viimeistelijä, mutta ohipelejäkin tuli. Joka tapauksessa hän jätti ison aukon KuPS-hyökkäykseen siirryttyään ensi kaudeksi Kazakstanin pääsarjaan. Palkkatulot Salamilla kaiketi lisääntyvät, sillä Irtysh on sarjan kärkipään joukkueita.
4. Robbin Sellin, IFK Marieham -> IK Brage (Superettan, Ruotsi)
Useamman Allsvenskan- ja Superettan-kauden kokemuksella Maarianhaminaan rantautunut Robbin Sellin, 27, oli juuri niin hyvä kuin odotettiin. Pienikokoinen ruotsalainen kantoi IFK:n hyökkäystä yhdessä Aleksei Kangaskolkan kanssa, iskien tehot 5+9. Laitapelaajalla oli sopimus saarelaisten kanssa myös ensi kaudesta, mutta se purettiin henkilökohtaisista syistä. Sellin palasi IK Brageen, jossa tukholmalaislähtöinen peluri palloili vuodet 2009-2012. On sanomattakin selvää, että juonikas laituri on jättimäinen menetys toissa kauden mestarille.
3. Albin Granlund, IFK Mariehamn -> Örebro SK (Allsvenskan, Ruotsi)
Vahvasti late bloomer -osastolle menevä Albin Granlund ei ole se kaikkein seksikkäin Veikkausliigasta poistuva nimi, mutta Saarella häntä jäädään eittämättä kaipaamaan. Paraisilta lähtöisin oleva laitapakki ei ollut junnulupaus, eikä hänen tililtään löydy yhtäkään poikien maaottelua. Granlund pelasi Åbo IFK:n paidassa Kakkosta vielä päälle parikymppisenä. Huuhkajien luottomieheksi noussut 28-vuotias puolustaja sai vihdoin palkinnon, kun Allsvenskan-seura Örebro kiinnitti hänet. Juuri Granlundin kaltaisia tasaisen varmoja suorittajia jokainen menestyvä joukkue kaipaa. Ja pärjäsihän hän varsin mukavasti MM-karsinnoissa jopa Ivan Perisiciä vastaan.
2. Tuco, HJK/Ilves -> Al Khor (Qatar)
Talven eriskummallisin siirtosaaga nähtiin pitkään Suomessa viihtyneen Ariel ”Tuco” Ngueukamin ympärillä. Aikanaan Joensuun JIPPO:n saapunut kamerunilaishyökkääjä nousi parin hiljaisemman SJK-kauden jälkeen takaisin sarjan eliittiin Ilves-paidassa. Erinomaiset otteet Tammelassa palkittiin siirrolla HJK:n riveihin. 29-vuotias kärki ei pelannut loppuen lopuksi yhtäkään ottelu helsinkiläisseurassa ennen kuin hänen matkansa jatkui Qatarin pääsarjaan. HJK sai kamerunilaisesta siirtokorvauksen ja hänen näkökulmastaan siirto on täysin ymmärrettävä. Ura alkaa kääntyä muutaman vuoden päästä laskuun, joten parhaassa peli-iässä kannattaa urakoida siellä, mistä saa parhaan korvauksen. Kotimaisen futiksen ystäville tehot 15+5 viime kaudella summanneen Tucon lähtö on iso menetys, sillä hän oli heittämällä sarjan parhaita pelaajia.
1. Atomu Tanaka, HJK -> Cerezo Osaka (J-League, Japani)
Liian hyväksi Veikkausliigaan tituleeratun Atomu Tanakan, 30, Suomen seikkailu päättyi kolmen kauden jälkeen. Kunnossa ollessaan pienikokoinen japanilainen oli sarjan paras pelaaja, jonka peliäly, tekniikka ja prässipelaaminen olivat omaa luokkaansa. HJK:n epäonneksi Atomilla oli kuitenkin suuria vaikeuksia pysyä pelikunnossa. Sen takia olikin varsin luontevaa, että Klubi päästi Veikkausliigan ylivoimaisen palkkakuninkaan vapaaksi. Atom tiettävästi etsi pelipaikkaa Euroopasta ja olisi eittämättä ollut tekijämies esimerkiksi Allsvenskanissa tai Tanskan Superliigassa, mutta tie vei takaisin nousevan auringon maahan. Pienikokoinen väkkärä liittyi Japanin pääsarjaa pelaavan ja viime kaudella maan cup-mestaruutta juhlineen Cerezo Osakan riveihin.
Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
VOITA MATKA SUPER BOWLIIN – Osallistu, niin saat riskittömän vedon